Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Άρθρο του Κώστα Φωτεινάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των εμπορικών, ληστρικών συμφωνιών TTIP CETA TISA | "Ας εμπνευστούμε από τους νικηφόρους αγώνες που αναπτύχθηκαν κατά της ACTA"


Σάββατο 18 Απριλίου στο Σύνταγμα, 11:30, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης και σε 400 πόλεις του κόσμου βροντοφωνάζουμε «Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη!»
STOP TTIP CETA TISA

49 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών της χώρας μα καλούν σε δράση στην Πλατεία Συντάγματος

του Κώστα Φωτεινάκη*

Οι εμπορικές, ληστρικές εμπορικές/ επενδυτικές συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ (TTIP), ΚΑΝΑΔΑ – ΕΕ (CETA), 50  χωρών και της ΕΕ (TISA) δημιουργούν νέες επεκτατικές συνθήκες, χωρίς όρια, στην κυριαρχία των πολυεθνικών σε βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερα ο κοινός παρανομαστής και των τριών συμφωνιών, που είναι η νομική εγκαθίδρυση της εταιρειοκρατίας «Ο Διακανονισμός Διαφορών μεταξύ Επενδυτή και Κράτους (Investor State Dispute Settlement/ ISDS) καταργεί την ανεξαρτησία των κρατών, αφού δίνει τη δυνατότητα στις πολυεθνικές εταιρίες να ασκήσουν αγωγές σε ιδιωτικά δικαστήρια για αποζημιώσεις, αν θεωρήσουν ότι ζημιώνονται από αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων.

Πως αντιδρά η Κοινωνία των Πολιτών, τα κόμματα, τα σωματεία, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι αγρότες, το οικολογικό κίνημα  στις νέες επεκτατικές συνθήκες που επιχειρεί να διαμορφώσουν οι πολυεθνικές και που είναι στο DNA του καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού ΕΠΕΚΤΑΣΗ χωρίς όρια, χωρίς κοινωνικές  -  οικολογικές -  συνδικαλιστικές αντιστάσεις;
Από το 2013 που έχουν ξεκινήσει οι αντιστάσεις, ιδιαίτερα όταν έγινε γνωστή η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ αντιπροσωπιών ΗΠΑ – ΕΕ για την προετοιμασία της «Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade & Investment Partnership/ TTIP)  υπήρξε αρχικά μια κινητικότητα, κυρίως από Ευρωπαϊκές  ΜΚΟ, να ενημερωθούν για τις συνομιλίες.

Από τις πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν και που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν έγινε ξεκάθαρο ότι «με την TTIP αίρονται κάθε είδους όρια στην ασυδοσία των επενδυτών και του ιδιωτικού κέρδους, είτε αυτά αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, είτε τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, τη διατροφική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την πνευματική ιδιοκτησία και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μέσω της TTIP απορρυθμίζονται κάθε είδους τομείς της οικονομίας, από την υποβάθμιση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης/ΠΟΠ στα αγροτικά προϊόντα και τη ρύθμιση του βαθμού της χημικής επεξεργασίας των τροφίμων μέχρι την άρση της απαγόρευσης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών/ΓΤΟ, προκειμένου οι πολυεθνικές των αγροεφοδίων και των τροφίμων να επελάσουν απερίσπαστα σε βάρος της τοπικής παραγωγής και οικονομίας. Επίσης, περιορίζεται η δυνατότητα του κράτους να παρέχει υπηρεσίες πρόνοιας στους πολίτες, με σκοπό το άνοιγμα νέων κερδοσκοπικών αγορών σε τομείς παροχής δημοσίων αγαθών, όπως το νερό, η ενέργεια, η παιδεία και η υγεία1»

Τα κόμματα που αντιτίθεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο για την TTIP στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι α) Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς β) Πράσινοι γ) Πειρατές. Επιφυλάξεις μόνο για το ISDS έχουν κατατεθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες/ΣΔ και φαίνεται ότι μπορεί  οι επιφυλάξεις των ΣΔ να επηρεάσουν και το Λαϊκό – Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

Σε επίπεδο συνδικαλιστικών ενώσεων τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα συμφωνούν με την TTIP, ενώ Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών όχι είναι μόνο κατηγορηματικά αντίθετη, αλλά διοργάνωσε διήμερο σεμινάριο2 για να ενημερώσει τα μέλη της για την απελευθέρωση των δημοσίων υπηρεσιών από τις συμφωνίες ΤΤIP CETA TISA.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κοινό ψήφισμα3 κατά των εμπορικών/ληστρικών  συμφωνιών μεταξύ των Συνδικάτων των ΗΠΑ και του Καναδά (AFL-CIO and Canadian Labour Congress) καθώς και οι θέσεις/ δράσεις του Διεθνούς Κινήματος La Via Campesina το οποίο καλεί σε Παγκόσμια Δράση ενάντια στις συμφωνίες στις 17 Απριλίου 2015.

Οι δέκα περιβαλλοντικές ΜΚΟ που είναι κάτω από την ομπρέλα4 των GREEN10, έχουν εκφράσει επιμέρους αντιρρήσεις και ζητούν5 διαφάνεια και διευκρινήσεις για τις διαπραγματεύσεις για την TTIP και μέτρα για την περιβαλλοντική και την κοινωνική προστασία κ.λπ. Οι Naturefriends6 International/ NFI πάνε πιο πέρα, καλούν στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης 18/4/2015 οι δε Naturefriends Γερμανίας κρίνουν το SPD, με το οποίο έχουν ιδιαίτερες σχέσεις, για τις θέσεις του κόμματος για την TTIP.
Υπογραμμίζουμε α) την επιστολή7 για την TTIP προς τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου 375 φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών από είκοσι πέντε χώρες (3 Μαρτίου 2015)  β) τη Δήλωση7 150 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για τη ρυθμιστική συνεργασία σε εμπορικές συνομιλίες ΕΕ-ΗΠΑ (5 Φεβρουαρίου 2015)

Σε κινηματικό Ευρωπαϊκό επίπεδο έχει πραγματοποιηθεί η ημέρα δράσης8 ενάντια στην TTIP (11/10/2014). Στην Ελλάδα τα κόμματα που είναι αντίθετα με την TTIP είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Πειρατές. Ωστόσο τόσο στις πρόσφατες Ευρωεκλογές (2014) όσο και στις Εθνικές εκλογές (2015) κανένα κόμμα δεν τοποθετήθηκε στο θέμα των εμπορικών συμφωνιών και ιδιαίτερα για την TTIP.

Μεγάλης πολιτικής σημασίας εκτιμάται το κάλεσμα για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης, Σάββατο 18 Απριλίου 2015 που το υπογράφουν 49 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών της χώρας μας. Το κάλεσμα/πρόσκληση για τη δράση στο Σύνταγμα9 υπογράφουν διαφορετικής προέλευσης φορείς όπως π.χ. οικολογικοί, αλληλεγγύης, αντιπυρηνικοί, για την ελευθερία των σπόρων και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, φεμινιστική ομάδα, για την ψηφιακή ελευθερία, τους ελεύθερους χώρους – πράσινο στην πόλη, κατά της αυθαιρεσίας των τραπεζών, της διαγραφής του χρέους, συνεργασίας για τα κοινά αγαθά, κοινωνικής οικονομίας, λαϊκής επιμόρφωσης, ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, πολιτικά ινστιτούτα, εναλλακτικά sites/blogs, σωματεία εργαζομένων, αυτόδιαχειριζόμενοι χώροι κ.λπ.

Αρκετοί φορείς που υπογράφουν συμμετέχουν σε Διεθνή Δίκτυα Οργανώσεων όπως οι Naturefriends, Attac, GADTM, IPPNW. Ορισμένοι φορείς διατηρούν στενές συνεργασίες με περισσότερες ομάδες ή δομές όπως το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας, η Αλληλεγγύη για όλους, Commonfest, ΠΕΛΙΤΙ, ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, Greek Save Water  κ.λπ. Επίσης αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το κάλεσμα υπογράφουν τα Πολιτικά Επιστημονικά Ινστιτούτα Πουλαντζάς (ΣΥΡΙΖΑ), Πράσινο Ινστιτούτο (Οικολόγοι – Πράσινοι), Λούξεμπουργκ10 (DE LINKE).

Το κάλεσμα των 49 φορέων με συνοδευτική ενημερωτική επιστολή για τις δραματικές συνέπειες στην κοινωνία και στο περιβάλλον που θα έχει η τυχόν υπογραφή κατά της TTIP «ταχυδρομήθηκε» στους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές της χώρας (εκτός της Χ.Α) καθώς και στην υπηρεσία της Ε.Ε. στην Αθήνα. Οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές θα «υποχρεωθούν» να πάρουν θέση αρχικά τον Ιούνιο του 2015 στην Ευρωβουλή καθώς και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, των οποίων οι βασικοί όροι  αργά ή γρήγορα θα δημοσιοποιηθούν και επισήμως.

Καλούμε τα κινήματα και τις οργανώσεις των πολιτών, να πάρουν μέρος στις δράσεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις για να ενώσουμε τις φωνές μας με τους πολίτες όλου του κόσμου με το σύνθημα «Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη» και να συντονίσουμε τους αγώνες μας, όχι μόνο για το Σάββατο 18 Απριλίου, αλλά  και για το επόμενο διάστημα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και της μεθόδευσης της υπογραφής της συμφωνίας TTIP.

Ας εμπνευστούμε από τους νικηφόρους  αγώνες που αναπτύχθηκαν κατά της Εμπορικής Συμφωνίας Κατά της Παραποίησης/  Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) που είχαν ως αποτέλεσμα την απόρριψη  από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 4 Ιουλίου 2012.  Μπορούμε και τώρα με τις νέες εμπορικές, ληστρικές συμφωνίες TTIP CETA TISA να τα καταφέρουμε.

Κώστας Φωτεινάκης είναι πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece και διαχειριστής του blog STOP TTIP CETA TISA GREECE

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1.       ΔελτίοΤύπου της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας  STOP TTIP CETA TISA», 10/3/2015
2.       Βιέννη 15,16 Ιανουαρίου 2015. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη ΔΟΕ.
3.       30 Μαρτίου 2015
4.       GREEN10: WWF, GREENPEACE, Naturefriends, BirdLife, FoEE, CCE, CAN, EEB, HEAL, ET.
5.       Green 10 position on Transatlantic Trade and Investment Partnership/TTIP http://naturefriends-gr.blogspot.gr/2014/11/green-10-position-on-transatlantic.html
6.       Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece είναι μέλη των NFI.
7.       Την επιστολή και τη δήλωση την υπογράφουν και φορείς από την Ελλάδα.
8.       Στην Αθήνα στο Σύνταγμα και στο Ηράκλειο Κρήτης
9.       Παρόμοια συγκέντρωση θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη, Σάββατο 18 Απριλίου, 18:00, στην αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3, Λ.Στρατού και Καφλατζόγλου.
10.    To Ίδρυμα Λούξεμπουργκ έχει πραγματοποιήσει εκδήλωση  σε συνεργασία με τον «Πουλαντζά» για την ΤΤIP (Αθήνα 11/6/2014) και έχει εκδώσει το εξαιρετικό βιβλίο «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς TTIP - Χάρτα απορρύθμισης, επίθεση στην εργασία, κατάλυση της δημοκρατίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου