Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Το 3ο φυλλάδιο των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ "TTIP - Οι επιπτώσεις στην ασφάλεια τροφίμων και στην Ελληνική αγροτική οικονομία" | Προδημοσίευση: Το αγροτικό διεθνές κίνημα La Via Campesina για την TTIP CETA

"Απ’ ότι διαπιστώσαμε η TTIP δεν αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής ή κάποιας αναφοράς κατά τη διάρκεια των πολυήμερων  κινητοποιήσεων των αγροτών στη χώρα μας  (Ιανουάριος -  Φεβρουάριος 2016)..." Απόσπασμα  από το υπό έκδοση  το 3ο φυλλάδιο "TTIP - Οι επιπτώσεις στην ασφάλεια  τροφίμων και στην Ελληνική αγροτική οικονομία"
[Τα Φυλλάδια Νο 1 -  Νο 2]

Το αγροτικό διεθνές κίνημα La Via Campesina για την TTIP CETA
To αγροτικό διεθνές κίνημα La Via Campesina είχε καλέσει σε διαδήλωση ενάντια στις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP CETA στις 17 Ιανουαρίου 2015 στο Βερολίνο.

Από το
site της οργάνωσης La Via Campesina
αντιγράφουμε το κάλεσμα για τη διαδήλωση του Βερολίνου γιατί αποτελεί ένα κείμενο "οδηγό" για τους αγρότες της χώρας μας.


Σταματήστε τις Συμφωνίες Ελευθέρου Εμπορίου 
Ως εδώ!! Διαδήλωση 17 Ιανουαρίου 2015 στο Βερολίνο

Η Γεωργική Βιομηχανία μας εξοργίζει 

Το τελευταίο διάστημα η αγροτική βιομηχανία κερδίζει έδαφος. Μια χούφτα διεθνών πολυεθνικών εταιριών υποβαθμίζει την ποικιλία των σπόρων και προωθεί τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMOs) στη γεωργία. Οι επενδυτές συνεχίζουν να κατασκευάζουν τεράστιες βιομηχανικού τύπου κτηνοτροφικές μονάδες όπου τα ζώα υποβάλλονται σε μη υποφερτές συνθήκες διαβίωσης. Στην συνδιάσκεψη των G7 και μέσα από το πλαίσιο των εμπορικών συμφωνιών TTIP* και CETA*, οι παγκόσμιοι ηγέτες θέτουν την ρότα για την βιομηχανοποίηση της γεωργίας. Το φάσμα των συνεπειών είναι ευρύ. Όλο και περισσότεροι αγρότες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις φάρμες και τα χωράφια τους, τόσο στον νότο όσο και στον βορρά. Οι αγορές έχουν κατακλυστεί από φτηνό και αμφιλεγόμενης ποιότητας κρέας. Τα τροπικά δάση εκχερσώνονται για την επέκταση της γεωργικής γης και αντικαθίστανται από μονοκαλλιέργειες. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις γίνονται αντικείμενα κερδοσκοπίας από πολυεθνικές επιχειρήσεις, ενώ η παγκόσμια πείνα παραμένει μια πραγματικότητα. 
*TTIP: Transatlantic Trade and Investment Partnership | Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.

*CETA: Comprehensive Economic and Trade Agreement | Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά.

Έχουμε εναλλακτική !!
Όχι στην βιομηχανική γεωργία, η ορθή γεωργική πρακτική θα πρέπει να αποκτήσει τον σεβασμό και την αξία που της αρμόζει καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της διατροφικής κυριαρχίας. Πρέπει και μπορεί να παρέχει τροφή για όλο τον κόσμο. Με αυτό το σκοπό αγρότες που μεταχειρίζονται το περιβάλλον και τα ζώα με σεβασμό, θα πρέπει να εξασφαλίσουν τιμές ώστε να μπορούν να καλύπτουν τα έξοδα παραγωγής και να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Κάνουμε κάλεσμα για τοπική παραγωγή και κατανάλωση και όχι παραγωγή με στόχο την παγκόσμια αγορά τροφίμων. Θέλουμε οι πολιτικοί να δρουν για το κοινό καλό των πολιτών και όχι για τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών.

Η αντίσταση φέρνει αποτελέσματα !
Μετράμε ήδη κάποιες νίκες. Σε όλη τη Γερμανία, πρωτοβουλίες πολιτών, αποτρέπουν την κατασκευή μεγάλης κλίμακας βιομηχανικού τύπου κτηνοτροφικών μονάδων και απαιτούν την εφαρμογή μοντέλων ορθής εκτροφής. Η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού έχει απαγορευτεί στην Γερμανία, και οι διαμαρτυρίες μας έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στην ΤTIP και στην CETA. Εν ολίγοις για να έχουμε την ευκαιρία να τα καταφέρουμε θα πρέπει να μεταφέρουμε την πίεση στον δρόμο !! Γι αυτό στις 17 Ιανουαρίου 2015, καλούμε σε διαδήλωση για να διεκδικήσουμε μια ολοκληρωτική αγροτική αναγέννηση, στη Γερμανία και όλο τον κόσμο !! να είστε εκεί !!

Απαιτούμε !
o   Δίκαιο εμπόριο αντί ελεύθερου εμπορίου !
o   Εκτροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ειδών και όχι κατάχρηση των αντιβιοτικών!
o   Προώθηση της τοπικής παραγωγής τροφής !
o   Παγκόσμιο δικαίωμα στην τροφή !
o   Υγιεινή και προσιτή τροφή για όλους !
o   Δίκαιες αμοιβές για τους αγρότες και εφαρμογή κανόνων για την προστασία των μικρών παραγωγών στην αγορά !
o   Ελευθερία στην ποικιλία των σπόρων !
o   Οικολογική γεωργία για την προστασία των μελισσών !
o   Πρόσβαση στην γεωργική γη για όλους στον κόσμο !

Να μπει ένα τέλος 
§  Στις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου ΤΤΙΡ και CETA.
§  Στις μονάδες βιομηχανικής εκτροφής ζώων.
§  Στα γενετικά μεταλλαγμένα για καλλιέργεια και για την εκτροφή των ζώων. 
§  Στην παγκόσμια πείνα. 
§  Στα διατροφικά σκάνδαλα. 
§  Στον θάνατο της τοπικής μικρής κλίμακας αγροτικής παραγωγής. 
§  Στο πατεντάρισμα ζώων, φυτών και σπόρων.
§  Στην μονοκαλλιέργεια.
§  Στην αρπαγή της γης από τις κυβερνήσεις και τους επενδυτές. 

Μετάφραση Κωνσταντίνος Κουτσονικόλας
Ενημερωτική Έκδοση των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ – Naturefriends Greece | Απρίλιος 2016
Το κείμενο αυτό περιλαμβάνεται στο 3ο τεύχος του Ενημερωτικού Φυλλαδίου των ΦτΦ με θέμα «ΤΤΙP και οι συνέπειες στην Αγροτική Παραγωγή και τη Διατροφική Ασφάλεια»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου