Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Κώστας Φωτεινάκης: "20 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης | Από τη Γκρέτα Τούρνμπεργκ στις «Παρασκευές για το μέλλον»/ Fridays for Future και στην Παγκόσμια Ημέρα δράσης της νεολαίας για την προστασία του κλίματος, 15 Μαρτίου 2019"


20 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Από τη Γκρέτα Τούρνμπεργκ στις «Παρασκευές για το μέλλον»/ Fridays for Future και στην Παγκόσμια Ημέρα δράσης της νεολαίας για την προστασία του κλίματος, 15 Μαρτίου 2019

Του Κώστα Φωτεινάκη

«…πρέπει να πανικοβληθείτε … σαν να έπιασε φωτιά το σπίτι σας…»
 Γκρέτα Τούρνμπεργκ (Greta Thurnberg)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης, 20 Φεβρουαρίου, που για το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ συνδέεται άμεσα και με την Κλιματική  Δικαιοσύνη, παρουσιάζω το θέμα «Παρασκευές για το μέλλον» και για την προστασία του κλίματος.


Η 15χρόνη Γκρέτα Τούρνμπεργκ (Greta Thurnberg), μαθήτρια από τη Σουηδία, τον Αύγουστο του 2018, έφυγε από το σχολείο της και κάθισε στο πεζοδρόμιο του Κοινοβουλίου της Σουηδίας, κρατώντας ένα αυτοσχέδιο πλακάτ που έγραφε «μαθητική απεργία για το κλίμα»/ SKOL STREJK FOR KLIMATET1.

Η νεαρή μαθήτρια συνέχισε να διαμαρτύρεται  έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας με τον ίδιο τρόπο κάθε Παρασκευή καταγγέλλοντας τους πολιτικούς για την μη λήψη πρακτικών μέτρων για  την προστασία του κλίματος και παράλληλα παροτρύνοντας τους συμμαθητές της να αναπτύξουν παρόμοιες δράσεις. Για το λόγο αυτό ταξίδεψε και σε άλλες πόλεις και συμμετείχε στην ετήσια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, COP24, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας (2-15 Δεκεμβρίου 2018). Στη συνδιάσκεψη η Γκρέτα Τούρνμπεργκ πήρε το λόγο για 3,5 λεπτά, όπου μεταξύ των άλλων είπε στο τέλος της ομιλίας της «Έχουμε έρθει εδώ για να σας ενημερώσουμε ότι η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι. Η πραγματική εξουσία ανήκει στον λαό2».


Στην COP24, στο  Κατοβίτσε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας/ European Youth Forum έκανε έντονη την παρουσία του, τόσο πριν από τη συνδιάσκεψη όσο και κατά τη διάρκειά της, προβάλλοντας το μήνυμα «Οι νέοι άνθρωποι απαιτούν κλιματική δικαιοσύνη3,4».

Στη συνέχεια το κίνημα των μαθητών άρχισε να αναπτύσσεται και να συντονίζεται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός (22-25 Ιανουαρίου 2019) στο οποίο συμμετείχαν 3.000 επιχειρηματίες, εκπρόσωποι κυβερνήσεων, ΜΚΟ κ.ά. η Γκρέτα Τούρνμπεργκ πήρε το λόγο για 7 λεπτά και είπε «…πρέπει να πανικοβληθείτε, σαν να έπιασε φωτιά το σπίτι σας 5». 

Στις 15 Φεβρουαρίου 2019 το απόσπασμα της ομιλίας της έγινε πρωτοσέλιδο στο The Guardian Weekly6. Την ίδια ημέρα πραγματοποιούνται 330 μαθητικές και νεολαιίστικες δράσεις για την προστασία του κλίματος σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη (εκτός από την Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη). Στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο διαδηλώνουν 30.000 μαθητές σε κάθε χώρα, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στο Ελσίνκι κ.ά.


Ενδεικτικά συνθήματα: «Δεν υπάρχει Plan B’ γιατί δεν υπάρχει Planet B’», «Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη», «Το κλίμα τώρα -  το διάβασμα αργότερα», «Να σώσουμε το μέλλον μας» κ.ά.


Έχει ήδη δημιουργηθεί το κίνημα Fridays for Future7 το οποίο διοργανώνει Παγκόσμια Ημέρα Νεολαιίστικης Δράσης για την προστασία του κλίματος στις 15 Μαρτίου 2019.



Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θα συνεχίσει να ενημερώνει την Ελληνική Κοινωνία για το κίνημα της νεολαίας Fridays for Future για την προστασία του κλίματος και θα στηρίξει παρόμοιες πρωτοβουλίες και στη χώρα μας.

Ο Κώστας Φωτεινάκης είναι πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece.
(Το κείμενο μπορεί να δημοσιευτεί και να αναρτηθεί από όποιον ενδιαφέρεται με αναφορά στην πηγή)

Σύνδεσμοι για περισσότερες πληροφορίες
5.       https://youtu.be/1BcFFLbEtMY [με ελληνικούς υπότιτλους]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου