Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: Επιχειρησιακός Σχεδιασμός 2018 - 2022 | "Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα"


[ΚΛΙΚΑΡΕΤΕ ΕΔΩ για να διαβάσετε ή για να "κατεβάσετε" τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό 2018 - 2022.
Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο δημιουργήθηκε από τον Αριστείδη Παπαδάκη -
Metrographics και είναι προσφορά προς τους ΦτΦ και βασίζεται στο έργο του Βασίλι Καντίνσκι "κύκλοι μέσα σε κύκλο" (1923)  - Wassily Kandinsky “Circles in a Circle” (1923).
Παρακάτω διαβάστε την εισαγωγή από τον Πρόεδρο των ΦτΦ Κώστα Φωτεινάκη]


«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα…»
  
Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος Φίλων της Φύσης Ελλάδας

Όταν στα νεανικά μου χρόνια διάβασα τη φράση του Malcolm X. «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα…» εντυπωσιάστηκα από την πυκνότητα και τη σαφήνεια του λόγου. Εντυπωσιάστηκα και αναρωτήθηκα, ποιοί άραγε να είναι «αυτοί» και με ποιό τρόπο προετοιμάζουν το «μέλλον»; Ακόμα μεγαλύτερος προβληματισμός «όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε το ίδιο όραμα για το μέλλον»;

Το όραμα για το μέλλον του Διεθνούς Κινήματος ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends, που ξεκίνησε το 1895 στη Βιέννη, και αναπτύχθηκε σε όλο το κόσμο, παρουσιάζεται στο καταστατικό της Διεθνούς Οργάνωσης Naturefriends International ως εξής: «Η ουσιαστική συμβολή του κινήματος «Naturefriends International» στην ανάπτυξη των κοινωνιών είναι η προσπάθεια για σύνδεση των κοινωνικών, οικολογικών και ανθρωπιστικών στόχων.»

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece ως όραμα για το μέλλον και ως στόχο του έχει: «Να προβάλλει και να διαδίδει τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και να συμβάλλει στην υλοποίηση των αρχών αυτών μέσα από την διάδοση και προβολή ενός άλλου τρόπου οργάνωσης των οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, που να διασφαλίζει τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία.» (Καταστατικό αρ.2.1).



Ιδιαίτερα θα ήθελα να επισημάνω τη συμβολή του οργανισμού μας στον αγώνα που γίνεται και μέσα στον ΟΗΕ για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, ένα σοβαρό θέμα που δεν είναι τόσο ψηλά όσο θα έπρεπε στην ατζέντα της κοινωνίας μας. Οι ΦτΦ έχουν προσυπογράψει κείμενα και επιστολές, και έχουν στηρίξει πρωτοβουλίες για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και των πυρηνικών όπλων. Ενδεικτικά αναφέρω την επιστολή που συνυπογράψαμε «ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΟ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ» 16.09.2016. Υπογράφουν: Peace Boat, IPPNW (Βραβείο Νόμπελ 1985), ICAN (Βραβείο Νόμπελ 2017), International Peace Bureau, Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής (ελληνικός κλάδος IPPNW), Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Οι ΦτΦ ήταν Εθνικοί συντονιστές και συμμετείχαν στις Ευρωπαϊκές εκστρατείες: people4soil, STOP TTIP CETA TiSA Ελλάδας, Διακήρυξη Βάσκων, STOP GLYPHOSATE - ECI κ.α.

Οι ΦτΦ/ NFGR έχουν επιλέξει την πλευρά της ενεργούς συμμετοχής, της παρεμβατικής πολιτικής, την άσκηση πολιτικής πίεσης (Policy & Advocacy), της δικτύωσης και της συνεργασίας, σε εθνικό Ευρωπαϊκό και Διεθνές Επίπεδο, για την «Περιβαλλοντική και Κοινωνική Δικαιοσύνη», τη βιώσιμη ανάπτυξη, και επιχειρούν με βάση το καταστατικό τους, χωρίς πολιτικές και οικονομικές εξαρτήσεις, να συμβάλλουν στην «προετοιμασία ενός βιώσιμου μέλλοντος» αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα οργάνωσης, λειτουργίας, διοίκησης  και τεχνολογίας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο «Επιχειρησιακός, Στρατηγικός  Σχεδιασμός 2018 – 2022» που καταρτίσαμε, παρουσιάζουμε σε περίληψη δημοσίως και που προγραμματίζουμε να υλοποιήσουμε μαζί με εκείνους που έχουν το ίδιο ή παραπλήσιο όραμα με εμάς.

Οι ΦτΦ δημοσιεύουν τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της πενταετίας 2018 - 2022, για να είναι πλήρως ενήμεροι τα μέλη, οι συνεργάτες, οι εθελοντές, οι δωρητές, οι χορηγοί για το χαρακτήρα και τους στόχους του Σωματείου.

Προφανώς δεν μπορούμε να είμαστε παντού παρόντες και μάλιστα χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας. Ωστόσο σχεδιάζουμε με όραμα και υλοποιούμε με υπευθυνότητα και στοχοπροσήλωση.
----
ΚΛΙΚΑΡΕΤΕ ΕΔΩ για να διαβάσετε  ή για να "κατεβάσετε" τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό 2018 - 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου