Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Η σύνοδος του ΟΗΕ και η αντισύνοδος των κινημάτων για την κλιματική αλλαγή στη Νέα Υόρκη 21 Σεπτεμβρίου 2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18.2014 - 12/9/2014

Η σύνοδος του ΟΗΕ και η αντισύνοδος των κινημάτων για την κλιματική αλλαγή στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο του 2014 μπορούν να δρομολογήσουν σημαντικές εξελίξεις

Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΛΥΣΕΙΣ!

Το υπόλοιπο του 2014 είναι ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή και την τύχη της ανθρωπότητας. Στο προσκήνιο βρίσκεται η σημαντική συνδιάσκεψη κορυφής στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, που έχει οργανωθεί από το Γ.Γ του ΟΗΕ. Τις ίδιες ημέρες, διοργανώνεται αντισύνοδος των κινημάτων και ενεργών πολιτών, με αποκορύφωμα τη μεγάλη και ιστορική διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή, στη Νέα Υόρκη την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει η Διεθνής Ετήσια Συνδιάσκεψη COP20 για την κλιματική αλλαγή στη Λίμα του Περού, 1-12 Δεκεμβρίου.

Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα. Οι προειδοποιήσεις για τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες από την παγκόσμια υπερθέρμανση και την κλιματική αλλαγή πληθαίνουν. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, ο κόσμος θα απειληθεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις έντονες καταιγίδες και την αύξηση της συχνότητας και σφοδρότητας ακραίων καιρικών φαινομένων. Πολλές περιοχές της γης, οι πιο ευάλωτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο Πέλαγος, θα χτυπηθούν σοβαρότερα.

Η φύση, όπως έχει ήδη προβλεφθεί, δείχνει τα δόντια της. Σφοδρές κακοκαιρίες χτυπούν το Βόρειο ημισφαίριο και χρόνιες  ξηρασίες απειλούν την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και τη διατροφική ασφάλεια του πλανήτη. Το 2014 σημειώνονται και πολλά θλιβερά ρεκόρ: μετά τον Απρίλιο, που ισοφάρισε τον Απρίλιο του 2010 στην πρώτη θέση της κατάταξης των θερμότερων μηνών, ο Μάιος και ο Ιούνιος του 2014 ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και σήμερα πια φιγουράρουν στην πρώτη θέση των αντίστοιχων θερμότερων μηνών όλων των εποχών. Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες οικονομίες, σε αγαστή συμφωνία με τις άβουλες κυβερνήσεις, συνεχίζουν τις ίδιες πολιτικές και τη μεγάλη εξάρτηση τους από τα ορυκτά καύσιμα, μάλιστα, αυξάνουν την χρήση του άνθρακα (κυρίως οι ραγδαία αναπτυσσόμενες Κίνα και Ινδία αλλά και η ΕΕ), σε τέτοια επίπεδα, ώστε να ξεπερνούν την κατανάλωση των δεκαετιών του 1970/1980.

Στην μετά του Πρωτοκόλλου του Κυότο εποχή, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναγκάστηκε να απευθυνθεί στους αρχηγούς όλων των κρατών, να συγκεντρωθούν στην Νέα Υόρκη, για μια συνάντηση κορυφής, με κύριο σκοπό να αναλάβουν γενναίες δεσμεύσεις για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με σκοπό την διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στα ανεκτά επίπεδα των 2ο C, μέχρι το τέλος του αιώνα, όπως έχει αποφασιστεί στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή της Κοπεγχάγης και επιβεβαιώθηκε σε εκείνη του Ντέρμπαν.

Οι ΗΠΑ, δια του προέδρου Ομπάμα, που παρά τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών και των μεγάλων οικονομικών λόμπυ, για πρώτη φορά στην ιστορίας τους, δεσμεύτηκαν για τη μείωση κατά 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέχρι το 2030 (σε σχέση με τα επίπεδα του 2005), από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν άνθρακα. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη, που δεσμεύτηκε για την εξάλειψη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ταλανίζει τις μεγάλες πόλεις της, και η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος ρυπαντής, αποφάσισαν να απέχουν. Έτσι, δυστυχώς, στη συνάντηση κορυφής στη Νέα Υόρκη δεν θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι τους, γεγονός που υποβαθμίζει τη συνάντηση. Οι άλλοι μεγάλοι και μικροί ρυπαντές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η Ε.Ε., πελαγοδρομούν για την υιοθεσία τολμηρών πολιτικών για την διάσωση του κλίματος και της ανθρωπότητας. Οι μικρές αυτές δεσμεύσεις απέχουν πολύ από τις τολμηρές πρωτοβουλίες και τις γενναίες δεσμεύσεις που χρειάζονται, αλλά αποτελούν ένα σημαντικό βήμα, αφού για πρώτη φορά οι ΗΠΑ δέχονται να συνεργαστούν με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου σε μια προσπάθεια για την ανακοπή της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια εποχή με τη συνδιάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, θα πραγματοποιηθεί η εναλλακτική σύνοδος, που οργανώνεται από ΜΚΟ και κινήματα πολιτών, κυρίως από ΗΠΑ και Καναδά. Μια σύνοδος που έχει στόχο την αφύπνιση του λαού της Β. Αμερικής σε σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος εξαιτίας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το «Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ» καλεί τα κινήματα και τους ενεργούς πολίτες, να συμμετέχουν καθοριστικά σε όλες τις συνόδους, «αντισυνόδους» και στην προετοιμασία τους, να πιέσουν τις κυβερνήσεις, τα κόμματα και τα επιχειρηματικά λόμπυ να δεσμευτούν και να πάρουν μέτρα για την προστασία του πλανήτη.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο Eurobarometer 416, Attitudes of European citizens towards the environment, (Σεπτέμβριος 2014) διαπιστώνεται ότι οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος από τις μεγάλες εταιρείες και τη βιομηχανία  (το 77%), από τις κυβερνήσεις (το 70%) και  από τους ίδιους τους πολίτες το (65%).

Το σημαντικό ζητούμενο είναι επιτέλους να γίνει κατορθωτή η σύνταξη και αποδοχή, στη συνδιάσκεψη του Παρισιού, COP21, το Δεκέμβριο του 2015, μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για την μείωση των αέριων ρύπων και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Μιας συμφωνίας, νομικά δεσμευτικής, φιλόδοξης και ικανής να συμπεριλάβει όλα τα κράτη και όλους τους μεγάλους ρυπαντές της ατμόσφαιρας, προωθώντας την κλιματική δικαιοσύνη. Η συνολική, συντονισμένη  δράση των κινημάτων και των ενεργών πολιτών, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, μπορεί να επιβάλλει λύσεις. Είναι καιρός πια να αρχίσουν οι σοβαρές προσπάθειες, συνολικά από τη διεθνή κοινότητα, ώστε να αρχίσει η συντονισμένη πάλη για την μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δηλώνει Παρών για την ιστορική αντισύνοδο τη Νέας Υόρκης στις 21 Σεπτεμβρίου 2014, καθώς και για τις επόμενες πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο για τη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.


Οι Άνθρωποι, ο Πλανήτης & η Ειρήνη πάνω από τα κέρδη!
People, Planet  & Peace over profit 
Αλλάζουμε το σύστημα όχι το κλίμα!


Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece http://www.nfgr.org ιδρύθηκε το 2008 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμμετέχουν στους GREEN10/G10.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου