Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Η κλιματική αλλαγή στην Κούβα και το Κρατικό Σχέδιο «Καθήκον Ζωής» για την αντιμετώπισή της




Η κλιματική αλλαγή στην Κούβα και το Κρατικό Σχέδιο «Καθήκον Ζωής» για την αντιμετώπισή της

[Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece επειδή εκτιμά το θέμα της κλιματικής αλλαγής μείζον παγκόσμιο πρόβλημα παρουσιάζει την περίπτωση  της Κούβας, η οποία εφαρμόζει το Κρατικό Σχέδιο αντιμετώπισης «Καθήκον Ζωής». Στο άρθρο  που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΑ ΝΕΑ, τ.132 Δεκέμβριος 2018, περιγράφονται τα προβλήματα που ήδη είναι εμφανή, αλλά και παρουσιάζεται ένα ανθρώπινο σκεπτικό για τις μελλοντικές γενιές, «τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας που θα κληρονομήσουν την Κούβα».]
---------

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Ως τα τέλη του αιώνα, η Κούβα δεν θα είναι όπως τη βλέπουμε τώρα στους χάρτες. Πολλά ήσυχα παράκτια χωριουδάκια, αλλά και πολλές ωραίες παραλίες θα καταλήξουν να τα καταπιεί η άνοδος των υδάτων, να βουλιάξουν στη θάλασσα. Συγχρόνως, θα υπάρξει απώλεια βιοποικιλότητας και ορισμένων ειδών που έρχονται να βρουν καταφύγιο σε κάποια οικοσυστήματα. Το κλίμα θα γίνεται όλο και πιο ζεστό, με ακραία φαινόμενα. 
Οι κυκλώνες θα είναι ισχυρότεροι, οι ξηρασίες εντονότερες. Και μολονότι δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά, η προέλαση της αλμυρής ζώνης θα θέσει σε κίνδυνο τις σοδειές και την καθαρότητα των υπογείων υδάτων. Δεν πρόκειται εδώ για τη σύνοψη μιας ταινίας καταστροφής, αλλά για το σενάριο που προβλέπουν οι επιστήμονες για την Κούβα προς τα τέλη αυτού του αιώνα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.


Στην επαρχία Πινάρ δελ Ρίο για παράδειγμα, στα τέλη του αιώνα τέσσερα χωρία θα έχουν βυθιστεί τελείως, ενώ χιλιάδες εκτάρια καλλιεργήσιμης γης θα υποστούν τις επιπτώσεις της διάβρωσης και της αλμυρότητας των εδαφών. Μπροστά σε αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις, που ήδη αρχίζουν να γίνονται αισθητές, η επαρχία λαμβάνει μέτρα προσαρμογής προκειμένου να αμβλύνει στο μέτρο του δυνατού τις συνέπειες, κάτι που αποτελεί τμήμα του Κρατικού Σχεδίου για την αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, γνωστού ως «Καθήκον Ζωής». 
Έχει ήδη συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας για την εφαρμογή και τον έλεγχο αυτών των μέτρων, με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου της επαρχίας, στην οποία συμμετέχουν οι συναρμόδιοι οργανισμοί από τους τομείς της Γεωργίας, του Σχεδιασμού, των Υδάτινων Πόρων κα του Τουρισμού, καθώς και το Πανεπιστήμιο «Ερμάνος Μόντες δε Όκα». Οι κύριες δράσεις κατευθύνονται στους επτά δήμους, οι οποίοι βρίσκονται σε προτεραιότητας λόγω των ζημιών που θα μπορούσε να προκαλέσει εκεί η κλιματική αλλαγή.

Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα του απωτέρου μέλλοντος, το οποίο πολλοί από εμάς που ζούμε σήμερα δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές. Ήδη από τα μέσα του 20ου αιώνα, η μέση ετήσια θερμοκρασία της Κούβας αυξήθηκε κατά 0.9 βαθμό, το καθεστώς βροχοπτώσεων διαφοροποιήθηκε, οι ξηρασίες αυξήθηκαν, ενώ το επίπεδο της θάλασσας ανέβηκε κατά 6,77 εκατοστά.

Στον Πινάρ δελ Ρίο ειδικότερα, οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές στα θαλάσσια οικοσυστήματα καθώς και στην έκταση των μαγκρόβιων δασών. Εξάλλου, οι έρευνες αποδείχνουν ότι η θαλάσσια παρείσφρηση έχει προκαλέσει την άνοδο των επιπέδων αλμυρότητας σε όλο το μήκος της νοτιοδυτικής πεδιάδας, ενώ έξι αμμουδερές παραλίες παρουσιάζουν έντονη διάβρωση. Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης για μια σειρά αφύσικων φαινομένων που αφορούν διάφορα είδη της χλωρίδας και της πανίδας. 
Μεταξύ άλλων έχει καταγραφεί μια μετατόπιση των περιόδων άνθησης των μελιτοφόρων ειδών, καθώς και της μετανάστευσης του κόκκινου κάβουρα για αναπαραγωγικούς σκοπούς. Στην περιοχή  έχουν επίσης εμφανιστεί νέα εξωτικά είδη εισβολέων, κάτι που σχετίζεται με τις διαταραχές που προξενούν οι κυκλώνες, και ορισμένα ενδημικά είδη φυτών που ευδοκιμούν στα παράλια καταγράφουν επεκτατική συμπεριφορά. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, μεταξύ άλλων, παρατηρείται πτώση της παραγωγής μελιού και αλλοίωση της διαδικασίας φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας.

Σε ό,τι αφορά τους οικισμούς και τα χωριά που απειλούνται, μεταξύ των δράσεων που προβλέπονται στην επαρχία είναι και οριστική μεταφορά τους σε εδάφη εκτός κινδύνου. Άλλωστε, μεταξύ των δράσεων προτεραιότητας στο Πιναρ δελ Ρίο είναι και η αναδάσωση των μαγκρόβιων και των ζωνών υδρορρύθμισης, η σπορά κοραλλιών, η επίτευξη σπόρων ανθεκτικότερων στην ξηρασία, η βελτίωση των εδαφών, η εισαγωγή αποτελεσματικότερων αρδευτικών συστημάτων, η επικαιροποίηση των μελετών γύρω από τους κινδύνους και την ευπάθεια, καθώς και οι δράσεις για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Ωστόσο αυτά είναι μόνο η αρχή. Προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του, το Κρατικό Σχέδιο απαιτεί ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμων (2030) και μακροπρόθεσμων (2050) δράσεων. Και επιπλέον θα πρέπει να κερδηθεί η υποστήριξη όσων δεν έχουν ακόμη επίγνωση του ότι αυτό το περίπλοκο πρόβλημα δεν είναι κάτι που ανήκει στο μέλλον. Η κατάσταση της χώρας που θα κληρονομήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτή την αναγκαία προσπάθεια όλων, που αφορά στο μέλλον και στη ζωή.
-----

Σύνδεσμοι - Πληροφορίες για Κούβα - επιλογή ΦτΦ

Πρεσβεία Κούβας στην Ελλάδα

Σοφοκλέους 5, Φιλοθέη
Αττική 15237
Τηλ: 210 6855550


Πρεσβεία Ελλάδας στην Κούβα
∆ιεύθυνση: 7802 5th Ave.& 78 str.Miramar Playa, Havana
Τηλ.: (00537) 2042854 2042995 Fax: 2079550
Τηλ.Εκτ.Αν.:00537 214146300537 2141463/2141106 00352435150
Email: gremb.hav@mfa.gr  / gremb@enet.cu 


ΚΟΥΒΑ  | Κούβα και τουρισμός - Visit Cuba | Πιναρ δελ Ρίο | Εφημερίδα GRANMA




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου