Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

22 Απριλίου 2016– Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης | Η υπογραφή της Συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, τα δένδρα στη ζωής μας, η αξία των εδαφών και η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας

Ανθέων 72, 124 61, Χαϊδάρι | www.naturefriends.gr
Mail: xpolis@gmail.com - naturefriendsgreece@gmail.com - Τηλ. FAX: 215 5257408


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/4/2016

η υπογραφή της Συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, τα δένδρα στη ζωή μας, η αξία των εδαφών και η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας

«…Αγαπούμε τη γη, τους ανθρώπους και τα ζώα,
Τα ερπετά, τον ουρανό και τα έντομα,
Είμαστε, είμαστε κι εμείς όλα μαζί,
Μαζί κι ο ουρανός και η γη..»
Γιάννης Ρίτσος «Εαρινή Συμφωνία», 1938

 γ [του λευκού]  δέν εναι δερφός του,
λλά χθρός πού πρέπει νά τόν καταχτήσει,
 καί φο τόν καταχτήσει, πηγαίνει παρακάτω.
Μέ τό ταμάχι (πλεονεξία) πού χει θά καταπιε τή γ
καί θά φήσει πίσω του μι ρημο.»
Σηάτλ, αρχηγός των Ινδιάνων, 1855

Φέτος, η Ημέρα της Γης συμπίπτει με την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, που θα λάβει χώρα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η συμφωνία εγκρίθηκε από όλα τα 196 μέρη της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο COP21 στο Παρίσι στις 12 Δεκεμβρίου 2015. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, όλες οι χώρες συμφώνησαν να εργαστούν για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά ας δούμε το ιστορικό για το πώς καθιερώθηκε η Ημέρα της Μητέρας  Γης.
Η ΠαγκόσμιαΗμέρα της Μάνας Γης καθιερώθηκε το 2009 μετά από πρόταση του Προέδρου της Βολιβίας  Έβο Μοράλες, ο οποίος στη συνέχεια απεύθυνε κάλεσμα (5/1/2010) προς τα κοινωνικά κινήματα και τους υπερασπιστές της Μητέρας Γης όλου του κόσμου, καθώς επίσης  προς τους  επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, νομικούς και κυβερνήσεις που θέλουν να εργαστούν με τους λαούς, να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή και τα Δικαιώματα της Μητέρας-Γης,  που θα διεξαχθεί από τις 20 μέχρι τις 22 Απριλίου 2010 στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας (το όνομα της από τον απελευθερωτή Bolivar 6/8/1825).


2016: Το θέμα της φετινής επετείου σε διεθνές επίπεδο είναι Δένδρα και Γη. Γιατί δέντρα;
o Βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Γιατί τα δένδρα μπορούν να συγκρατήσουν το βλαβερό CO2 από την ατμόσφαιρα. Στην πραγματικότητα, σε ένα μόνο έτος, ένα στρέμμα ώριμων δέντρων απορροφά την ίδια ποσότητα CO2 που παράγεται από την οδήγηση 26.000 μιλίων [42.000 χλμ], ενός μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητου.
o   Βοηθούν να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα. Γιατί τα δέντρα απορροφούν τις οσμές και τα αέρια ρύπων (οξείδια του αζώτου, αμμωνία, το διοξείδιο του θείου και του όζοντος), φιλτράρουν τον αέρα και παγιδεύουν τα αιωρούμενα σωματίδια στα φύλλα και στο φλοιό τους.
o   Συγκρατούν το πολύτιμο έδαφος απαραίτητο για τη ζωή των ανθρώπων, των φυτών και των ζώων. «Το έδαφος είναι ένα κοινό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή μας και θα πρέπει να αναγνωριστεί ως τέτοιο, μέσω της διαμόρφωσης ενός νομικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει τη διατήρησή του.» [Οι ΦτΦ είναι εθνικοί συντονιστές στην Πανευρωπαϊκή εκστρατεία του 2016 για να χαρακτηριστεί το έδαφος από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αγαθό]

Η Ημέρα της Μητέρας Γης και η χώρα μας.
Στις μέρες μας μεγάλες παραγωγικές εκτάσεις, δασικές και άλλες προστατευμένες περιοχές, μεγάλοι ελεύθεροι αστικοί χώροι «σφραγίζονται» από το τσιμέντο, ρυπαίνονται, ιδιωτικοποιούνται και υποβαθμίζονται. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε:
1.       Την ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και την ακύρωση του Μητροπολιτικού Πάρκου στην Αττική.
2.       Τη διοργάνωση του «Αναπτυξιακού Φόρουμ», στο πλαίσιο του «Blue Mοney Show» που θα πραγματοποιηθεί στον Αστέρα Βουλιαγμένης την Παρασκευή 22/4/2016 με τίτλο «Επενδύοντας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα» μας κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους για την υποβάθμιση μιας περιοχής που ξεκινάει από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο και φτάνει μέχρι το Σούνιο, μια ακτογραμμή 80 χιλιομέτρων. Η «Αθηναϊκή Ριβιέρα» προβάλλεται σαν την «μεγάλη ιδέα» της ανάπτυξης και μας θυμίζει την αντίστοιχη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που άφησε μεγάλα χρέη και «άδεια κουφάρια»  στην Αττική.
3.       Την υποβάθμιση και  την ρύπανση του εδάφους στη Χαλκιδική με την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες και στην τοπική οικονομία,  τη ρύπανση των εδαφών από τις νόμιμες ή παράνομες χωματερές, τη ρύπανση του Ασωπού κ.λπ.
4.       Την απώλεια της φυσικής και προστατευταίας περιοχής, Natura 2000, στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης με την κατασκευή πέντε ξενοδοχείων με 1936 κλίνες, γήπεδο γκολφ 18 οπών κ.λπ.

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece καλούν τους πολίτες της χώρας μας να υπερασπίσουν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, τη δημόσια περιουσία και να συμβάλλουν στην προβολή ενός νέου πολιτικού και πολιτιστικού οράματος που να σέβεται και να αναδεικνύει τις πανανθρώπινες αξίες της αρμονικής συμβίωσης του ανθρώπου με τη φύση, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.

Το Ελληνικό Δίκτυο "ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI http://www.nfi.at/ συμμετέχουν 51 εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι ΦτΦ είναι Εθνικοί Συντονιστές της εκστρατείας για να χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. και προστατευτεί νομικά το έδαφος κοινό αγαθό και μέλος του Δικτύου «Our World Is Not For Sale». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου