Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

3 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής | Κυριακή 4 Μαρτίου: Πάμε κέντρο διάσωσης θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα | World Wildlife Day


Η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής καθιερώθηκε από το 2013, σε μια προσπάθεια του ΟΗΕ να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ανθρωπότητα, αλλά και να πάρει μέτρα προκειμένου να σταματήσει το τεράστιο οργανωμένο έγκλημα που συντελείται με κίνητρο το κέρδος. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επέλεξε την 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια ημέρα, γιατί την ημέρα αυτή, το έτος 1973, υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. η «Σύµβαση για το διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων µε Εξαφάνιση Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας» (CITES). 

Η λαθροθηρία και η λαθρεμπορία άγριας πανίδας και χλωρίδας δεν είναι ένα νέο παγκόσμιο φαινόμενο. Στις μέρες μας όμως παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις με την αύξηση της ζήτησης και την εμπορία μέσω διαδικτύου. Δεν είναι τυχαίο το μήνυμα που απηύθυνε με αφορμή την επέτειο (2015) ο τότε Γραμματέας του ΟΗΕ Ban – Ki moon, στο οποίο μεταξύ των άλλων υπογράμμιζε ότι «το Παράνομο εμπόριο άγριας ζωής είναι μια αυξανόμενη και εξελισσόμενη διακρατική μορφή της εγκληματικότητας, συγκρίσιμη με άλλα ολέθρια παραδείγματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων, το λαθρεμπόριο διαφόρων ειδών και πετρελαίου… Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την αυξημένη συμμετοχή (στη λαθροθηρία και λαθρεμπορία) δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος και παράνομων μη κυβερνητικών ένοπλων ομάδων».


Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής είναι αφιερωμένη στις τίγρεις.
Οι "μεγάλες γάτες" αντιμετωπίζουν πολλές απειλές για την επιβίωσή τους στο φυσικό περιβάλλον. Μερικά από τις απειλές: απώλεια των βιότοπου και θήρας, λαθροθηρία και λαθρεμπόριο, αλλαγή του κλίματος. Υπολογίζεται ότι οι πληθυσμοί των τίγρεων μειώθηκαν κατά 95% τα τελευταία 100 χρόνια και οι πληθυσμοί των λιονταριών μειώθηκαν κατά 40% σε μόλις 20 χρόνια.
Στη χώρα μας η αρκούδα, ο λύκος, η Ευρασιατική βίδρα, ενώ συνδέονται με την υγεία των δασών και την ισορροπία των οικοσυστημάτων, απειλούνται, παρά τις προσπάθειες για την προστασία τους που καταβάλλουν αρκετές ΜΚΟ και εθελοντές.

Το παράνομο κυνήγι, και ιδιαίτερα των άγριων ωδικών πτηνών που γίνεται με δίκτυα, ξόβεργες κ.λπ., «η σκλαβιά» τους σε κλουβιά και η εμπορία τους από ειδικά καταστήματα αλλά και ανοιχτές αγορές και παζάρια (π.χ. Σχιστό Σκαραμαγκά) συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται με σχετική νομοθεσία όπως π.χ. με Ν. 1335/83 «Κύρωση Διεθνούς Σύμβασης για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος της Ευρώπης».

Στο πλαίσιο έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος για την παράνομη και καταστροφική αλιεία στην Ελλάδα, έγινε μία εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος της εμπορίας προστατευόμενων θαλάσσιων ασπόνδυλων ειδών, ως εκλεκτά εδέσματα, σε μεγάλα εστιατόρια της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα. Τα πιο δημοφιλή προστατευόμενα είδη που διατίθενται ευρέως στα ελληνικά εστιατόρια είναι ο Πετροσωλήνας, η Πίννα, η Μπουρού, η Κοχύλα, καθώς και ο λεγόμενος γόνος (δηλ υπομεγέθη ψάρια ή γαρίδες διαφόρων ειδών). [ΕΔΩ]

Παρουσιάζοντας τις θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ / Naturefriends Greece, ειδικότερα για τα αρωματικά φυτά, την Ελληνική Χλωρίδα, και τους Οικοτόπους /Ενδιαιτήματα (4/8/2014) μεταξύ των άλλων υπογραμμίζαμε:
1. Η Ελληνική Χλωρίδα αποτελεί χρόνια τώρα αντικείμενο παράνομης εμπορίας στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή «αγορά». Ιδιαίτερα πολλά από τα ενδημικά φυτά της χώρας μας, βρίσκονται σε Βοτανικούς Κήπους του εξωτερικού και σε ιδιωτικές συλλογές (ερμάρια). Ορισμένα από αυτά τα είδη είναι καταγεγραμμένα στο Κόκκινο Βιβλίο/ Red Data Βook of Rare and Threatened Plants (σπάνια και απειλούμενα είδη) ή προστατεύονται με Διεθνείς Συμβάσεις…

2. Σύμφωνα με την μεταπτυχιακή διατριβή στο Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ της κας Βικτώριας Μεντέλη, για το «Ηλεκτρονικό Εμπόριο Φυτικών Ειδών», περισσότερα από 145 είδη βοτάνων και αρωματικών φυτών της ελληνικής φύσης, δηλαδή το 10% της ενδημικής Ελληνικής Χλωρίδας, διακινείται παράνομα μέσω Διαδικτύου. Υπογραμμίζουμε ότι ο νόμος 3937/2011 ΦΕΚ 60/Α/2011 για τη Διατήρηση της βιοποικιλότητας απαγορεύει την εμπορία ενδημικών φυτών.

Οι ΦτΦ χαιρετίζουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει «σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών εντός της ΕΕ και την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στην παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση των εν λόγω παράνομων δραστηριοτήτων». (26/2/2016).
-----
Την Κυριακή 4 Μαρτίου "πάμε ΑΡΧΕΛΩΝ"
Οι ΦτΦ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής επισκεπτόμαστε το Κέντρο Διάσωσης του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.
3η μαρίνα Γλυφάδας, 166 75 Γλυφάδα Αττικής
Με το ΤΡΑΜ στάση παλαιό δημαρχείο 

Η συμμετοχή είναι 4 Ευρώ το άτομο που εισπράττονται από τον Αρχέλων για την ξενάγηση (δεν αφορά τους ΦτΦ)

Τηλ.Αρχέλων: 210 8982 600
Τηλ.ΦτΦ: 6932638523
-----
Συνάντηση: Κυριακή 11:45 στην είσοδο του Κέντρου Διάσωσης
Από τις Δυτικά: Αναχώρηση 11:00 απέναντι από το Δημαρχείο Αιγάλεω (σταθμός Αγία Μαρίνα) με δικά μας μέσα μεταφοράς (Ι.Χ.)


Η μοναδική εκδήλωση από την Ελλάδα που έχει καταγραφεί στην επίσημη πλατφόρμα/ χάρτη της Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας Ζωής για το 2018 είναι των ΦτΦ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου