Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ στην παράσταση διαμαρτυρίας για τη διάσωση του Ελληνικού

[Στη φωτ. ο πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece Κώστας Φωτεινάκης με μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. - ΦτΦ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 24/2/2014. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
Από το 2007 συμμετέχουμε ενεργά στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για τη διάσωση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και την "απελευθέρωση" του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού]

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece: Οι θέσεις μας για την Ευρώπη και τις Ευρωεκλογές


Αρ.Πρωτ.6.2014/23.02.2014


Οι Θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece
για την Ευρώπη και τις Ευρωεκλογές

Ιστορικά:
Το θέμα της συνεργασίας των Ευρωπαϊκών λαών ή ακόμα και της Ενωμένης Ευρώπης είναι μια ιδέα που έχει κατατεθεί, πριν από την επανάσταση του 1821, από τον Ιωάννη Καποδίστρια (Συνέδριο Aachen Σεπτ.1818) με την «υπεράσπιση  των μικρών ή δευτερευόντων… ευρωπαϊκών κρατών και την αποδέσμευσή τους από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την εκβιαστική υπερπροστασία των ισχυρών δυνάμεων, που στραγγάλιζαν τις ελευθερίες τους και τα δικαιώματα των λαών τους1».
Εκτός από τον Καποδίστρια σημαντικοί άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο κόμης Ανρί ντε Σαιν-Σιμόν/ Claude  Henri de Rouvroy, comte de Saint-Simon (1814) και  ο Βίκτωρ  Ουγκώ (1849) είχαν εισηγηθεί την Πολιτική Ένωση της Ευρώπης.

Οι ΦτΦ/NFGR για την Ευρώπη:

Βασική μας θέση και επιλογή είναι  η συνεργασία των λαών- και ιδιαίτερα των λαών της Ευρώπης-με την προϋπόθεση να στηρίζεται στις αρχές της ισονομίας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στις εθνικές παραδόσεις, στην εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα. Έμπρακτα την επιλογή μας αυτή την αποδεικνύουμε με τη συμμετοχή μας στη Διεθνή Περιβαλλοντική οργάνωση Naturefriends International/NFI (1895), στο Ελληνικό & Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, στο Alter Summit  και σε κάθε άλλη πρωτοβουλία, που αναπτύσσεται με στόχους: την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, την προβολή και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την διεκδίκηση του κοινωνικού κράτους, την επικοινωνία και  συνεργασία των λαών μέσω της εκπαίδευσης και των κοινών επιμορφωτικών προγραμμάτων του τουρισμού.
Το όραμά μας είναι μια Ελλάδα που συμπεριφέρεται « δίχως συμπλέγματα κατωτερότητας ή ανωτερότητας2» και που με αυτοπεποίθηση  «κατασκευάζει γέφυρες» επικοινωνίας και συνεργασίας, χωρίς «πιθικισμούς2», με τους άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς, και όχι μια Ελλάδα «βραχονησίδα», αποκομμένη από τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Ωστόσο οι σημερινές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές θέσεις και πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μας ικανοποιούν. Ακόμα και η περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε., που μέχρι σήμερα θεωρείται ποιοτικά και ποσοτικά ανώτερη από εκείνη των ΗΠΑ, διολισθαίνει με τις «διαπραγματεύσεις για την Υπερατλαντική συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership -TTIP), στην απομάκρυνση των εμποδίων στο εμπόριο, αλλά και τις επενδύσεις ανάμεσα στους δυο εμπορικούς κολοσσούς3»

Η απόφαση  21ου συνεδρίου των NFI για την Ευρώπη μεταξύ των άλλων υπογράμμιζε ότι «σήμερα η Ευρώπη κινδυνεύει από τον χρηματιστηριακό καπιταλισμό, βρίσκεται αντιμέτωπη με οικολογικές - οικονομικές προκλήσεις και τη νέα δομή  της υφηλίου, αλλά και από ένα μοντέρνο πνεύμα εθνικισμού και ανικανότητας απαραίτητων αλλαγών. Το πιο σημαντικό καθήκον συνίσταται στην απαίτηση για περιορισμό και ρύθμιση του καπιταλισμού της οικονομίας της αγοράς. Όμως η πολιτική ασχολείται κατά κύριο λόγο με τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και όχι με τις πραγματικές αιτίες4

Η οικονομική κρίση μπορεί γεωγραφικά να εντοπίζεται στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, είναι όμως ευδιάκριτη και σε μεγαλουπόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ως «νησίδες φτώχειας»  παρουσιάζουν αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό έχει ως συνέπεια  την αύξηση της ακροδεξιάς και την εμφάνιση νεοναζιστικών μορφωμάτων.

Ιδιαίτερα για τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου «πρέπει να αλλάξει η πολιτική χρηματοδότησης των ισχυρών διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ…. Χρειάζεται μια εκτεταμένη απαλλαγή από τα χρέη των υπό ανάπτυξη χωρών, για να γίνει δυνατή η αειφορική ανοικοδόμηση της οικονομίας τους, όχι βέβαια μέσω δανείων με σκληρούς όρους, αλλά με διαγραφή χρεών5»

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου: OXI στη λεηλασία της Φύσης και των Ελεύθερων χώρων της πόλης | το Ελληνικό δεν πωλείται

Οι ΦτΦ/NFGR συμμετέχουν, στηρίζουν τους αγώνες ενάντια στη λεηλασία της φύσης και των Ελεύθερων Χώρων των πόλεων. Ειδικότερα για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού έχουμε εκδώσει ανακοινώσεις και συμμετείχαμε σε εθελοντικές δράσεις στο χώρο (δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς κ.λπ). 

Καλούμε τους ΦτΦ, τους αγωνιστές ενάντια στη λεηλασία της φύσης και των ελεύθερων χώρων στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι,
έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, Σταδίου και Κολοκοτρώνη, Αθήνα.

Περισσότερα ΕΔΩ


Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Κυριακή 16/2/2014: Επέμβαση στο Σχιστό για την απελευθέρωση άγριων πουλιών (φλώροι, καρδερίνες κ.ά) από την κακία των ανθρώπων

[το παζάρι του Σχιστού]

[Μετά την "επέμβαση" οι διασώστες των άγριων πουλιών κάνουν την καταμέτρηση στην είσοδο του Βοτανικού Κήπου Διομήδους (Ιερά Οδός)
  
[Η απελευθέρωση]

Επέμβαση στο παζάρι του Σχιστού πραγματοποίησε την Κυριακή 16/2/2014 το πρωί η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, με τη συνδρομή του Α.Τ. Κερατσινίου.

Περισσότερα από 250 πουλάκια, σπίνοι, κοκκινολαίμηδες, καρδερίνες, παπαδίτσες, σταυρομύτες, ένα φλυτζόυνι, καρβουνιάρηδες, μαυροσκούφηδες, φλώροι, σκαρθάκια, λούγαρα, κοτσύφια, τσίχλες, μικρογαλιάντρες, φανέτα, ένα βουνοσπουργίτι, ένας θαμνοψάλτης, ένα ψαρόνι.... σε άθλια κατάσταση, μερικά ήδη νεκρά. Όσα δεν απελευθερώθηκαν βρίσκονται στο Σταθμό για να συνέλθουν της ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής. 
Κατασχέθηκαν επίσης και καταστράφηκαν δεκάδες κλουβιά, καπατσέδες, ξόβεργες και λοιπά σύνεργα.
Ρεπορτάζ και φωτογραφίες ΑΝΙΜΑ
----------------------
Η απελευθέρωση έγινε στην είσοδο το Βοτανικού Κήπου Διομήδους στο Χαϊδάρι (Ιερά Οδός).

Επιχειρήσεις απελευθέρωσης άγριων πουλιών έχουν γίνει επανειλημμένα στο παζάρι του Σχιστού, ωστόσο οι αμετανόητοι συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν τα άγρια πουλιά και να τα πουλούν λες και είναι εμπόρευμα.
Οι ΦτΦ/NFGR συγχαίρουμε όλους όσοι έλαβαν μέρος στην επέμβαση απελευθέρωσης και όσους προστατεύουν την χλωρίδα και την πανίδα. 

Σχόλια ΦτΦ/NFGR

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

π. Γεώργιος Φραγκιαδάκης "Περί Ακτημοσύνης"

[Σε μία εποχή υπερκαταναλωτισμού και εμπορευματοποίησης των πάντων ζητήσαμε από τον πολυγραφότατο π. Γεώργιο Φραγκιαδάκη να μας γράψει "Περί Ακτημοσύνης". Απολαύστε το κείμενο ανεξαρτήτως από το αν είστε θρησκευόμενοι ή όχι. ΦτΦ]
«Νεκτάριος καί χρήματα εἶναι δύο πράγματα ἀσυμβίβαστα», έλεγαν όσοι τον γνώρισαν
-----------

π. Γεώργιος Φραγκιαδάκης

Περί Ακτημοσύνης

  Ακτημοσύνη σημαίνει ανυπαρξία υλικών αγαθών, κυρίως ακινήτων (κτήματα) αλλά και κινητών αξιών, όπως είναι τα νομίσματα ή άλλα είδη σχετικής αξίας. Η μελέτη της ιστορίας πείθει πως οι συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις γίνονταν ανέκαθεν για τα υλικά αγαθά. Τούτο συμβαίνει και σήμερα ακόμη σε νομαδικές φυλές της Αφρικής, όταν συμβεί να κατευθύνονται στην ίδια εύφορη κοιλάδα.

   Η αρχαία σκέψη θεώρησε ανέκαθεν ασυμβίβαστη την επιδίωξη αγαθών με τη φύση του ανθρώπου, ο οποίος είναι θνητός και εφήμερος «Γυμνοί ήλθομεν οι πάντες, γυμνοί και απελευσόμεθα», διδάσκει ο Αίσωπος (620-560 π. Χ.) και ο Πίνδαρος (522-438) συμπληρώνει πως «σκιάς όναρ άνθρωπος», σηματοδοτώντας καίρια τη φιλοσοφική ενασχόληση με το θέμα. Φιλόσοφος και φιλάργυρος δε συμβιβάζονται. Ο Σωκράτης (469-399 π. Χ.) θυσιάζεται εκούσια για αξίες που πιστεύει, ο Πλάτων (427-347 π. Χ.) προβάλλει τις ιδέες και ο Αριστοτέλης (384-322 π. Χ.) τη γνώση. «Πάντες άνθρωποι φύσει ορέγονται του ειδέναι», είναι η παρακαταθήκη του. Άλλωστε το βραχύ της ζωής δεν επιτρέπει «βαρύδια», όπως είναι τα υλικά αγαθά. Ο καθένας φεύγει από τη ζωή σαν να ήρθε τώρα μόλις. «Πάς ώσπερ άρτι γεγονώς εκ του ζην απέρχεται», διαπιστώνει ο Επίκουρος (341-270 π. Χ.). Έτσι, ελεύθερος και ανεξάρτητος ο άνθρωπος μπορεί να θεωρηθεί πλήρης. «Ως χαρίεν εστ’ άνθρωπος αν άνθρωπος ή», είναι το διαχρονικό αίτημα του Μενάνδρου (342-292 π. Χ.).  Ο Νεοπλατωνικός Πλωτίνος (203-270 μ. Χ.) συλλειτουργεί με τη σκέψη του Πλάτωνα, στρέφει το νου σε ανώτερα αγαθά και αποκλείει δεσμεύσεις με εφήμερα και πρόσκαιρα. Η ευδαιμονία επιτυγχάνεται, όταν απελευθερωθούμε από την ανάγκη και η ευδαιμονία δεν εξασφαλίζεται με τα υλικά αγαθά (Εννεάς Πρώτη).

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΥΠΟΜΝΗΜΑ του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος/ European Environmental Bureau (EEB) στην Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε.


Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος/  European Environmental Bureau (EEB)  είναι μια ομοσπονδία στην οποία συμμετέχουν πάνω από 140 περιβαλλοντικές οργανώσεις που εδρεύουν στα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε. Στόχος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος είναι η προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος επηρεάζοντας την πολιτική της ΕΕ, την προώθηση της βιώσιμης Ανάπτυξης και άλλων  στόχων όπως η Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη και η Συμμετοχική Δημοκρατία.  Το  Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες ιδρύθηκε το 1974 για να παρακολουθεί και να κάνει προτάσεις για την βελτίωση της Περιβαλλοντικής Πολιτικής στην Ευρώπη.
Το EEB συμμετέχει στους Green10, δηλαδή στο Περιβαλλοντικό σχήμα των δέκα μεγάλων Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στην Ευρώπη, το οποίο κατέθεσε προτάσεις για τις Ευρωεκλογές του 2014,  με τίτλο «Υγιές Περιβάλλον για Ποιοτική Ζωή» (διαβάστε τις ΕΔΩ)

ΥΠΟΜΝΗΜΑ του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος/ European Environmental Bureau (EEB)  στην Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε.

10 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΤΕΣΤ

Το ΕΕΒ συνηθίζει να καταθέτει σχετικό ΥΠΟΜΝΗΜΑ και να  βάζει 10 οικολογικά τεστ σε κάθε χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, δεν το υπέβαλλαν μόνο για την Ελλάδα. Το υπόμνημα του ΕΕΒ που αποτελείται από 48 σελίδες, περιλαμβάνει θέσεις και υποβάλλει προτάσεις προς την προεδρεύουσα χώρα, την Ελλάδα.
Σας παρουσιάζουμε τα θέματα που θέτουν εν συντομία:

1. Νομοθετικές Προκλήσεις
ü  Ν' ακυρώσουν την εμπορική συμφωνία που συμφωνήθηκε με τον Καναδά τον Οκτώβριο του 2013 (CETA) η οποία εμπεριέχει ένα προβληματικό και αντιδημοκρατικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών επενδυτών και κρατών (ISDS) ο οποίος μπορεί να εκθέσει τόσο την ΕΕ όσο και τις εθνικές κυβερνήσεις σε πανάκριβες μηνύσεις σε σχέση με νόμους που σχετίζονται με περιβαλλοντικά θέματα.
ü  Ν' αντισταθούν ώστε να μην περάσει αντίστοιχος με τον παραπάνω μηχανισμός (ISDS) στην υπερατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενύσεων (TTIP) με τις ΗΠΑ, γεγονός που κατάφερε η Αυστραλία  στηνπρόσφατη εμπορική συμφωνία που σύναψε με τις ΗΠΑ.
ü  Ν 'αντισταθεί στην επικρατούσα τάση που ενόψει της κρίσης τα περιβαλλοντικά θέματα μπαίνουν σε υποδεέστερη μοίρα. Καθώς και να εξασφαλίσει πως οι Υπουργοί περιβάλλοντος των χωρών της ΕΕ θα εμπλακούν ενεργά στη συζήτηση σε σχέση με το “REFIT”.

2. Nα υιοθετήσουν ένα φιλόδοξο πλάνο σε σχέση με την ατμόσφαιρα
ü  Να υποστηρίξει την υιοθέτηση του αναθεωρημένου στρατηγικού πλάνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση (TSAP).
ü  Nα στηρίξει προτάσεις για δεσμευτικές εκ μέρους των χωρών της ΕΕ μειώσεις εκπομπών ρύπων έως το 2020, 2025 και 2030 και μάλιστα
ü  Να βοηθήσει να συμπεριληφθούν κι επιπλέον επικίνδυνοι αέριοι ρυπαντές στους ήδη υπάρχοντες βάση της ντιρεκτίβας ΝΕC, όπως το μεθάνιο, ο υδράργυρος, PM2.5
ü  Να υιοθετήσει πολιτικές που θα μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στην ΕΕ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση των νοικοκυριών, τη ναυτιλία, τη γεωργία
ü  Να υιοθετήσει τα νέα επίπεδα ανοχής ρυπαντών της ατμόσφαιρας όπως αυτά προκύπτουν από τα επιστημονικά δεδομένα του ΠΟΥ.

3. Ν' αγωνιστεί ενάντια στην κλιματική αλλαγή
ü  Να εξασφαλίσει ότι η ΕΕ θ' αναλάβει παγκόσμια ηγετικό ρόλο στις  διαπραγματεύσεις για μια διεθνή συμφωνία μείωσης των ρύπων σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.
ü  Να υιοθετήσει τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης σε σχέση μ' ένα τριπλό στόχο, δηλ.  Τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών ρύπανσης κατά 80-95% έως το 2050.
ü  Να βελτιώσει το σύστημα μέτρησης Ευρωπαϊκών εκπομπών (ETS)

4. Εξοικονόμηση ενέργειας
ü  Να διασφαλίσει ότι θα υιοθετηθούν φιλόδοξοι στόχοι μείωσης κατανάλωσης ενέργειας
ü  Ν' αυξήσει τα ελάχιστα όρια φόρου χρήσης diesel (τουλάχιστον 470 ευρώ /1000 λίτρα) σύμφωνα με την πρόταση του Energy Tax Directive
ü  Να δημιουργήσει αυστηρότερο πλαίσιο για την εξόρυξη shale gas.

5. Αλλαγή πολιτικής για τα βιοκαύσιμα
ü  Να μην επιτρέψει τη χρήση των περισσοτέρων περιβαλλοντικά επικίνδυνων βιοκαυσίμων

6. Θαλάσσια προστασία
ü  Να εξασφαλίσει πως οποιοδήποτε συμφωνία δε θα υποβαθμίσει τη νομοθεσία που σχετίζεται με την προστασία των θαλασσών
ü  Να υποστηρίξει τη δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου σε σχέση με τη ρύπανση των θαλασσών
ü  Ν' αναθεωρήσει τη ντιρεκτίβα 2000/59/EC σε σχέση με τις υποδομές στα λιμάνια για την απόρριψη καταλοίπων ή λυμάτων των καραβιών.
ü  Να δώσει το καλό παράδειγμα ως χώρα δημιουργώντας ένα δίκτυο προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών

8. Προστασία της βιοποικιλότητας

9. Βελτίωση των ευρωπαϊκών νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και περιβαλλοντικούς ελέγχους

10. Υιοθέτηση αειφόρου σχεδίου ανάπτυξης
  
Σε κάθε ένα από τα 10 υπάρχουν αναλυτικά προτάσεις υιοθέτησης πρακτικών, προτροπών, μέτρων που έχουν γίνει από διάφορες επιτροπές/φορείς/οργανισμούς κλπ. Ζητείται να πάρουν θέση σε συμφωνίες ή ν' ακυρώσουν ή να επαναδιαπραγματευθούν άλλες κλπ.

Διαβάστε ΕΔΩ  το ΥΠΟMΝΗΜΑ του EEB.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece/ NFGR   είναι μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Naturefriends/ NFI t. Οι ΦτΦ/NFGR ενημερώνουν την ελληνική κοινωνία και προωθούν θέσεις, προτάσεις, παρεμβάσεις Οικολογικών, Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών οργανώσεων που αφορούν την Ποιότητα Ζωής, τη Βιώσιμη ανάπτυξη, τον τουρισμό, τη κλιματική αλλαγή κ.λπ. Η ενημέρωση αυτή δεν είναι μια απλή υπόθεση, απαιτεί σοβαρούς και εξειδικευμένους  συνεργάτες, χρόνο εργασίας, συνεργασίες με οργανώσεις στην Ευρώπη.

Οι ΦτΦ/ NFGR δεν έχουν χορηγούς, ούτε οικονομικές ενισχύσεις.  Τα μέλη μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Εκτιμείστε την προσφορά τους  και προωθείστε το έργο τους.

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Έκκληση για τη σωτηρία της Όχης | Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας

ΥΠΟΦΡΑΦΟΥΜΕ ΕΔΩ


Τα αιολικά πάρκα που έχουν εγκατασταθεί στο όρος Όχη της Νότιας Εύβοιας ήδη υποβαθμίζουν τη φύση και απαξιώνουν τα πολιτιστικά στοιχεία του χώρου : όμως το ΥΠΕΚΑ και οι εταιρείες αιολικής ενέργειας προωθούν σχέδια ακόμη μεγαλύτερης καταστροφής, όπως είναι η προγραμματιζόμενη διάνοιξη δρόμου επί της πεζοπορικής διαδρομής Πετροκάναλο-Αντιά, μέσω της κορυφής του βουνού.

Η διάνοιξη αυτή που θα εξυπηρετήσει την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από αιολικό πάρκο, οδηγεί στην μετάλλαξη του χώρου από περιοχή της φύσης σε ένα θλιβερό βιομηχανικό τοπίο. Οι εκσκαφές και το σύνολο των χωματουργικών έργων θα επιφέρουν τεράστιες διαβρώσεις , ενώ η γειτνίαση των έργων με τα ενδιαιτήματα άγριων ζώων θα τρέψει τα τελευταία σε φυγή και θα φτωχοποιήσει το περιβάλλον.

Το «Δρακόσπιτο» της Όχης (μεγαλιθική κατασκευή), ο Προφήτης Ηλίας, το ορειβατικό Καταφύγιο, οι εντυπωσιακοί γεωσχηματισμοί, ακόμη και ο κοντινός χώρος του φαραγγιού του Δημοσάρη, που είναι προορισμοί εκδρομών σε όλα τα προγράμματα των Ορειβατικών Συλλόγων, θα υποστούν σοβαρές επιπτώσεις από τα προβλεπόμενα έργα και θα απαξιωθούν σε μεγάλο βαθμό.

Πρόκειται για μια μεγάλη ακύρωση της γραφικότητας του ορεινού τοπίου της ΄Οχης και έναν βαρύ τραυματισμό του εκδρομικού και τουριστικού ενδιαφέροντος που συν τοις άλλοις θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την τοπική οικονομία. 

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, καλούμε το ΥΠΕΚΑ, τη Δασική Υπηρεσία και κάθε αρμόδιο φορέα να σεβαστεί τη λειτουργικότητα της φύσης και την αισθητική του τοπίου της Όχης. Ζητάμε την ακύρωση κάθε προγραμματισμού έργων, που έρχονται σε αντίθεση με τις πάγιες πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και αισθητικές αξίες.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΛΤΣΗΣ: "Για το σχεδιασµό των έργων ΑΠΕ: μια διδακτική ιστορία από τη Σκύρο"


"Για το σχεδιασµό των έργων ΑΠΕ: μια διδακτική ιστορία από τη Σκύρο"

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΛΤΣΗΣ
[Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Μέλος της Ένωσης Πολιτών Σκύρου για το Περιβάλλον]

Ας ξεκινήσουµε µε έναν απλουστευµένο συλλογισµό: υπάρχουν έννοιες που είναι χρωµατισµένες µε ένα συγκεκριµένο πρόσηµο στον κοινό λόγο. Τα φάρµακα, ας πούµε, είναι «καλά». Υπάρχουν, όµως, περιπτώσεις όπου ο τρόπος µε τον οποίο χορηγούνται µπορεί να είναι αρνητικός (π.χ. πολυφαρµακία, συχνή και επιπόλαιη χρήση αντιβιοτικών) και να φέρει ακόµη και τα αντίθετα αποτελέσµατα. Αν κάποιος επισηµάνει αυτό το γεγονός δύσκολα θα επικριθεί ως… απορρίπτων συνολικά τη Φαρµακευτική επιστήµη – και είναι µάλλον απίθανο να βρεθεί κανείς να τον κατηγορήσει ότι αδιαφορεί για την εξάπλωση των ασθενειών!

Παροµοίως, η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιµές Πηγές (ΑΠΕ) είναι «καλή». Αρκετά συχνά, πάντως, ο τρόπος µε τον οποίο σχεδιάζονται και προωθούνται τα έργα ΑΠΕ προξενεί σοβαρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήµατα (π.χ. µεγάλης κλίµακας και όχλησης εφαρµογές σε προστατευόµενες και υψηλής οικολογικής αξίας περιοχές, πλήρης έλλειψη ενηµέρωσης και συµµετοχής των τοπικών κοινωνιών). Κι όµως, όταν αυτό επισηµαίνεται, υπάρχουν πάντοτε καλοθελητές που έχουν πρόχειρες τις κατηγορίες «είστε πολέµιοι των ΑΠΕ, αδιαφορείτε για την κλιµατική αλλαγή!». Λογικό;


Λίγο από όλα τα παραπάνω συνδυάζει η περίπτωση του αιολικού σταθµού των 111 ανεµογεννητριών στη νότια Σκύρο, µία από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις προβληµατικού και βλαπτικού σχεδιασµού εγκατάστασης έργου ΑΠΕ. Ένας σχεδιασµός που «έµπαζε» από παντού: εµφανίζεται εν µία νυκτί µία εταιρεία εγκατάστασης αιολικών σταθµών να έχει συνάψει συµφωνία µε τη µονή Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος (φερόµενη ως ιδιοκτήτης µεγάλης έκτασης στη Σκύρο), µε πλήρη άγνοια των κατοίκων του νησιού και να τους ανακοινώνει: «Τόσες ανεµογεννήτριες, εκεί θα τις βάλουµε και εσείς θα έχετε πλούσια ανταποδοτικά οφέλη». Χωρίς να έχει προηγηθεί η παραµικρή διαδικασία εξέτασης του πώς εµπλέκεται η τοπική κοινωνία και οι ανάγκες της στο σχεδιασµό αυτό ή στο πώς αυτός θα προσαρµοστεί µε την πραγµατικότητα των παραγωγικών τοµέων της τοπικής οικονοµίας και πώς θα συµβάδιζε µε τη µοναδική οικολογική, πολιτιστική, κοινωνική ταυτότητα του νησιού.


Και φυσικά χωρίς να εξεταστεί πώς θα µπορούσε να είναι συµβατή η εγκατάσταση 111 ανεµογεννητριών των 3 MW (ύψους άνω των 120 µέτρων έκαστη) και η διάνοιξη 60 χιλιοµέτρων νέων δρόµων στην πλέον οικολογικά σηµαντική και προστατευόµενη περιοχή του νησιού. Χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι η περιοχή φιλοξενεί µία πολύ µεγάλη –τη µεγαλύτερη παγκοσµίως, όπως καταγράφηκε– αποικία του µαυροπετρίτη (ενός σηµαντικού είδους γερακιού, του οποίου το 80% του παγκόσµιου πληθυσµού αναπαράγεται στην Ελλάδα!) και κατά συνέπεια χωρίς να σταθµιστούν οι σοβαρότατες συνέπειες που θα έχει η εγκατάσταση αυτού του «δάσους» ανεµογεννητριών στους χιλιάδες µαυροπετρίτες που τρέφονται και φωλιάζουν στην περιοχή και στα ακόµη περισσότερα πουλιά που διέρχονται από εκεί κατά τη µετανάστευση, καθώς η Σκύρος αποτελεί επιβεβαιωµένα µεγάλης σηµασίας µεταναστευτικό πέρασµα.

Όλα τα παραπάνω έκαναν ξεκάθαρη την επιλογή των τοπικών φορέων, της δηµοτικής αρχής και των περιβαλλοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στο νησί, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισµού: να δοθεί ένας ειλικρινής και καθαρός αγώνας να µην υλοποιηθεί µία επένδυση που προµηνυόταν πολλαπλώς προβληµατική. Μία προσπάθεια διαρκούς ενηµέρωσης εντός και εκτός Σκύρου για τις συνέπειες του έργου και αντίστοιχης ανάδειξης της οικολογικής αξίας του νησιού. Αυτή η συνεπής, µακρόχρονη, υπερεπαρκώς τεκµηριωµένη και συντονισµένη κινητοποίηση, που εκφράστηκε µε τον καλύτερο τρόπο στην παράσταση διαµαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΚΑ στις 25/10/2013, φάνηκε επιτέλους να αποδίδει και πολιτικά: ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης, αξιολογώντας τα δεδοµένα, δηλώνει ότι δεν υπογράφει την αδειοδότηση του έργου.

Αυτό, φυσικά, πέρα από τους επενδυτές, δεν άρεσε και σε πολλούς άλλους: από την Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Αιολικής Ενέργειας (EWEA), που έστειλε επιστολή στον υπουργό ΠΕΚΑ ειδικά για την επένδυση της Σκύρου ζητώντας την έγκρισή της, έως έναν πολύ συγκεκριµένο δηµοσιογραφικό κύκλο, που κατά καιρούς είχε ασχοληθεί µε το θέµα της Σκύρου για να «ενηµερώσει» περί… σαθρών επιχειρηµάτων εναντίωσης, λαϊκισµού και επιλεκτικών ευαισθησιών. Έτσι, µετά τη δηµοσιοποίηση της δήλωσης του κ. Μανιάτη, η ειρωνεία, η συκοφαντία και το τσουβάλιασµα πήραν και νέες διαστάσεις: διαβάσαµε για «ταγάρια που νικούν τις επενδύσεις», για «δήθεν περιβαλλοντικές ευαισθησίες και λογική Νέο-έλληνα», για «εµπόδια στην ανάπτυξη» (µία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο πιστοποιεί τα παραπάνω). Φυσικά ούτε κουβέντα κριτικής για το γεγονός πως όσο τα έργα ΑΠΕ συνεχίζουν να σχεδιάζονται µε την ίδια επιπόλαια µέθοδο, τόσο µεγαλύτερη εµπλοκή θα συναντούν.

Ποια είναι τα επόµενα βήµατα για τη Σκύρο; Πρώτον, κανένας εφησυχασµός. Τα συµφέροντα είναι τεράστια για να υποχωρήσουν έτσι εύκολα και η αδειοδότηση µεγάλων αιολικών µονάδων είναι υπό αναµονή. Αν υπάρχει µία µέθοδος που µπορεί να αποδειχτεί αποτελεσµατική (για όλες τις τοπικές κοινωνίες) είναι το αντιπαράδειγµα: να προωθηθεί προς υλοποίηση η ώριµη, πλέον, πρόταση περιβαλλοντικών φορέων του νησιού, όπως η Ένωση Πολιτών Σκύρου για το Περιβάλλον, για τη δηµιουργία συστήµατος ηλεκτροδότησης του νησιού που θα ενσωµατώνει µικρές, συµβατές µε την κλίµακα του νησιού εφαρµογές ΑΠΕ. Παράλληλα, η σκυριανή κοινωνία επιβάλλεται να διαφυλάξει το πολύτιµο φυσικό περιβάλλον από παντός είδους απειλές και να µην αλληθωρίζει στην τοπική περιβαλλοντική παρανοµία, ενώ θα πρέπει να προωθήσει και να υποστηρίξει προγράµµατα διατήρησης και ανάδειξης της οικολογικής αξίας του νησιού, µε τρόπο που να διαµορφώνονται συνθήκες ενίσχυσης του φυσιολατρικού τουρισµού, ο οποίος και την τουριστική περίοδο διευρύνει και φέρει ισχυρά θετικό πρόσηµο βιωσιµότητας. Με αυτόν τον τρόπο θα θωρακιστεί η φυσική κληρονοµιά της Σκύρου από ενδεχόµενους νέους άστοχους αναπτυξιακούς σχεδιασµούς, αλλά και η τοπική κοινωνία από τις συκοφαντίες των κάθε λογής καλοθελητών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΛΤΣΗΣ

Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Μέλος της Ένωσης Πολιτών Σκύρου για το Περιβάλλον

ΠΗΓΗ: LEFT