Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: "Η κατοικία είναι ανθρώπινο δικαίωμα | ΟΧΙ στους πλειστηριασμούς | Μόνιμη και σταθερή προστασία της πρώτης (μόνης, κύριας) κατοικίας"

Ανθέων 72, Χαϊδάρι 12461 -  Mail: naturefriendsgreece@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8/11/2015

Η κατοικία είναι ανθρώπινο δικαίωμα | ΟΧΙ στους πλειστηριασμούς |
Μόνιμη και σταθερή προστασία της πρώτης (μόνης, κύριας) κατοικίας

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην χώρα μας επιδεινώνονται διαρκώς, μετακυλώντας στον πολίτη, άνεργο ή εργαζόμενο τις συνέπειες της κρίσης και των νεοφιλελεύθερων πρακτικών.  Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις απέναντι σε πιστωτικά ιδρύματα, ιδιώτες και κράτος και ορισμένοι από αυτούς δεν μπορούν καν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούμε μια σειρά από μέτρα και πολιτικές που εντείνουν τις δραματικές συνθήκες στεγαστικής επισφάλειας.

Οι «ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Neturefriends Greece» με αφορμή τις επικείμενες εξελίξεις και τη διαπραγμάτευση στο θέμα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας δηλώνουν αρωγοί στην εκστρατεία ενημέρωσης και αλληλέγγυοι όλων όσων βρέθηκαν χωρίς δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων και μη χρηματικών οφειλών προς Δημόσιο, Πιστωτικά Ιδρύματα και ιδιώτες κινδυνεύοντας σήμερα εν μέσω οικονομικής κρίσης να χάσουν τη μοναδική περιουσία τους.

Το δικαίωμα στέγασης αποτελεί διεθνή υποχρέωση των κρατών μελών, την οποία πρέπει να λάβει υπόψη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το άρθρο 25 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: «Καθένας έχει δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και στην οικογένεια του υγεία και ευημερία, και ειδικότερα τροφή, ρουχισμό, κατοικία, ιατρική περίθαλψη…». Το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα προβλέπει την υποχρέωση των συμβαλλόμενων κρατών να αναγνωρίζουν και να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση του δικαιώματος διατροφής και κατοικίας. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, προβλέπει ότι: «Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής του ζωής, της κατοικίας του…». Τέλος στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη τα Κράτη Μέλη αναλαμβάνουν υποχρέωση αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος στην κατοικία. Όλα τα ανωτέρω, δημιουργούν παράλληλα και αντίστοιχες νομικές υποχρεώσεις στο Κράτος.

Λαμβάνοντας υπόψη,
 α) τις οικονομικές συνθήκες του παρελθόντος που ήταν τέτοιες, που επέτρεπαν τη λήψη αλλά και την εξυπηρέτηση δανείων, β) το γεγονός  πως ήταν αδύνατον να προβλέψει κανείς τον κίνδυνο μεταβολής των συνθηκών, γ) την ύπαρξη της επιθετικής στρατηγικής πώλησης τραπεζικών προϊόντων, που χαρακτήριζε τον σχετικό οικονομικό τομέα στη χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία καθώς και την πάγια πρακτική καταστρατήγησης του καταναλωτικού δικαίου από τις Τράπεζες, δ) την επιβολή ολοένα και πιο αυξανόμενων φόρων προς το Δημόσιο κατά παράβλεψη της αρχής της αναλογικότητας, ε) την έλλειψη ρευστότητας, στ) την αύξηση της ανεργίας και του κόστους ζωής και τέλος ζ) το πολύ σημαντικό πλήγμα που έχει δεχθεί ο μέσος Έλληνας πολίτης αλλά και ολόκληρος ο κοινωνικός ιστός λόγω της οικονομικής κρίσης,

Οι ΦτΦ/NFGR έχοντας ως αρχή,
 α) «τη διάδοση και προβολή ενός άλλου τρόπου οργάνωσης  των οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, που να διασφαλίζει τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία» β) «τη στήριξη των κοινωνικά αδύναμων ομάδων πολιτών» (ΦτΦ, καταστατικό άρθρο 2,1 και 2,6),

Προτάσσουν το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης και προστασίας της πρώτης (κύριας, μόνης) κατοικίας &  της υπεράσπισης των κοινών αγαθών!


Οι ΦτΦ/NFGR,
1.      Καλούν την Ελληνική κυβέρνηση να προστατέψει την περιουσία των πολιτών καθώς και το δικαίωμα στη στέγαση λαμβάνοντας  άμεσα τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα για να αποτραπεί ο κίνδυνος απώλειας της μοναδικής κατοικίας όσων συμπολιτών μας αξίζουν την προστασία της.
2.      Ζητούν να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης (κύριας, μόνης) κατοικίας  «και να υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα προστατεύσει μόνιμα και σταθερά την πρώτη (κύρια, μόνη) κατοικία.»
3.      Απαιτούν να μην επιτραπεί η πώληση δανείων των ελληνικών τραπεζών, σε ξένες επενδυτικές εταιρείες με αδιαφανείς διαδικασίες και σε εξευτελιστικές τιμές. 
4.      Διεκδικούν να εφαρμοστεί άμεσα και στην πράξη η αρχή της αναλογικότητας σε επιβολή φορολογίας, καταλογισμό προστίμων και είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ.
5.      Προτείνουν να δημιουργηθεί, ως προς τη ρύθμιση οφειλών, ένα δίκαιο πλαίσιο προσαρμογής των πιστωτών (Τράπεζες, ιδιώτες και Δημόσιο) στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Τέλος, οι ΦτΦ/NFGR καλούν την ελληνική κοινωνία να αγωνιστεί για την κοινωνική προστασία στη χώρα μας και να συντονίσει τους αγώνες της με τους λαούς της Ευρώπης για μια νέα Ευρώπη της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της υπεράσπισης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βάλλεται από το νεοφιλελευθερισμό και την ασυδοσία του κεφαλαίου.



Το Σωματείο ΦτΦ/NFGR είναι μέλος α) της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 51 οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη β) της Διεθνούς «ομπρέλας» οργανώσεων “Our World Is Not For Sale/OWINFShttp://ourworldisnotforsale.org

1 σχόλιο:

  1. Στο τελικό στάδιο για να μας πάρουν τη χώρα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μας πάρουν και τα σπίτια. Ούτε επι Γερμανικής κατοχής μετά απο πόλεμο δεν τόλμησαν να μας πάρουν τα σπίτια. Το κάνουν τώρα μέσα απο έναν ανελέητο οικονομικο και κοινωνικό πόλεμο. Ως εδώ, φτάνει πιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή