Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: "5 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εδαφών και η COP21 στο Παρίσι" | Soils & Climate Change


Ανθέων 72, Χαϊδάρι 12461 -  Mail: naturefriendsgreece@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5/12/2015

5 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εδαφών και η COP21 στο Παρίσι


«Η γη του (του λευκού) δεν είναι αδελφός του, αλλά εχθρός που πρέπει να τον καταχτήσει, και αφού τον κατακτήσει, πηγαίνει παρακάτω. Με την πλεονεξία που έχει θα καταπιεί τη γη και θα αφήσει πίσω του μια έρημο»
Επιστολή του αρχηγού των Ινδιάνων See-at-la στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Πηρς

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εδαφών βρίσκει τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να συζητούν στο Παρίσι [30/11 – 11/12/2015], στο πλαίσιο της συνόδου COP21 του ΟΗΕ, μέτρα για την προστασία του πλανήτη και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί η θερμοκρασία περισσότερο από 20 Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της COP21 οι «συνομιλητές» επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την προώθηση της «καθαρής ενέργειας». Όμως εκτός από την προώθηση των  ΑΠΕ θα πρέπει να προγραμματιστούν και να ληφθούν  και άλλα μέτρα όπως π.χ. για την  καταπολέμηση της ερημοποίησης και την προστασία της φύσης.  Δυστυχώς θέματα όπως η προστασία της βιοποικιλότητας, των εδαφών, των δασών, των ποταμών, των λιμνών, των θαλασσών  που συμβάλλουν στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της φύσης δεν συζητούνται επαρκώς και σε βάθος, ούτε ασκείται κριτική στο καταναλωτικό μοντέλο, τις καπιταλιστικές αξίες και της συνεχούς  μεγέθυνσης που «επιβάλλει» το καπιταλιστικό σύστημα.

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θεωρούν ότι τα εδάφη είναι "μια σταθερή" βάση για τη ζωή. Επιβεβαιώσαμε το ενδιαφέρον μας με τη δημιουργία του blog NFGR - Soil από την αρχή του 2015, Παγκόσμιο Έτος Εδαφών. Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει πενήντα αναρτήσεις με ελληνικά αλλά και διεθνή θέματα για το έδαφος. Ωστόσο οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το Παγκόσμιο Έτος Εδαφών ελάχιστα απασχόλησε την Ελληνική κοινωνία. Ας αξιοποιήσουμε τώρα την Παγκόσμια Ημέρα Εδαφών, 5 Δεκεμβρίου, για να προβάλουμε την αξία της γης και το αίτημα της συγκράτησης και της προστασίας του εδάφους, της «επιδερμίδας της γης», για  την αγροτική παραγωγή και την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας. Όπως έγραφε ο δασολόγος +Γεώργιος Ντούρος «Χωρίς εδάφη δεν μπορεί να υπάρξει συγκροτημένη βλάστηση  δένδρων ή θάμνων και χωρίς βλάστηση δεν μπορεί να υπάρξει ζωοκοινότητα» (1999).

Οι ΦτΦ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εδαφών [5/11] και την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού [11/12], διοργανώνουν εύκολη ορεινή πεζοπορία στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους στην Ιερά Οδό, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, 10:00 – 13:00.


Το Σωματείο ΦτΦ/NFGR είναι μέλος  της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45 οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου