Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Κώστας Φωτεινάκης: Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece και η Πάρνηθα... μια διαχρονική 20ετή σχέση αγάπης και φιλίας με τη φύση | Video του 2007 αμέσως μετά την πυρκαγιά | Μικρές και άγνωστες ιστορίες....



 Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece και η Πάρνηθα... 
μια διαχρονική 20ετή σχέση αγάπης και φιλίας με το Βουνό

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑ

Φίλοι της Ορεινής Πεζοπορίας - Η πυρκαγιά και το Video - Το Δίκτυο Πολιτών για την Προστασία της Πάρνηθας - Η παρέμβαση για το λεωφορείο Πλατεία Βάθης Πάρνηθα - Η απαγόρευση του ιστορικού 6ου Rally - Ένα διήμερο στο Φλαμπούρι - 120 χρόνια Naturefriends στο Μπάφι - "Εξωγήινοι" στην Πάρνηθα κ.ά

του Κώστα Φωτεινάκη

Ορισμένα μέλη του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχουν μια ομαδική, παρεΐστικη σχέση με την Πάρνηθα περισσότερα από 20 χρόνια.  Αρχικά οι Φίλοι της Ορεινής Πεζοπορίας (ΦΟΠ) ως άτυπη ομάδα, από το 1998 προγραμμάτιζαν συχνές επισκέψεις στην Πάρνηθα. 

Στο πρόγραμμα που βλέπετε, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2001, υλοποιήθηκαν τρεις εξορμήσεις, στην πραγματικότητα συνδυασμός πεζοπορίας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας στην Πάρνηθα. Διαδρομές - Μονοπάτια: α) εισαγωγή -  γνωριμία με το βουνό γύρω από την  Αγία Τριάδα, κατασκήνωση κ.λπ και καφέ στα Κυκλάμινα β) Φαράγγι Χούνι (με κατάληξη στα Καταφύγια Μπάφι ή  Φλαμπούρι) γ) Ρέμα Αγίου Γεωργίου, είσοδος από τοποθεσία Μέλι.
Υπολογίζουμε ότι την χρονικό περίοδο 1998 - 2007 πραγματοποιήσαμε 50 διαδρομές διαφόρων μονοπατιών και δυσκολιών και μάλιστα χωρίς προβλήματα. Διαδρομές: Σκίπιζα, Μόλα, Χούνι, Άγιος Γεώργιος, Μονή Κλειστών, Φλαμπούρι, Βαρυμπόμπη, Μπάφι κ.ά.
Στην πραγματικότητα ανακαλύψαμε την Πάρνηθα, μιας και διοργανώναμε μόνοι μας, την οργάνωση, την έρευνα, το συντονισμό των πεζοποριών, χωρίς οικονομικά οφέλη.

Το 2007 ο βασικός πυρήνας των ΦτΦ δημιούργησαν το σύλλογο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου και ταυτόχρονα συμμετείχαν στη σύσταση του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ.

28 Ιουνίου 2007 η ΜΕΓΑ πυρκαγιά στην Πάρνηθα....
Τριμελής ομάδα των ΦτΦ επισκέπτεται αμέσως μετά την πυρκαγιά την Πάρνηθα, φωτογραφίζει και συντάσσει έκθεση την οποία δημοσιοποιεί. Η έκθεση με φωτογραφίες και προτάσεις  κατατίθεται ως αναφορά στη Βουλή από τους βουλευτές Ι.Τραγάκη (Ν.Δ.), Απ.Κακλαμάνη (ΠΑΣΟΚ), Ασημίνα Ξηροτύρη (ΣΥΡΙΖΑ) και απαντήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Στη συνέχεια η ομάδα παρακολουθεί την εξέλιξη και κινηματογραφεί την τοποθέτηση κορμοφραγμάτων στην περιοχή ΣΕΓΑΣ, κτήριο ΕΟΤ, Αγία Τριάδα κ.ά.
Δείτε το ανεπεξέργαστο video 


Στο video φαίνεται η περιοχή ΣΕΓΑΣ, o Λευκώνας και η βάση της προτομής του δασολόγου Τάσου Στεφάνου, η τοποθέτηση και η αρίθμηση κορμοφραγμάτων για την συγκράτηση του εδάφους κ.ά. 


Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007, με αφορμή την πυρκαγιά της Πάρνηθας το  Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης διοργάνωσε την ημερίδα με θέμα: «Τα βουνά της Αττικής εκπέμπουν S.O.S» στο ΤΕΕ. Συμμετέχω με παρέμβαση για την πυρκαγιά της Πάρνηθας, για την απειλή και τις πιέσεις που δέχεται το Όρος Αιγάλεω -  Ποικίλο.

30 Αυγούστου 2009 δημοσιεύετε το άρθρο μου "Πυρκαγιές και κινήματα πολιτών" με αναφορές στην Πάρνηθα και στα άλλα Βουνά της Αττικής. [ΕΔΩ]

[Αφίσα: Μάριος Βοντάς]

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Στις 9 Οκτωβρίου του 2010 δημιουργείται το "Δίκτυο Πολιτών για την Προστασία της Πάρνηθας", στο οποίο συμμετέχουν και μέλη των ΦτΦ. Δημιουργείται το blog για την ενημέρωση και πραγματοποιείται ημερίδα στις 12/12/2010  στους Θρακομακεδόνες, παρά τον πάγο. [Η ημερίδα ΕΔΩ]. 
Στο Δίκτυο για την Π.Π. συμμετείχαν οι Πάνος Τότσικας, Γιάννης Σχίζας, Πώλ Μπέλεϊ κάτοικοι της περιοχής Αχαρνών και του Ολυμπιακού χωριού. Περισσότερα για το "Ποιοι είμαστε" ΕΔΩ.

Στο blog δημοσιεύεται για πρώτη φορά η πρωτότυπη και μη ολοκληρωμένη ακόμα εργασία μου με τίτλο  "Ο Γιάννης Ρίτσος για την Πάρνηθα" [ΕΔΩ].

21 Νοεμβρίου 2010: Μια άγνωστη πλευρά και επιτυχημένη δράση του Δικτύου ήταν η επιστολή και οι ενέργειες με σύνθημα "Όχι Ράλι στα καμένα" που έγιναν για την ακύρωση του  6ου ιστορικού  Rally της ΕΛΠΑ στα καμένα της Πάρνηθα στις 21 Νοεμβρίου 2010. [ΕΔΩ]. Σημαντικό ρόλο είχε παίξει η τεχνογνωσία που είχε αποκτηθεί με την ακύρωση του Rally Acropolis σε δασικές διαδρομές του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλο.


Να επαναλειτουργήσει και να πυκνώσει η λεωφορειακή γραμμή 714 για την Πάρνηθα
26 Σεπτεμβρίου 2011 στέλνουμε "Επιστολή του Δικτύου Πολιτών για την Προστασία της Πάρνηθας στον ΟΑΣΑ: Να επαναλειτουργήσει και να πυκνώσει η λεωφορειακή γραμμή 714 για την Πάρνηθα". Δυστυχώς και παρά την καλή διάθεση των υπαλλήλων η γραμμή σταμάτησε. Η διακοπή της γραμμής ήταν ένα από τα πρώτα "θύματα" του μνημονίου γιατί είχε κριθεί μη κερδοφόρα. [ΕΔΩ]

[Αφίσα: Θοδωρής Παρασκευάς]

Άλλες Δράσεις των ΦτΦ για την Πάρνηθα
  • 5+6/11/2011: Περιποίηση Αναδάσωσης Ντούρου στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας (συμμετοχή) [ΕΔΩ]
  • 25.12.2011: Τάσος Λύτρας: "Τα ελάφια της Πάρνηθας" (Χριστουγεννιάτικο αφήγημα και συλλογισμοί) [ΕΔΩ
  • 28/6/2007 – 28/6/2012: Τάσος Λύτρας: ΠΑΡΝΗΘΑ - Πέντε χρόνια μετά (Φωτογραφικό ρεπορτάζ) [ΕΔΩ]
  • 24,25/11/2012 Περιβαλλοντική εκδρομή με τους Νέους Φίλους της Φύσης στο Φλαμπούρι - Πάρνηθα [ΕΔΩ] [ΕΔΩ]
  • 28.12.2012: Επίσκεψη - Πεζοπορία - Ξενάγηση: Τα ξυλόγλυπτα του Σπύρου Ντασιώτη στο "Πάρκο των Ψυχών" της Πάρνηθας, στο παλιό σανατόριο και ο Γιάννης Ρίτσος [ΕΔΩ]
  • 24.05.2015: Μία ακόμα γνωριμία με την Πάρνηθα [ΕΔΩ]
  • Σαββάτο 21 Μαρτίου 2015: Παγκόσμια Ημέρα Δασών | Ορεινή Πεζοπορία και Παρατήρηση στο ρέμα του Αγίου Γεωργίου στην Πάρνηθα | ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ - Ομάδες Σπάνια και Ωραία Φυτά της Αττικής και της Ελλάδος [ΕΔΩ]
  • 1895 - 2015: 120 χρόνια ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ 120 years NatureFriends [ΕΔΩ]
  • Ξανά στη Σκίπιζα μετά από δέκα χρόνια.... Εικόνες από την Πάρνηθα την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 [ΕΔΩ]
  • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας: 21.03.2018 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΠΗΓΩΝ [ΕΔΩ]

15 Ιουλίου 2019 στο μονοπάτι για το Πυροφυλάκιο της Σκίπιζας. Ψιλή βροχή - οι "Εξωγήινοι" ΦτΦ στο δρόμο για την πυροφύλαξη που δεν έγινε λόγω βροχής. Στάθηκε όμως η αφορμή για να γραφτεί αυτό το ιστορικό.

Τα 120 χρόνια ζωής του διεθνούς κινήματος Naturefriends γιόρτασαν οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ στο καταφύγιο Μπάφι. (27 Σεπτεμβρίου 2015)

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος των ΦτΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου