Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Νίκος Νέζης "Επιστολή – έκκληση προς κάθε αρμόδιο, αλλά και κάθε Έλληνα" για τον Όλυμπο

Olympus Mountain-Throne of Zeus/ Όλυμπος – Ο Θρόνος του Δία 
(Φωτ.Panoramio - Nindjo ΕΔΩ

Επιστολή – έκκληση

προς κάθε αρμόδιο, αλλά και κάθε Έλληνα


Κύριοι αρμόδιοι της κρατικής και τοπικής εξουσίας,

                Ο σκοπός της Πολιτείας δεν πρέπει να είναι το πόσο πιο εύκολα θα ανεβάζει τον κάθε άσχετο περιστασιακό επισκέπτη, τουρίστα ή χιονοδρόμο πάνω στον Όλυμπο και συνάμα να του προσφέρει ανόητες πολυτέλειες και διασκεδάσεις, αλλά θα πρέπει να είναι το πως θα κάνει ικανούς τους ανθρώπους να ανεβαίνουν μόνοι τους στο βουνό, και το σημαντικότερο να τους μάθει να σέβονται το περιβάλλον και να απολαμβάνουν αυτά που τόσο απλόχερα προσφέρει η φύση.

                Όχι μιμήσεις και παραδείγματα ξένων πρότυπων «αξιοποιημένων» βουνών και εθνικών πάρκων, που μπορεί να είναι ονομαστά επειδή αξιοποιήθηκαν (έστω «ορθολογικά»), αλλά ποτέ δεν ήταν και ούτε ποτέ θα γίνουν ιερά σύμβολα όπως ο Όλυμπος, που ήταν, είναι και θα είναι παγκόσμια γνωστός χωρίς «αξιοποίηση».

                Στον Όλυμπο ανεβαίνουν οι Άνθρωποι από όλο τον κόσμο (και θα ανεβαίνουν πάντα) για να βρουν τον εαυτό τους και το νόημα της ύπαρξής τους, να νιώσουν την παρουσία εκατοντάδων αιώνων μύθου και ιστορίας, να αισθανθούν τη σιωπηλή ερημιά των απόκρημνων κορυφών, να ταυτιστούν όχι μόνο με το βράχο, το χιόνι και τον αγέρα, αλλά και με το θείο και δεν ανεβαίνουν για να αντικρύσουν αυτά που μπορούν να βρουν σε οποιοδήποτε άλλο βουνό της πατρίδας τους ή δικό μας.

                Οποιαδήποτε ενέργεια ή σκέψη για επέμβαση στον Όλυμπο, πρέπει να γίνεται σαν να είναι κάτι παραπάνω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στη θέση των ψηλών κορυφών του να βρίσκεται ο Παρθενώνας.

                Μη θυσιάσετε 4.000 χρόνια μύθου - θρησκείας - ιστορίας και ιερών αγώνων στο βωμό της εφήμερης ευχαρίστησης μερικών ανθρώπων ή του συμφέροντος κάποιων άλλων, ή της δικής σας υποτιθέμενης ικανοποίησης και δόξας (εκτός εάν είστε μισέλληνες).

                Μάθετε επιτέλους τι σημαίνει και τι είναι για την Ανθρωπότητα ο Όλυμπος. Οι ξένοι το γνωρίζουν αιώνες πριν. Ο Όλυμπος συμβολίζει το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα που είναι το Θείον, η Σκέψη, ο Λόγος, ο Πολιτισμός και η Ελευθερία.

                Όταν όλα τα υπέρλαμπρα ανθρώπινα κτίσματα του παρελθόντος θα είναι ανάμνηση, ο Όλυμπος θα είναι εκεί να μας θυμίζει την απαρχή της πιο λαμπρής περιόδου του Ανθρώπινου Πνεύματος. Είναι το χρέος μας, ως Έλληνες, να τον παραδώσουμε όσο γίνεται πιο Αμόλυντο στις επόμενες γενεές.


    Σχόλιο: Αν και πέρασαν 30 χρόνια από την παραπάνω δημοσίευση, αν και τη «διάβασαν» πάνω από 7.000 αναγνώστες και κυρίως όλοι οι αρμόδιοι μέχρι σήμερα (τους έχουν δοθεί τα βιβλία του 1986 & 2003), αν και η νέα γενιά είναι θεωρητικά πιο συνειδητοποιημένη από την προηγούμενη, η κατάσταση δυστυχώς είναι χειρότερη. Τον Όλυμπο τον βρωμίσαμε και τον απαξιώσαμε ακόμα περισσότερο. Οι διάφορες επιγραφές και τα ποδοσφαιρικά συνθήματα, από τα σκαλιά εκκλησιών στο Λιτόχωρο μέχρι τα βράχια των κορυφών, όπου κυριαρχούν τα ονόματα ανεγκέφαλων που νομίζουν ότι έκαναν κάτι σπουδαίο που αξίζει να μείνει στην αιωνιότητα (θα μείνει τελικά η απροσμέτρητη βλακεία, η ματαιοδοξία, η ανευθυνότητα και η έλλειψη παιδείας τους), δυστυχώς έχουν πολλαπλασιαστεί και στον Όλυμπο (όπως και σε όλη την Ελλάδα). Κανένας σεβασμός στην ιστορία, στον πολιτισμό και σε αυτό που αντιπροσωπεύει ο Όλυμπος.

    Στα δε συνέδρια, που ευτυχώς συνεχίζουν να γίνονται για τον Όλυμπο, μερικοί τοπικοί και άλλοι οικονομικοί παράγοντες, καθόλα άξιοι στον τομέα τους, εξακολουθούν δυστυχώς να μη γνωρίζουν ή να μην αντιλαμβάνονται τη σωστή σημασία των εννοιών προστασία, διατήρηση, ανάπτυξη και να ανταγωνίζονται ποιος θα βάλει την οριστική ταφόπλακα στον Όλυμπο, στην ιστορία μας και στον πολιτισμό μας, προτείνοντας σχέδια και ιδέες που απορείς πως είναι δυνατόν να σκέπτονται έτσι άνθρωποι. Η μόνη ελπίδα είναι ότι βλέπω ακόμα φωτισμένους ανθρώπους, τόσο από τις τοπικές κοινωνίες και τους αρμόδιους φορείς, όσο και από φορείς της κεντρικής εξουσίας, που έχουν πάθος, σωστό αισθητήριο και γνώση για τη σωτηρία του Ολύμπου.


                                                                                             Νίκος Νέζης
-----------


Σημείωση: Ο Νίκος Νέζης είναι βετεράνος ορειβάτης, ερευνητής - συγγραφέας, βραβευμένος για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών. Το 1986 εξέδωσε το βιβλίο " Όλυμπος- Γεωγραφία, φύση, πολιτισμός, περιήγηση, ορειβασία, αναρρίχηση, τοπωνύμια, βιβλιογραφία"  το οποίο επανεκδόθηκε και εξαντλήθηκε. [ΕΔΩ]
Στο 4ο συνέδριο των ΦτΦ, Οκτώβριος 2015, απονεμήθηκε στο  Νίκος Νέζη ο τίτλος του πρώτου επίτιμου μέλους.
------------------------------------
Διαβάστε ΕΔΩ παλαιότερες αναρτήσεις στο blog των ΦτΦ με θέμα τον ΟΛΥΜΠΟ | Δείτε ΕΔΩ το αφιέρωμα στων ΦτΦ με αφορμή τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση.

Όλες οι ειδήσεις για τον ΟΛΥΜΠΟ ΕΔΩ | Το SITE των ΦΙΛΩΝ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Πιερία 2008 με θέσεις για τον ΟΛΥΜΠΟ ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου