Με την ευκαιρία των εξήντα χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης θα βρεθούμε όλοι μαζί με τη συνείδηση ότι για να σώσουμε την Ευρώπη από τον κατακερματισμό, την κοινωνική καταστροφή και την αυταρχική παλινόρθωση θα πρέπει να την αλλάξουμε.

Μια μεγάλη κοινή κληρονομιά κατακτήσεων και προόδου, που σημειώθηκε στον τομέα των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, χάνεται μαζί με το κοινωνικό κράτος, τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας.

Τα τελευταία χρόνια, με τις άδικες συμφωνίες, τη λιτότητα, την κυριαρχία του χρηματοοικονομικού τομέα, τις απωθήσεις προσφύγων, την εργασιακή ανασφάλεια, τις διακρίσεις εναντίον των γυναικών και των νέων έχουν αυξηθεί δραματικά και στην Ευρώπη οι ανισότητες και η φτώχεια.

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: ανάμεσα στη σωτηρία ανθρώπινων ζωών ή των τραπεζών και του χρηματοοικονομικού τομέα, την πλήρη εγγύηση ή την σταδιακή μείωση των καθολικών δικαιωμάτων, την ειρηνική συνύπαρξη ή τον πόλεμο, τη δημοκρατία ή τη δικτατορία. Αυξάνονται η δυσπιστία, οι φόβοι και η κοινωνική ανασφάλεια. Πολλαπλασιάζονται οι ρατσισμοί, οι αντιδραστικοί εθνικισμοί, οι τοίχοι, τα σύνορα και τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα.

Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία, επιτακτική και εφικτή. Για να την οικοδομήσουμε πρέπει να δράσουμε. Πρέπει να καταγγείλουμε τις πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξή της, να απαιτήσουμε υπερεθνικούς δημοκρατικούς θεσμούς που να αποτελούν στην πραγματικότητα την έκφραση της λαϊκής εντολής και να είναι εφοδιασμένοι με επαρκείς πόρους, τον σεβασμό των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη, να υπερασπιστούμε ό,τι καλό έχει φτιαχτεί, να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις, να αγωνιστούμε για την εφαρμογή τους, τόσο στη Μεσόγειο όσο και πέρα από τα σύνορα της Ένωσης.

Χρειαζόμαστε ένα καινοτομικό και θαρραλέο σχέδιο ευρωπαϊκής ενότητας, για να εξασφαλίσουμε σε όλους και όλες το μόνο βιώσιμο μέλλον που στηρίζεται στη δημοκρατία και την ελευθερία, τα δικαιώματα και την ισότητα, την αποτελεσματική αναγνώριση της διάστασης του φύλου, την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια των ατόμων και της εργασίας, την αλληλεγγύη και την φιλοξενία, την ειρήνη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Πρέπει να είμαστε σε θέση να μετατραπεί το σύνθημα «πρώτα οι Ιταλοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι» σε «πρώτα όλοι και όλες εμείς», οι Ευρωπαίοι του Βορρά και του Νότου, της Ανατολής και της Δύσης, οι ντόπιοι και οι μετανάστες, οι άνδρες και οι γυναίκες.

Ξεκινάμε από εδώ, από τη Ρώμη, ενωμένοι και αλληλέγγυοι, για να οικοδομήσουμε το πεδίο εκείνο που, πέρα από τις διαφορές μας, στην ήπειρό μας και σε όλο τον κόσμο, ξέρει και μπορεί να σταθεί στο ύψος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε σε αυτό το κάλεσμα, να το κάνετε γνωστό και να θέσετε αυτό το κοινό πλαίσιο σε εκδηλώσεις και συναντήσεις την επόμενη περίοδο στην Ιταλία και σε όλη την Ευρώπη για να βρεθούμε στη Ρώμη στις 23, 24 και 25 Μαρτίου σε κινητοποιήσεις και πολλές πρωτοβουλίες, συναντήσεις, δράσεις και παρεμβάσεις στην πόλη και να συγκλίνουμε σε μια μεγάλη ενωτική πρωτοβουλία. 
Σε σύνδεσμο ΕΔΩ
---------------------
Η νέα διακήρυξη της Ρώμη | Και με τη βούλα Ευρώπη πολλών ταχυτήτων | Η κοινή επίσημη δήλωση των  27 [ΕΔΩ]