Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού - UNWTO: Για την εγκατάλειψη της υπαίθρου και την πόλη


«Αντιμέτωπη της δημογραφικής πρόκλησης και της  ερήμωσης της υπαίθρου, μέσω του τουρισμού και της καινοτομίας».

Στις 26 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε στη Σεγκόβια της Ισπανίας το φόρουμ που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) με θέμα: «Αντιμέτωπη της δημογραφικής πρόκλησης και της ερήμωσης της υπαίθρου, μέσω του τουρισμού και της καινοτομίας».

"Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμός  θέλει να συνεργαστεί μαζί με την Ισπανία για να μετατρέψει τη συζήτηση για την πρόκληση της ερήμωσης της υπαίθρου σε μια συζήτηση σχετικά με τις ευκαιρίες που αντιπροσωπεύει το αγροτικό περιβάλλον", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι, δείχνοντας την υποστήριξη της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών στην αναζήτηση λύσεων προσθέτοντας: "Η Ατζέντα του 2030 δεσμεύεται να μην αφήσει κανέναν πίσω, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών περιοχών και των κατοίκων τους".

Ομοίως, επεσήμανε ότι, ως τομέας που αντιπροσωπεύει μία από τις δέκα θέσεις εργασίας στον κόσμο - το 2019, το UNWTO αφιερώνει το έτος ειδικά στην εκπαίδευση. Είναι πολύ αναγκαία η ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και κατάρτισης για την ποιότητα της απασχόλησης στον τομέα του τουρισμού και της καινοτομίας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και να διασφαλίσουμε την επιβίωση του αγροτικού περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ηγετικές προσωπικότητες από την πολιτική, επιχειρηματική και πολιτιστική σφαίρα αντιμετώπισαν τις προκλήσεις που θέτει η σταδιακή απώλεια πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές. Επιπλέον, πολλοί ειδικοί στον τομέα συζήτησαν το ρόλο του αγροτικού τουρισμού ως εργαλείου κοινωνικοοικονομικής αναζωογόνησης, βιωσιμότητας και εδαφικής εξισορρόπησης.

Παρόμοιο δημογραφικό πρόβλημα και ερημοποίησης της υπαίθρου, αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές σε όλον το κόσμο και στην Ελλάδα.

5 του Απριλίου, στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας
Πρώτο Φόρουμ των Δημάρχων του UNWTO για τον Αειφόρο Αστικό Τουρισμό - «Πόλεις για όλους: δημιουργία πόλεων για τους πολίτες και τους επισκέπτες». 

Το φόρουμ αποσκοπεί στην παροχή μιας μοναδικής πλατφόρμας για τη συζήτηση θεμάτων και λύσεων για την ανάπτυξη και τη διαχείριση τουρισμού στις πόλεις κατά τρόπο που να προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Σε μια περίοδο εντατικής συζήτησης σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών  και τη βιωσιμότητα των πόλεων, είναι απαραίτητο όλοι οι ενδιαφερόμενοι - κάτοικοι, επισκέπτες, τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές και ιδιωτικός τομέας - να συνεργαστούν για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις . 
Το φόρουμ επιδιώκει να προωθήσει την ενσωμάτωση του τουρισμού στην ατζέντα αστικής ανάπτυξης καθώς και να καθορίσει βασικές προτεραιότητες και συμμαχίες για την οικοδόμηση περιεκτικών και βιώσιμων πόλεων για όλους, μια δέσμευση με την έγκριση της δήλωσης των δημάρχων της Λισαβόνας για τον βιώσιμο αστικό τουρισμό.

ΣΧΟΛΙΟ: Από τη μία ερημοποίηση της υπαίθρου και από την άλλη ο υπερτουρισμός των πόλεων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ας ελπίσουμε να παρθούν μέτρα ανάσχεσης του φαινομένου.
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece υποστηρίζει τη  ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ/ Berlin Declaration on "Transforming Tourism" [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου