Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: Πυλώνες Υψηλής Τάσης Λακωνία - Μεγαλόπολη: όταν η φοβία απέναντι στις ΑΠΕ καταστρέφει το τοπίο


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com – xpolis@gmail.com| Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1/11/2017

Πυλώνες Υψηλής Τάσης Λακωνία - Μεγαλόπολη:
όταν η φοβία απέναντι στις ΑΠΕ καταστρέφει το τοπίο

Μόνο ανησυχίες προκαλεί το σχέδιο της χερσαίας όδευσης γραμμής Υψηλής Τάσης/ ΥΤ από τις ακτές της Λακωνίας προς τη Μεγαλόπολη που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας/ ΥΠΕΝ, παρά τις όποιες πρόσφατες επιμέρους βελτιώσεις του σχεδιασμού.

Πέρα από την οπτική όχληση και τις πιθανές επιπτώσεις σε ιδιοκτησίες που θα προκαλέσουν οι δεκάδες πυλώνες και η απαραίτητη τεράστιας έκτασης οδοποιία, είναι μεγάλη η απειλή για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα στις προστατευόμενες περιοχές από όπου θα διέρχεται η γραμμή ΥΤ.

Και όλα αυτά για ένα έργο το οποίο μπορεί να χαρακτηρίζεται ως επείγον αλλά που σε οποιαδήποτε χώρα με σοβαρό σχεδιασμό δε θα χρειαζόταν ποτέ. Αυτό διότι ο ένας και μοναδικός λόγος για τον οποίο χρειάζεται το έργο είναι το ότι τα 3/4 των πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη θα πρέπει να κλείσουν σε 2,5 χρόνια για λόγους συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκπομπές ρύπων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μια Οδηγία η οποία ουσιαστικά δεν έχει να κάνει με το κλίμα ή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά με την προστασία της δημόσιας υγείας, και οι στόχοι της οποίας σίγουρα δεν θεωρούνται αρκετά φιλόδοξοι ή αυστηροί.


Ένα νησί με το γιγαντιαίο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της Κρήτης είναι τελείως παράλογο να πρέπει να ηλεκτροδοτείται από μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου που βρίσκονται μάλιστα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Η όλη αυτή "μικρή" διασύνδεση δε θα είχε κανένα λόγο ύπαρξης, πολύ περισσότερο σε τόσο βιαστικές και πρόχειρες συνθήκες σχεδιασμού, αν είχαν αρχίσει να κατασκευάζονται έγκαιρα έργα ΑΠΕ ισχύος μερικών εκατοντάδων MW σε συνδυασμό με έργα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες, αντλησιοταμίευση), στην προοπτική άλλωστε της ολικής απεξάρτησης του νησιού από το πετρέλαιο σε 20-25 χρόνια που απαιτεί την εγκατάσταση τουλάχιστον 2000 MW ΑΠΕ.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece καλεί του Υπουργείο Περιβάλλοντος, να επανεξετάσει την απόφασή του που προβλέπει «εναέριο δίκτυο με πυλώνες συνολικού μήκους 27,5 χιλιομέτρων έως τους Μολάους, απαρτιζόμενο από 16 ιστούς και 65 πυλώνες υψηλής τάσης, το οποίο διέρχεται από θεσμοθετημένες περιοχές προστασίας»  και  να υιοθετήσει το αίτημα των κατοίκων και των 31 συλλόγων της περιοχής που είναι:


"... η αλλαγή της χάραξης της προτεινόμενης όδευσης του καλωδίου, ούτως ώστε να παρακάμπτει τη χερσόνησο του Μαλέα. Κι έχουμε και ως προς τούτο προτείνει λύσεις, τις οποίες η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΑΔΜΗΕ απορρίπτουν αναιτιολόγητα..."

----------------------------------

Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece, έχει νομική μορφή σωματείου, ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς  Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο. Οι ΦτΦ/NFGR α) Είναι εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό β) Συμμετέχουν στο Διεθνές Κίνημα για το δίκαιο εμπόριο Our World Is Not For Sale και στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA γ) Συμμετέχουν στο   Δίκτυο UNITED κατά του εθνικισμού, ρατσισμού, φασισμού και της υποστήριξης των μεταναστών και των προσφύγων δ) Είναι σωματείο καταχωρημένο στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού με  ΑΜ 3358 ε) Έχουν υιοθετήσει τη «Διακήρυξη των Βάσκων - Νέες Πορείες για τις Πόλεις και τις Κωμοπόλεις της Ευρώπης - Για τη δημιουργία παραγωγικών, βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων για μια Ευρώπη ευημερίας και ανεκτικότητας».

4 σχόλια:

  1. Συμφωνώ μαζι σας στην καταστροφή που θα προκαλέσει η εναέρια γραμμή στην Λακωνία. Διαφωνώ ομως με τισΒΑΠΕ που ειναι επίσης καταστροφικές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ζωή μας θα ήταν ιδιαίτερα βαρετή αν συμφωνούσαμε όλοι με όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα ειναι να αλλάξει το χωροταξικο οι ανεμογεννήτριες να μην μπαίνουν σε βουνά αλλα σε μέρη βιομηχανοποιημένα και κοντά στις πόλεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το θέμα είναι πιο σύνθετο...
    Προφανώς διαφωνούμε για τις πόλεις - αν έχετε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ να μας την παρουσιάσετε στο mail: naturerefriendsgreece@gmai.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή