Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Επιστημονική μελέτη «5 χρόνια ζώντας με τη Φουκουσίμα»/ 5 Years Living With Fukushima | 10.000 επιπλέον καρκίνοι αναμένονται στην Ιαπωνία


5 Years Living With Fukushima [η Μελέτη ΕΔΩ]

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ
[Περιληπτική παρουσίαση]

10.000 επιπλέον καρκίνοι αναμένονται στην Ιαπωνία σαν αποτέλεσμα της τήξης του πυρήνα στον αντιδραστήρα το 2011 και της συνεχιζόμενης έκθεσης στη ραδιενέργεια.

Στις 9 Μαρτίου 2016 παρουσιάστηκε ταυτόχρονα στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο από την Physicians for Social Responsibility (PSR) και την International Physicians for thePrevention of Nuclear War (IPPNW) αντίστοιχα η επιστημονική μελέτη με τίτλο «5 χρόνια ζώντας με τη Φουκουσίμα» η οποία έχει αναρτηθεί και στο Διαδίκτυο.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι πλήρεις επιπτώσεις της Φουκουσίμα δεν θα γίνουν ποτέ γνωστές λόγω της αποτυχίας της Ιαπωνίας να εντοπίσει και να καταγράψει την αληθή έκθεση σε ραδιενέργεια και τους ανεπαρκείς ελέγχους στο γενικό πληθυσμό σχετικά με τις νόσους και τους άλλους παράγοντες που έχουν σχέση με τη ραδιενέργεια (αποβολές, τερατογενέσεις, λευχαιμίες, λεμφώματα όγκους και λοιπές ασθένειες). Η τεράστια εκπομπή ραδιενέργειας από την τριπλή τήξη του πυρήνα δεν κατεγράφη έγκαιρα και μερικά ραδιοϊσότοπα (συμπεριλαμβανομένου και του Στροντίου -90) δεν μετρήθηκαν καθόλου.

Η μελέτη χρησιμοποιεί την αρτιότερη επιστημονική μέθοδο για να καταγράψει τα επίπεδα καρκίνου ανάμεσα στα παιδιά, τους διασώστες και καθαριστές, και το γενικό πληθυσμό στην Ιαπωνία. Εκτός από τους 200.000 κατοίκους της Φουκουσίμα οι οποίοι εκτοπίστηκαν η έκθεση σε ραδιενέργεια περιλαμβάνει εκατομμύρια άλλων στην Ιαπωνία λόγω της πρόσληψης ραδιενεργών τροφών. Η Φουκουσίμα λαθεμένα συχνά θεωρείται σαν μια τραγωδία του παρελθόντος. Στην πραγματικότητα η ραδιενεργός έκλυση από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες συνεχίζεται μέχρι σήμερα τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και με τη μορφή 300 τόνων ραδιενεργού ύδατος που καθημερινά συνεχίζει να χύνεται στον Ειρηνικό ωκεανό.

Τα βασικά σημεία της μελέτης αναφέρουν:

Παιδιά: 116 παιδιά στην περιοχή της Φουκουσίμα ήδη έχουν διαγνωσθεί με επιθετικούς και ταχέως αναπτυσσόμενους ή ήδη με μεταστάσεις καρκίνους του Θυρεοειδούς όταν σε αυτό τον πληθυσμό οι αναμενόμενοι θα ήταν 1-5.
Εργάτες: Πάνω από 25.000 καθαριστές και διασώστες έλαβαν τα μεγαλύτερα ποσά ραδιενέργειας και διακινδύνευσαν την υγεία τους στην προσπάθεια περιορισμού την κατάστασης εντός του χώρου του εργοστασίου. Αν τα στοιχεία που έδωσε η TEPCO είναι σωστά περίπου 100 εργάτες αναμένονται να αναπτύξουν καρκίνο και το 50% θα είναι θανατηφόρο. Δυστυχώς τα πραγματικά επίπεδα δόσης που έλαβαν οι εργαζόμενοι είναι πολύ υψηλότερα επειδή τα στοιχεία μαγειρεύτηκαν για ν αποφευχθούν διεκδικήσεις.
Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας: Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας έχει εκτεθεί σε αυξανόμενη ραδιενέργεια από τις επιπτώσεις του fallout και των μολυσμένων τροφών και νερού. Η υπολογιζόμενη αύξηση των καρκίνων ποικίλει από 9.600 .έως 66.000 ανάλογα με την δόση που προσελήφθη.

Η Catherine Thomasson, MD, συνεκδότης εκ μέρους της PSR είπε: 
«οι επιπτώσεις υγείας από τη Φουκουσίμα θα στοιχειώνουν την Ιαπωνία τα επόμενα χρόνια Δυστυχώς η υπερ των πυρηνικών εργοστασίων κυβέρνηση και το πυρηνικό λόμπυ προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις επιπτώσεις αυτής της καταστροφής. Οι υψηλοί αριθμοί καρκίνου Θυρεοειδούς πιστοποιήθηκαν με επιπλέον 50 να περιμένουν για το χειρουργείο. Δυστυχώς ο στόχος φαίνεται να είναι να κλείσει ο φάκελος όσο το δυνατόν ταχύτερα για να επιστρέψουν σε μια θετική για τα πυρηνικά εργοστάσια προπαγάνδα.» 

Ο Dr. Alex Rosen, παιδίατρος και αντιπρόεδρος της International Physicians for Prevention of Nuclear War, είπε:
«Όλοι πρέπει να θυμόμαστε ότι επί δεκαετίες το λόμπυ της βιομηχανίας καπνού ισχυριζόταν ότι δεν υπήρχαν επιπτώσεις στην υγεία από το κάπνισμα επειδή οι μακροχρόνιες βλάβες δε μπορούσαν άμεσα να αποδειχθούν. Οι 10.000-66.000 άνθρωποι οι οποίοι θα αναπτύξουν καρκίνο σαν αποτέλεσμα της καταστροφής στη Φουκουσίμα δεν είναι ούτε «αμελητέα» ούτε «ανεπαρκής» ποσότητα όπως ισχυρίζονται οι ιαπωνικές αρχές και το πυρηνικό λόμπυ.»

Η μελέτη αμφισβητεί την άποψη ότι η Φουκουσίμα ήταν μεμονωμένο περιστατικό. "Οι τραυματισμένοι αντιδραστήρες συνεχίζουν να διαρρέουν ραδιενεργά απόβλητα από το Μάρτιο του 2011 παρ’ ότι τόσο η πυρηνική βιομηχανία όσο και θεσμοί όπως η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας διαβεβαίωναν από την άνοιξη του 2011 ότι όλα ήταν υπό έλεγχον. Οι διαβεβαιώσεις τους αγνοούσαν τη συνεχή έκλυση μακρόβιων ραδιοϊσοτόπων όπως το Καίσιο 137 ή το Στρόντιο 90 στην ατμόσφαιρα, τα υπόγεια ύδατα και τον ωκεανό. Αγνοούσαν επίσης τη συχνή επαναμόλυνση των περιοχών λόγω καταιγίδων, πλημμυρών δασικών πυρκαγιών κλπ παραγόντων που διέσπειραν τα ραδιενεργά ισότοπα. Έτσι αρκετά περιστατικά νέας ρύπανσης από Καίσιο 137 και Στρόντιο 90 ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια σε μεγάλη απόσταση από τη ζώνη εκκένωσης."

Η μελέτη επίσης επισημαίνει «Τελικά υπάρχουν συχνές διαρροές στο ίδιο το πυρηνικό εργοστάσιο, ειδικά από την κατεστραμμένη υπόγεια περιοχή των κτιρίων και από τις δεξαμενές αποθήκευσης ραδιενεργού ύδατος που ήδη προκαλούν τεράστιο πρόβλημα. Σύμφωνα με την ΤEPCO 300 τόνοι ραδιενεργού ύδατος συνεχίζουν να πέφτουν στον ωκεανό καθημερινά περισσότερο από 500.000 τόνοι από την αρχή της πυρηνικής καταστροφής. Η ποσότητα και η σύνθεση των ραδιοϊσοτόπων ποικίλλει ευρέως έτσι ώστε είναι αδύνατον να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις στην θαλάσσια ζωή. Εν τούτοις αυτό που είναι σαφές είναι ότι αυξανόμενες ποσότητες Στροντίου 90 χύνονται στον ωκεανό. Το Στρόντιο 90 ενσωματώνεται στους ζώντες οργανισμούς στα οστά και δόντια όπως το Ασβέστιο. Έτσι ταξιδεύει σε όλη την θαλάσσια τροφική αλυσίδα προκαλώντας αλυσιδωτές επιδράσεις και λόγω του μεγάλου βιολογικού και φυσικού χρόνου ημιζωής του θα συνεχίσει να μολύνει το περιβάλλον τις επόμενες εκατοντάδες χρόνια.»

H Πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου
ΠΗΓΗ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου