Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Μια εξαιρετική εκπομπή του Κώστα Αργυρού για τον "Υπερ - τουρισμό" στην ΕΡΤ | Δείτε την... | "Η Ελλάδα να διαχειριστεί την άνοδο του τουρισμού με ένα βιώσιμο τρόπο"


ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

[Χαιρόμαστε που όλο και περισσότεροι άνθρωποι, δημοσιογράφοι και ορισμένοι άνθρωποι από το χώρο του τουρισμού ερευνούν θέματα που έχουν σχέση με τον "Υπερ - τουρισμό" γενικότερα και ειδικότερα στη χώρα μας. Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece από το 2013 έχει επισημάνει το πρόβλημα και το έχει αναδείξει στην ημερίδα που διοργάνωσε με θέμα "Τουρισμός που δεν πληγώνει". 
Η εκπομπή του Κώστα Αργυρού που παρουσιάστηκε στην ΕΡΤ στις 18 Νοεμβρίου με θέμα "Υπερ-τουρισμός" παρουσιάζει με επάρκεια το θέμα, αν και περιορίζεται στην Κέρκυρα, όσον αφορά την Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό να συνειδητοποιήσουν τα προβλήματα, να συνεργαστούν μεταξύ τους και να πάρουν έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
Στην εκπομπή επιβεβαιώνεται ότι οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων  ελάχιστα χρήματα αφήνουν στο Ντουμπρόβνικ  "βγάζουν φωτογραφίες ... -  τα περισσότερα τα αγοράζουν στο πλοίο".
Η εκπομπή καταλήγει "Η Ελλάδα να διαχειριστεί την άνοδο του τουρισμού με ένα βιώσιμο τρόπο". Είθε...
ΦτΦ]

----------------------------
18Νοε2018 – Πολίτες της Ευρώπης
«Υπερ – τουρισμός»

Τον περασμένο Οκτώβριο κινήσεις πολιτών από την Κέρκυρα, το Ντουμπρόβνικ, τη Βενετία και την Πάφο συναντήθηκαν στο νησί των Φαιάκων, για να συζητήσουν τα κοινά προβλήματα των πόλεων τους, με σκοπό να συντονίσουν τις δράσεις τους. Είναι όλες τους παράκτιες, μεσογειακές και μεγάλα τμήματά τους αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, χαρακτηρισμένα έτσι από την UNESCO.


Το σημαντικότερο πρόβλημα, που με ιδιαίτερη οξύτητα εμφανίζεται σε Βενετία και Ντουμπρόβνικ έχει να κάνει με την αλλοίωση του χαρακτήρα των ιστορικών αυτών πόλεων, εξαιτίας του «υπερ-τουρισμού». Εκατομμύρια επισκέπτες έρχονται για να πάρουν μια μικρή γεύση από μια καθημερινότητα, η οποία χάνεται εξαιτίας ακριβώς της παρουσίας τους. Οι παλιοί κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφού η εξάπλωση του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών καθιστά συχνά απαγορευτικό το κόστος ζωής. Δεκάδες κρουαζιερόπλοια καταφτάνουν πολλές φορές ταυτόχρονα, αποβιβάζουν χιλιάδες τουρίστες, που συνωστίζονται σε σοκάκια και πλατείες αναζητώντας μια φωτογραφία, που θα αποτελεί την απόδειξη της παρουσίας τους εκεί. Τεράστιες, όχι πάντα άμεσα μετρήσιμες είναι οι συνέπειες και για το περιβάλλον.

Το πρόβλημα αντιμετωπίζει σταδιακά και η Κέρκυρα, και άλλα νησιά της Ελλάδας, όπου δένουν οι πλωτές αυτές «μικρές πολιτείες».

Πώς μπορούν οι τοπικές αρχές να διαχειριστούν αυτά τα φαινόμενα; Είναι αναπόφευκτη η μετατροπή τέτοιων μοναδικών πόλεων σε απλά σκηνικά για βιαστικές σέλφις ή έστω για κάποιες χολιγουντιανές παραγωγές; Οι ενεργοί πολίτες, που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, συζητούν με τον Κώστα Αργυρό για το αν και πώς μπορεί ο τουρισμός να συνδυαστεί με μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα σέβεται την ιστορία και την παράδοση, και δεν θα διώχνει τους μόνιμους κατοίκους από τις γειτονιές των προγόνων τους. Ειδικοί του χώρου εξηγούν πώς η Ελλάδα οφείλει να στραφεί σε ένα ποιοτικό τουρισμό που θα έχει στόχευση, πρόγραμμα και θα φέρνει τελικά σημαντικά οφέλη, περιορίζοντας, όσο αυτό είναι δυνατόν, τις παράπλευρες συνέπειες.

Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Αρχισυνταξία: Ωραιάνθη Αρμένη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου