Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Climate Justice Ταμείο για το κλίμα των Naturefriends – Η συμβολή μου στην κλιματική / περιβαλλοντολογική δικαιοσύνη | Naturefriends in Africa - Naturefriends στην Αφρική




[Επισκεφτείτε το site Naturefriends Climate Fund ΕΔΩ  - Το κείμενο που ακολουθεί είναι η μετάφραση των περιγραφών του site ανά θέμα. To Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece στηρίζει το «ταμείο για το κλίμα» των Naturefriends International που σκοπό του έχει να υποστηρίξει τους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ Αφρικής.
Πληροφορίες: friends.of.nature.greece@gmail.com   | http://naturefriends-gr.blogspot.gr]





Climate Justice
Ταμείο για το κλίμα των Naturefriends  – Η συμβολή μου στην κλιματική / περιβαλλοντολογική δικαιοσύνη



Οι εκπομπές που προκαλούνται από την εναέρια κυκλοφορία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή. Παρά το γεγονός ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού συμμετέχει ενεργά στην εναέρια κυκλοφορία, αυτή αποτελεί τουλάχιστον το πέντε τις εκατό της προκαλούμενης από τον άνθρωπο παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Η κλιματική αλλαγή έχει δραματικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα - και κατά προέκταση, στις ζωές των ανθρώπων – η οποία είναι ήδη ορατή σε πολλά μέρη του κόσμου. Επηρεάζει κυρίως τις χώρες του Νότου, ο πληθυσμός των οποίων συμβάλλει ελάχιστα στην παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία. Το περιβαλλοντολογικό Ταμείο των Naturefriends παρέχει σε όλους τους Naturefriends την ευκαιρία υποστήριξης έργων κλιματικής προστασίας της αφρικανικής Naturefriends ως αποζημίωση για ταξίδια με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο – συμβάλλοντας έτσι προσωπικά σε περισσότερη περιβαλλοντολογική δικαιοσύνη. Το 100% των συμβαλλόμενων πληρωμών πηγαίνουν σε συγκεκριμένα τοπικά μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή/και συμβάλλουν στην προστασία του κλίματος.

Το ποσό των πληρωμών βασίζεται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούντα από τα αεροπορικά ή οδικά ταξίδια. Επιπλέον προσωπικές δωρεές είναι πάρα πολύ ευπρόσδεκτες φυσικά.

Criteria and Transaction - Κριτήρια και Συναλλαγή
Μια διεθνής εθελοντική διευθύνουσα ομάδα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του Ταμείου για το Κλίμα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το 100% του συνόλου των εισφορών ωφελεί τα τοπικά έργα.

Τα έργα που πληρούν τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση είναι εκείνα που υλοποιούνται από οργανώσεις της Αφρικανικής Naturefriends. Τα έργα πρέπει να πληρούν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα δύο κριτήρια περιεχομένου:
·         Συμβολή στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
·         Συμβολή στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της προστασίας του κλίματος.

Επιπλέον, τα ακόλουθα τυπικά κριτήρια πρέπει να τηρούνται:
·         Περιγραφή του έργου και λεπτομερής ανάλυση κόστους και σχεδιασμού υλοποίησης.
·         Τακτική υποβολή εκθέσεων σχετικά με την πρόοδο του έργου, που συμπεριλαμβάνουν ενδιάμεσες τιμολογήσεις και αποδείξεις όλων των πληρωμών.
·         Τελική αξιολόγηση.

Η συντονιστική ομάδα καθορίζει την επιλογή των έργων και ενημερώνει τις οργανώσεις της Αφρικανικής Naturefriends σχετικά με την έγκαιρη δυνατότητα υποβολής ενός νέου προγράμματος. Τα εν εξελίξει έργα υποστηρίζονται από την διευθύνουσα ομάδα. Ανασκόπηση της προόδου του έργου και (προσωρινή) τιμολόγηση πραγματοποιούνται επίσης από τη διευθύνουσα ομάδα.


Networking - Η αλληλεγγύη ως βάση για ένα καλύτερο μέλλον.

Από την ίδρυση του κινήματος περισσότερα από 120 χρόνια πριν, οι Naturefriends έχουν δεσμευτεί για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Η αλληλεγγύη αποτελεί βασική αξία σε αυτές τις προσπάθειες, και παίρνει σάρκα και οστά σε πολυάριθμες τοπικές, εθνικές και διεθνείς δραστηριότητες.

Η οικογένεια των Naturefriends περιλαμβάνει επίσης έναν αριθμό αφρικανικών οργανώσεων που ασχολούνται ενεργά με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος και τα κοινωνικά θέματα. Γι 'αυτούς τους οργανισμούς, η δικτύωση και η ανταλλαγή απόψεων με ευρωπαϊκούς οργανισμούς Naturefriends μπορεί να τους βοηθήσει να αποκτήσουν μια ενισχυμένη θέση στην ίδια τους τη χώρα και να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τις ανησυχίες του κινήματος Naturefriends. Με την πάροδο των χρόνων, ένας μεγάλος αριθμός κοινών πρωτοβουλιών και έργων έχει καθιερωθεί εντός πλαισίου συνεργασιών Βορρά-Νότου. Οι Naturefriends Γαλλίας και Γερμανίας έχουν λάβει ένα σημαντικό ηγετικό ρόλο και ανέλαβαν την πρωτοβουλία προγραμμάτων συνεργασίας σε πολλές χώρες της Αφρικής. Οι εταίροι έχουν τη δυνατότητα δικτύωσης, υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον και μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο. Ταξίδια σε χώρες της Αφρικής όπως η Σενεγάλη, το Τόγκο και την Γκάμπια οργανώνονται από κοινού και δίνουν τη δυνατότητα στους Naturefriends να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον.

Project - Δέντρα για το μέλλον.

Όπως όλες οι χώρες της ζώνης του Σαχέλ, έτσι και η Σενεγάλη και η Γκάμπια υπόκεινται στις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η βροχόπτωση, η οποία είναι χαμηλή ήδη, θα εξακολουθεί να σημειώνει πτώση λόγω της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη. Επιπλέων, η αποψίλωση για την παραγωγή καυσόξυλων και απόκτησης γεωργικών εκτάσεων και βοσκοτόπων είναι η αιτία της μείωσης των δασών και του πληθυσμού των δέντρων. Και τα δύο μαζί οδηγούν σε μια μαζική αλλαγή προς το χειρότερο για το έδαφος και κατά συνέπεια στην καταστροφή των βιοτικών πόρων του πληθυσμού, τη φτώχεια και τη μετανάστευση. Είναι σημαντικό να δράσουμε γρήγορα ώστε να μπορέσουμε να αναστρέψουμε αυτή την τάση! Η δενδροφύτευση συμβάλλει στην διακοπή της αποσάθρωσης του εδάφους και την άνοδο της ερημοποίησης. Η φύτευση οπωροφόρων δέντρων ωφελεί επιπλέον τον πληθυσμό, δεδομένου ότι μπορούν να χρησιμοποιούν και να πωλούν τα φρούτα.

Το έργο "Δέντρα για το μέλλον» υλοποιείται από τους Naturefriends Σενεγάλη σε στενή συνεργασία με τους Naturefriends Γκάμπια. Στην περιοχή που εκτείνεται από το Koungheul (Σενεγάλη) στη Janjanbureh (Γκάμπια), συνολικά 900 οπωροφόρα δέντρα θα φυτευτούν σε διάφορα χωριά και θα προστατεύονται από βόσκοντα ζώα με φράκτες. Οικογένειες και σχολεία θα αναλάβουν στη συνέχεια τη φροντίδα των δέντρων.

Οι γυναίκες θα έχουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το έργο, δεδομένου ότι παραδοσιακά αυτές αναλαμβάνουν ποικίλες αρμοδιότητες στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και μέσα στο σπίτι και την οικογένεια. Ένα εργαστήριο με αρκετές συνεδρίες θα οργανωθεί για τις γυναίκες μόνο στην περίπτωση που θα μεταδοθεί γνώση, αλλά όπου θα υπάρχουν επίσης πολλά περιθώρια για αμοιβαία ανταλλαγή, για ανασκόπηση του ρόλου των γυναικών στη γεωργία και για την κοινή ανάπτυξη στρατηγικών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα χωριά.

Στόχοι του έργου:
·         Βιώσιμη φροντίδα του πληθυσμού των φυτευμένων δέντρων από τους ντόπιους.
·         Ευαισθητοποίηση του πληθυσμού της περιοχής του έργου αναφορικά με τις συνέπειες της μη βιώσιμης γεωργίας.
·         Ενδυνάμωση των γυναικών, μεταξύ άλλων μέσω μετάδοση της γνώσης σχετικά με τη φροντίδα των δέντρων και της μεταποίησης και εμπορίας των φρούτων.
 



Contribution - Η συνεισφορά μου.


Αεροπορικά ταξίδια
Ο πίνακας αυτός μπορεί να χρησιμεύσει ως προσανατολισμός για τον υπολογισμό του ποσού των προσωπικών σας συμβολών για την αντιστάθμιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από αεροπορικά ταξίδια. Για λόγους απλούστευσης, τέσσερις κατηγορίες προτείνονται - περαιτέρω προσωπικές δωρεές είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες, φυσικά!
 



Κατηγορία
Απόσταση (μετ΄ επιστροφής)
Παράδειγμα
Συνεισφορά
Ευρώπη*
2.800 χμ
Βιέννη -Λονδίνο, Βερολίνο -Παρίσι, Βρυξέλες - Ρώμη
20 Ευρώ
Μέτρια Απόσταση
9,500 χμ
Ευρώπη -Σενεγάλη/Τόγκο, Ευρώπη - Κανάριοι Νήσοι
68 Ευρώ
Διηπειρωτική 1
14,500 χμ
Ευρώπη - Νότια Αφρική, Ευρώπη -
Νέα Υόρκη
105 Ευρώ
Διηπειρωτική 2
34,000 χμ
Ευρώπη - Νότια Αμερική, Ευρώπη -
Αυστραλία
245 Ευρώ
*Για διαδρομές μικρότερες των 800 χιλιομέτρων (ανά ταξίδι), τα αεροπορικά ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται εάν είναι δυνατόν.



Για ταξίδια με αυτοκίνητα προτείνεται το ποσό των 5 Ευρώ
για κάθε 1.000 χιλιόμετρα και όχημα.

Naturefriends in Africa - Naturefriends στην Αφρική
 
 


Πολλές αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την κλιματική αλλαγή. Σε αρχικά ξηρές περιοχές - όπως η ζώνη του Σαχέλ - ζωτικής σημασίας βροχόπτωση συνεχίζει να μειώνεται. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες, ο πληθυσμός συχνά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία. Καθώς οι ξηρασίες βρίσκονται σε άνοδο, ο αγροτικός πληθυσμός συχνά χάνει την βάση της ύπαρξής του και αναγκάζεται να μεταναστεύσει στις πόλεις. Ωστόσο, οι προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον είναι ελάχιστες εκεί, επίσης. Αυτό που απομένει είναι η ελπίδα ανεύρεσης μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που η κλιματική αλλαγή σήμερα είναι η κινητήρια δύναμη των μεταναστευτικών ροών από την αφρικανική ήπειρο σε πιο εύκρατες κλιματικές ζώνες. Οι Naturefriends δραστηριοποιούνται σε 15 χώρες της Αφρικής μέχρι στιγμής. Το επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους βρίσκεται σε συγκεκριμένα μέτρα κατά των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Τα μέτρα αυτά υλοποιούνται σε συνεργασία με τον τοπικό πληθυσμό. Ένα παράδειγμα είναι η φύτευση δενδροφυτειών, οι οποίες βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης στα χωριά με διάφορους τρόπους: οι καρποί μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ίδιες τις οικογένειες. [Όταν παράγουν περισσότερα από όσα χρειάζονται, μπορούν να τα πουλήσουν. Όπως συμβαίνει συχνά οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για τη φροντίδα των δέντρων, τη συγκομιδή και την πώληση των καρπού, έτσι ο ρόλος των γυναικών ενισχύεται στην κοινότητα του χωριού.] Επιπλέον, τα δέντρα βοηθούν στη διατήρηση των πολύτιμων εδαφών και σταματούν την ερημοποίηση.

Περαιτέρω παραδείγματα επιτυχημένων πρωτοβουλιών που εφαρμόζονται από κοινού με τους ευρωπαϊκούς Naturefriends είναι τα έργα “No Trees - No Life” από τους Naturefriends της Γκάμπια, στην οποία η απόκτηση αποτελεσματικών κουζινών με ξύλα συμβάλλει στην διατήρηση του πληθυσμού των δέντρων, ή το έργο «Νερό και Βιοποικιλότητα» από τους Naturefriends του Τόγκο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι έφηβοι έμαθαν για τη σημασία των δασών στις κοίτες των ποταμών και δέντρα φυτεύτηκαν στις όχθες του ποταμού.


Επισκεφτείτε το site Naturefriends Climate Fund ΕΔΩ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου