Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

OΧΙ στους «κατακτητές των Ορέων» και της δημιουργίας τουριστικού ελικοδρόμιου στον Όλυμπο | Να δημοσιευτεί άμεσα το Π.Δ. για τον Όλυμπο σύμφωνα με την πρόταση του Φορέα Διαχείρισης

Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ü  ΟΧΙ στους «κατακτητές των Ορέων» και της δημιουργίας τουριστικού ελικοδρόμιου  στον Όλυμπο
ü  Να δημοσιευτεί άμεσα το Π.Δ. για τον Όλυμπο σύμφωνα με την πρόταση του Φορέα Διαχείρισης
ü  Οι «επενδυτές» οφείλουν να προσαρμόσουν τα σχέδιά τους σύμφωνα με το Π.Δ. και όχι το ΠΔ να προσαρμοστεί στα σχέδια των «επενδυτών»


Ο υφυπουργός  Εξωτερικών  κ.Μάρδας, σύμφωνα με το ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ1, είχε εξαγγείλει ένα αναπτυξιακό σχέδιο με τίτλο «ο Θρόνος του Δία στον Όλυμπο». Το σχέδιο  προέβλεπε την «κατασκευή τεσσάρων καταφυγίων (άλλων δύο δηλαδή γιατί τα δύο ήδη υπάρχουν στην περιοχή), τη  δημιουργία δρόμων που να τα συνδέουν, και τη φωταγώγησή τους, ώστε κοντά στα καταφύγια να έρθουν οι ταβερνούλες («με φασολάδες, σπετζοφάι, ζαρκάδια, απλή ελληνική κουζίνα» όπως έλεγε χαρακτηριστικά) και τη μεταφορά  επισκεπτών με ελικόπτερο από το Λιτόχωρο».
O κ.Μάρδας παρουσίασε2 την ιδέα του «Θρόνου του Δία» και πάλι, αναλυτικότερα αυτή τη φορά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Η Ελλάδα στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις σήμερα και η επιχειρηματικότητα στο Ελληνικό και διεθνές περιβάλλον»  στο Επιμελητήριο Πιερίας, του  4ου  Περιφερειακού Τμήματος Κεντροδυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ο κ. Μάρδας  μεταξύ των άλλων πρότεινε «να γίνει ελικοδρόμιο η περιοχή πέριξ του καταφυγίου Ζολώτα στα 2.600 μ.»

Λίγες ημέρες αργότερα διαβάσαμε (3) ότι έγινε το επόμενο βήμα για την «κατάκτηση του θρόνου Δία» με τη «Συνάντηση Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Μάρδα, για τον Όλυμπο».

Οι ΦτΦ/NFGR διαφωνούν με την πρόταση του κ.Μάρδα, έτσι όπως παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ και με την μεταφορά μέσω ελικοπτέρων   οικονομικά ευπόρων «επιφανών»  στον Όλυμπο και τη χρήση ως ελικοδρομίου της ευρύτερης περιοχής πέριξ του Καταφυγίου Ζολώτα.
Ο  Όλυμπος ανήκει στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, στους επισκέπτες που σέβονται τη φύση και τις παραδόσεις και όχι στους «κατακτητές των Ορέων» με ελικόπτερα και άλλα μηχανικά μέσα.
Τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους  «ανάπτυξης» και  να προβάλλουν  εναλλακτικές μορφές τουρισμού  για  να προσελκύσουν επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο, που θα στηρίξουν  την τοπική οικονομία  και θα προβάλλουν τη χώρα μας.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το ΥΠΑΠΕΝ θα πρέπει να ολοκληρώσει και να δημοσιεύσει το Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο, σύμφωνα με τις προτάσεις του Φορέα Διαχείρισης,  που είναι στα συρτάρια και καθυστερεί δεκαετίες,  που να μην επιτρέπει τέτοια μεγαλόπνοα σχέδια βιομηχανικού τουρισμού, ελικόπτερα, δρόμους κ.λπ.  στο Βουνό των Θεών.

Oι «επενδυτές» οφείλουν να σεβαστούν τη φύση, την ιστορία του τόπου και προσαρμόσουν τα σχέδιά τους σύμφωνα με το Π.Δ. και όχι το ΠΔ να προσαρμοστεί στα εμπορικά σχέδια των «επενδυτών»

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
3.       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΠΕΝ, 18/1/2016 http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni%5B524%5D=4090&language=el-GR)


Πληροφορίες  naturefriendsgreece@gmail.com

Διαβάστε ΕΔΩ την πρόταση που είχαν καταθέσει περιβαλλοντικοί φορείς για το Προεδρικό Διάταγμα το 2012, μεταξύ αυτών και οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ.

Το Ελληνικό Δίκτυο "ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI http://www.nfi.at/ συμμετέχουν 51 εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συγκαταλέγονται στους GREEN10/G10, που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ευρώπη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου