Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Εξαπάτηση για το κλίμα | Την ίδια ώρα που στο Παρίσι συζητούν νομικά δεσμευτικούς στόχους για την προστασία του Πλανήτη, στη Γενεύη τα μέλη της TiSA συνεδριάζουν "εν κρυπτώ" για το ακριβώς αντίθετο


Το άρθρο της Deborah James που δημοσιεύτηκε στο THE NEW WORLD είναι αποκαλυπτικό. Την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποι 180 κρατών "συζητούν" στο Παρίσι για την προστασία του πλανήτη και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, στη Γενεύη διεξάγεται εν κρυπτώ ο 15ος γύρος των συνομιλιών για τη "Συμφωνία για το Εμπόριο και τις Υπηρεσίες/ Trade in Services Agreement - TiSA". 
Η εξαπάτηση συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ στο Παρίσι συζητούν για να παρθούν δεσμευτικά μέτρα για την προστασία του πλανήτη, 50 εκπρόσωποι κρατών (μέλη της TiSA) από τους 180 που συμμετέχουν στην COP21, συνεδριάζουν στη Γενεύη για το πως οι επιχειρήσεις θα αποφύγουν τη "δημόσια εποπτεία" που περιορίζουν τα κέρδη τους.
Διαβάστε το άρθρο της Deborah James Climate "Deception: Non-binding "Targets" for Climate, but Binding Rules on Trade in Services".

Οι ΦτΦ/NFGR συμμετέχουν στην ομπρέλα Our World is Not For Sale/ ΟWFINS στην  οποία συμμετέχει και η συγγραφέας.

Για τα "κόλπα" που θα χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες μέσω των εμπορικών ληστρικών συμφωνιών TTIP, CETA, TiSA, TPP για να αποφύγουν το "δημόσιο έλεγχο" και τη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, της εργασίας, των δικαιωμάτων που θίγουν τη κερδοφορία τους έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις τόσο στο blog των ΦτΦ όσο και στο blog Stop TTIP Greece στο οποίο οι ΦτΦ διαχειρίζονται.

Ένα απόσπασμα από την τελευταία ανάρτηση με θέμα "TTIP: ένα ταχυδακτυλουργικό κουτί με κόλπα για εταιρείες που θέλουν να εγκληματούν σε βάρος του περιβάλλοντος | TTIP & Κλιματική αλλαγή | TTIP: a box of tricks for corporate climate criminal":
"Φέτος το χειμώνα, κυβερνήσεις απ' όλο τον κόσμο θα συναντηθούν να συζητήσουν θέματα κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια συνάντηση του ΟΗΕ στο Παρίσι ( COP21). Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος σημαντικών κλιματικών αλλαγών θα πρέπει να αφήσουμε τουλάχιστον το 80% των ορυκτών καυσίμων στο έδαφος. Αυτό φυσικά σημαίνει μια τεράστια αλλαγή για την οικονομία, αλλά και για το είδος και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε ενέργεια. Κάτι τέτοιο ωστόσο χρειάζεται ισχυρή δημόσια ηγεσία βασισμένη σε κανόνες που θα επιβληθούν σε επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στο ήδη υπάρχον ρυπογόνο καθεστώς.

Όμως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ενέχει τον κίνδυνο ν' ακολουθήσουμε ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση στραγγαλίζοντας τη δυνατότητα της απαραίτητης ενεργειακής μετάβασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, η ΤΤΙP δηλαδή, δίνει στις εταιρείες εκτεταμένα νέα δικαιώματα που μπορούν να σκοτώσουν εν τη γενέσει οποιαδήποτε υποψήφια λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής- αφού θέτει ως κυρίαρχο στόχο το κέρδος των επιχειρήσεων άσχετα με το όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Νόμοι που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, όπως για παράδειγμα σχετικά με τις χρηματοδοτικές ροές, την ενεργειακή απόδοση ή αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα, θα μπορούν να θεωρηθούν παραβιάσεις της συνθήκης για το ελεύθερο εμπόριο. Άρα οποιοσδήποτε νόμος για την προστασία του περιβάλλοντος θα μπορεί ν' ανατραπεί ή ακόμα και ποτέ να μην ψηφιστεί εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ υπογράψουν την TTIP."


Ο αγώνας ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες TTIP CETA TiSA TPP πρέπει να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί σε νέα θέματα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η συνεργασία, η κοινή δράση και ο συντονισμός  των κινημάτων, και γενικότερα των οργανώσεων και των πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών, κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητη.

Οι ΦτΦ/NFGR προγραμματίζουν μια ιδιαίτερη έρευνα για τις συνέπειες που θα έχει η TTIP στην οικονομία, στο περιβάλλον, στη Δημοκρατία στη χώρα μας. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου