Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Παγκόσμιο πρόβλημα με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις | Η Ελλάδα στα πρόθυρα κρίσης από τον υπερτουρισμό? - από 2,6 εκατ. τουρίστες το 1990 στα 32 εκατ. το 2018


[Αφίσα για το φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού  από το International Institute of Tourism Studies του Πανεπιστημίου George Washington. Πληροφορίες ΕΔΩ]

Το θέμα του υπερτουρισμού απασχολεί όλο και περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες αλλά και παγκόσμιους οργανισμούς, πανεπιστήμια κ.α..

Η παγκόσμια αύξηση του τουρισμού κατά 7% το 2017 και η προβλεπόμενη 5% για το 2018 "υποχρεώνει" τους διεθνείς οργανισμούς, τις εθνικές κυβερνήσεις, την ίδια την τουριστική βιομηχανία, τα Πανεπιστήμια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τους αγρότες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να πάρουν μέτρα αντιμετώπισης πολλών και σοβαρών προβλημάτων που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Στην Ευρώπη αναπτύσσονται κινήματα σε "κατακτημένες" από τους τουρίστες πόλεις, όπως στη Βαρκελώνη, τη Βενετία κ..α. με σύνθημα TOURIST GO HOME.

Στη χώρα μας το πρόβλημα φαίνεται, ότι θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις σε ορισμένες πόλεις και περιοχές, αν δεν ληφθούν μέτρα αποσυμφόρησης. Ακόμα και στην Αθήνα παρατηρούνται φαινόμενα κρίσης σε ορισμένες περιοχές όπως το Μοναστηράκι, η οδός Ερμού, η Ακρόπολη κ.ά.

Η Ελλάδα το έτος 1990 είχε 2,6 εκατ. τουρίστες, το 2010 ο αριθμός είχε ανέλθει στα 15 εκατ. και το 2018 προβλέπεται να φθάσει τα 32 εκατ. 
Η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Μύκονος είναι οι πέντε τουριστικοί "μαγνήτες" στη χώρα μας.

Η περίπτωση της Αττικής

"Τα τελευταία τρία χρόνια  αυξήσαμε τη μέση διάρκεια παραμονής των επισκεπτών στην Αττική, από τις 3,4 ημέρες στις 5,7" - "Το 2017 οι επισκέπτες της Αττικής ήταν 5,1 εκατομμύρια" (συνέντευξη της κας Ελένης Δημοπούλου,  περιφερειακή σύμβουλος Αττικής αρμόδια για τον τουρισμό,  στο ΚΟΚΚΙΝΟ).

Η αύξηση της παραμονής των επισκεπτών στην Αττική πραγματικά είναι μια επιτυχία και σε αυτό εκτιμούμε ότι έχουν συμβάλλει πολλοί παράγοντες, όπως π.χ. η προβολή της Αττικής σε τουριστικές εκθέσεις κ.λπ. καθώς και η ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής Welcome to Attica.
Ωστόσο η αύξηση της παραμονής δεν συνοδεύτηκε από το Δήμο Αθηναίων με αντίστοιχα μέτρα για την καθαριότητα και την μετακίνηση στην Αθήνα κ.λπ. με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρά τοπικά προβλήματα.

Αν μάλιστα πραγματοποιηθεί η κατασκευή της νέας προβλήτας στον Πειραιά για την προσέλκυση  μεγάλων κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς, μήκους 400 μέτρων, τα οποία θα μεταφέρουν διπλάσιους τουρίστες απ΄ ότι τα συμβατικά, τότε εκτιμούμε ότι θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα μετακινήσεων αλλά και επισκεψιμότητας σε χώρους υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος όπως η Ακρόπολη (μεγάλη διάρκεια αναμονής).

[Φωτ. από την ειδική ιστοσελίδα του φόρουμ για τον υπερτουρισμό]

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχει παρουσιάσει κατά καιρούς τις θέσεις του με διάφορες δράσεις, εκδηλώσεις, ημερίδες κ.α. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ημερίδα "Τουρισμός που δεν πληγώνει" κ.ά. 

Το 2017 προσυπογράψαμε τη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ», Berlin Declaration on "Transforming Tourism" η οποία αποτελεί ένα βασικό ντοκουμέντο για όσους ενδιαφέρονται για έναν τουρισμό. 
Απόσπασμα από το Προοίμιο:
"...Ως εμπειρογνώμονες του τουρισμού και επαγγελματίες, ανησυχούμε ότι το σημερινό κυρίαρχο τουριστικό μοντέλο δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει την απαραίτητη μεταρρύθμιση του κόσμου μας που προβλέπεται από την Ατζέντα 2030. Αντίθετα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις,  εκμεταλλεύεται ανθρώπους, βλάπτει τις κοινωνίες, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποβαθμίζει το περιβάλλον...." ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ.

Διαβάστε περισσότερα:
- Για το Παγκόσμιο Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού [ΕΔΩ]
- Το άρθρο με θέμα Is Greece on the brink of an overtourism crisis? [ΕΔΩ]
- Την έκδοση των Naturefriends International [ΕΔΩ - στα γερμανικά]
- Την έκδοση των NFI - Respect "Travellinh Respectfully" [ΕΔΩ]
------
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece υλοποιεί το πρόγραμμα "Πάμε Δυτικά -  Γνωρίζουμε της Δυτική Αθήνα". Περισσότερες πληροφορίες διαβάστε ΕΔΩ
Με το πρόγραμμα επιχειρούμε να αναδείξουμε και άλλες περιοχές της Αττικής, όπως των Περιφερειών της Δυτικής Αττικής και του Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας, 12 συνολικά Δήμων, προβάλλοντας ιστορικά, περιβαλλοντικά κ.ά. αξιοθέατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου