Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Η Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP21 στο Παρίσι και «το Σύμφωνο των Δημάρχων». «Οι Δήμαρχοι προσαρμόζονται» (Mayors Adapt - Twinning)



Ανθέων 72, 124 61, Χαϊδάρι | http://naturefriends-gr.blogspot.gr
Mail: naturefriendsgreece@gmail.com/ Τηλ. FAX: 215 5257408

1/11/2015

Προς:
ΚΕΔΕ [Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος]
ΕΝ.Π.Ε. [Ένωση Περιφερειών Ελλάδος]

Κοινοποίηση:
Υπουργείο Εξωτερικών [Ε’ Δ/νση Περιβάλλοντος]
ΥΠΕΚΑ

ΘΕΜΑ: Η Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP21 στο Παρίσι και «το Σύμφωνο των Δημάρχων». «Οι Δήμαρχοι προσαρμόζονται» (Mayors Adapt - Twinning)
Αγαπητοί εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης,
Από 30/11 – 12/12/2015 θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι η Ετήσια Σύνοδος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, COP21, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική μιας και θα αντικαταστήσει  το Πρωτόκολλο του Κιότο (11/12/1997).

Οι Φίλοι της Φύσης/ Naturefriends Greece συμμετέχουν και φέτος στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και στη δράση των πολιτών με τη θέση/ σύνθημα «Aν η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιο πρόβλημα, οι λύσεις είναι τοπικού χαρακτήρα». Αυτή η θέση εναρμονίζεται πλήρως με τη «δέσμευση στην τοπική βιώσιμη Ενέργεια» του «Συμφώνου των Δημάρχων», το οποίο έχουν υπογράψει εκατόν έντεκα (111) Δήμοι της Ελλάδος αλλά και με την Πρωτοβουλία «Οι Δήμαρχοι προσαρμόζονται».

Η υπογραφή του «Συμφώνου των Δημάρχων1» ήταν το εύκολο στάδιο, το ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ για τη μείωση των εκπομπών του Διοξειδίου του Άνθρακα CO2 κατά 20% μέχρι το 2020 στους Δήμους. Το επόμενο ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ, «Η Εφαρμογή και η παρακολούθηση της προόδου του Σχεδίου δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια» και το μεθεπόμενο ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ «Τακτική υποβολή εκθέσεων εφαρμογής» ελάχιστοι Δήμοι στη χώρα μας το ακολουθούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε την πρωτοβουλία «Οι Δήμαρχοι προσαρμόζονται» (Mayors Adapt2 - Twinning) με σκοπό να παροτρύνει τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις να αναλάβουν δράσεις για την μείωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.  Από την Ελλάδα υπέγραψαν αυτή τη φορά έντεκα (11) Δήμοι της χώρας μας και δύο εξ’  αυτών επιλέχθηκαν να αδελφοποιηθούν, τα Χανιά με τη Βαρκελώνη και το Ίλιον με την πόλη Cascais της Πορτογαλίας.

Αγαπητοί εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, σας καλούμε
α) Να συμμετέχετε με υπεύθυνο, συστηματικό  τρόπο που να ελέγχονται τα αποτελέσματα των μέτρων για τη μείωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής στους Δήμους και στις Περιφέρειες.
β) Να συμμετέχετε και να ενισχύσετε Πρωτοβουλίες, φορέων, πολιτών και κοινωνικών δικτύων για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη λήψη μέτρων για την προστασία του κλίματος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
γ) Να συνδράμετε με τη συμμετοχή σας στην προσπάθεια που καταβάλλεται έτσι ώστε «να υιοθετηθεί στο Παρίσι, με την COP21, μία νέα διεθνής συνθήκη για την προστασία του κλίματος που θα αντικαταστήσει το όχι και πολύ αποτελεσματικό Πρωτόκολλο του Κυότο. Μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει ξεκάθαρους στόχους για όλες τις χώρες και θα προβλέπει αλληλέγγυες μορφές χρηματοδότησης και μεταφοράς τεχνολογίας. Μιας συμφωνίας3 που θα δρομολογεί αλλά και θα δεσμεύει τις χώρες ότι μέχρι το 2050 οι πλανητικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να έχουν μηδενιστεί!»


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1.      Σύμφωνο Δημάρχων http://www.eumayors.eu/index_el.html
2.      Mayors Adapt http://mayors-adapt.eu/
3.       Οι θέσεις της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International, της οποίας οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ είναι μέλη επισυνάπτονται.

 Το Σωματείο ΦτΦ/NFGR  είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης  Naturefriends  InternationalI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 51 οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου