Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

2016 - Πρωτοχρονιάτικη επιστολή του Κώστα Φωτεινάκη (Προέδρου των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece)



2016 - Πρωτοχρονιάτικη επιστολή του Κώστα Φωτεινάκη
Προέδρου των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Αγαπητά μέλη, φίλοι, συνεργάτες και συναγωνιστές των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece,

Σας στέλνουμε τις ευχές μας για τη νέα χρονιά,  2016, σε έναν κόσμο που αλλάζει, σε μια Ευρώπη που χάνει τα προοδευτικά της χαρακτηριστικά, σε μια Ελλάδα που πλήττεται από τις συνέπειες των μνημονίων και έχει χάσει μεγάλο μέρος της Εθνικής της  Ανεξαρτησίας.

Η αβεβαιότητα, η βία και η τρομοκρατία, η προσφυγιά και η μετανάστευση, η ανεργία σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού (στην Ελλάδα 25% και στους νέους 50%), η αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, η αποθέωση της ανάπτυξης χωρίς κανόνες και σε βάρος των κοινωνικών και συνδικαλιστικών κατακτήσεων, οι πολεμικές συρράξεις που μεταφέρονται και στο εσωτερικό της Ευρώπης με τις τρομοκρατικές δολοφονικές ενέργειες των ISIS…… μας υποχρεώνουν να πάρουμε θέση.

Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, τα κινήματα για την προστασία της Φύσης και των κοινωνικών κατακτήσεων θα πρέπει να διευρύνουν τους στόχους τους και να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.

Οι  δράσεις των ΦτΦ/NFGR για το 2015 σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο αναπτύχθηκαν κυρίως:
ü  Για την Κλιματική αλλαγή/ COP21στο Παρίσι: δεν υιοθετήσαμε τον όρο στην «καθαρή ενέργεια» που ορισμένοι χρησιμοποιούν για να συμπεριλάβουν την Πυρηνική Ενέργεια -  εμείς   είμαστε συγκεκριμένοι,  μιλήσαμε για «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και  προβάλλαμε το αίτημα για  κλιματική δικαιοσύνη.
ü  Διαδώσαμε το διαχρονικό σύνθημα «οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη» και πρωτοστατήσαμε στον αγώνα ενάντια στις συμφωνίες TTIP CETA TiSA αντιπροτείνοντας το Δίκαιο εμπόριο.
ü  Συνυπογράψαμε κείμενα/ επιστολές που αφορούν α) Τον εκδημοκρατισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη 10η  υπουργική σύνοδο στο Ναϊρόμπι (15-18/12/2015) β) Τον έλεγχο των ρύπων στην αυτοκινητοβιομηχανία με αφορμή το dieselgate της VW γ) Το petition «Kick Big Polluters out of Climate Policy» δ) Την κατάργηση και την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων δ) Την Ελευθερία των Σπόρων και την απαγόρευση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (μεταλλαγμένα).

Σε εθνικό επίπεδο:
o  Συμμετείχαμε σε αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές εκδηλώσεις, στηρίξαμε πρωτοβουλίες υποδοχής προσφύγων κ.λπ.
o   Σε κινηματικό επίπεδο στηρίξαμε τους αγώνες των κατοίκων στη Χαλκιδική ενάντια στην ορυχεία χρυσού της Eldorado Gold στις Σκουριές που καταστρέφει τη φύση και την οικονομία της περιοχής, συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις για την προστασία της δημόσιας περιουσίας, τη θωράκιση της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, την απεξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα, την οικολογική και αποκεντρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, την προστασία της μόνης κατοικίας από Τράπεζες, Δημόσιο κ.λπ, την οδική ασφάλεια κ.λπ.
o   Ξεκινήσαμε τη συνεργασία με πέντε τουριστικά καταλύματα τα οποία τα εντάξαμε στα «Σπίτια των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ», πραγματοποιήσαμε εκδρομές και πεζοπορίες στη Φύση, συμμετείχαμε σε προγράμματα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης.
o   Στον τομέα της ενημέρωσης χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάναμε 300 αναρτήσεις στο blog ΦτΦ. Ωστόσο οι θέσεις και οι παρεμβάσεις μας δεν αναπαράχθηκαν ούτε διαδόθηκαν  στην κοινωνία. Αυτή είναι μια σοβαρή αδυναμία που την καταγράφουμε και καλούμε τα μέλη, τους φίλους και τους συνεργάτες να συμμετέχουν στις δράσεις μας και να στηρίξουν την επικοινωνιακή μας πολιτική αναπαράγοντας και διαδίδοντας τις θέσεις των ΦτΦ.

Το 2015 πραγματοποιήθηκε και το 4ο συνέδριο των ΦτΦ και εκλέξαμε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν και νέα σε ηλικία μέλη.

Για το 2016 θα συνεχίσουμε να «βαδίζουμε στα ίδια πολιτικά, οικολογικά και κοινωνικά μονοπάτια» αλλά παράλληλα θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη γνωριμία και την επανασύνδεση των ανθρώπων με τη Φύση. Πιστεύουμε ότι όταν οι άνθρωποι γνωρίσουν τη φύση, τότε θα την αγαπήσουν και το επόμενο βήμα είναι να την προστατεύσουν.

Τα σύνθηματά  μας για το 2016 είναι:
o   Υπάρχουν 2016 μονοπάτια στη ζωή μας. Επέλεξε το μονοπάτι των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ.
o   Γνωρίζουμε τη ΦΥΣΗ και την προστατεύουμε - Επανασύνδεση με τη ΦΥΣΗ ή όπως έγραφε ο Τζακ Λόντον «Τοκάλεσμα της άγριας Φύσης».

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου