Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

To Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, το Πρόγραμμα Υγρότοποι της Αττικής ORIENTGATE (Περιφέρεια και ΕΚΒΥ) και τα κινήματα των πολιτών μπορούν να προστατέψουν τους υγροτόπους της Αττικής | 15 υγρότοποι θωρακίζονται με το νέο ν. 4559/2018 - η περίπτωση της Ψάθας

Ο υγρότοπος της Ψάθας - Κλικάρετε για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Στον πρόσφατο νόμο 4599/2018 (ΦΕΚ Α', 142 - 03.08.2018) που ψηφίστηκε με τίτλο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνονται αρκετές τροπολογίες του ΥΠΕΝ που αφορούν το περιβάλλον μεταξύ των άλλων και η προστασία 15 υγροτόπων της Αττικής.

Ο ν.4599/2018 ΕΔΩ

Στο άρθρο 54  παρουσιάζονται τα σχεδιαγράμματα με γεωγραφικές συντεταγμένες των ορίων των (15) μεγάλων υγροτόπων της Αττικής: Λιμνοθάλασσα Ωρωπού, Εκβολές Ασωπού, Έλος Ψάθας Βιλίων, Έλεος Ψήφτας Μεθάνων, Ρέμα Πύργου Βραυρώνας, Ρέμα Ραφήνας, Παράκτιος υγρότοπος Λεγραινών, Ρέμα Ερασίνου,  Υγροτοπικό Σύστημα Μπρέξιζας, Παράκτιος υγρότοπος Αγίων Αποστόλων, Παράκτιος υγρότοπος Λουμπάρδας,
Παράκτιος υγρότοπος Αρτέμιδας, Παράκτιος υγρότοπος Αγίου Νικολάου, Ρέμα Κερατέας, Έλος Βραυρώνας Μαρκόπουλου.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θεωρεί ότι το άρθρο 54 του ν.4599/2018 το ΥΠΕΝ θωρακίζει νομικά τους 15 υγροτόπους, όμως αυτή η ρύθμιση δεν είναι αρκετή. Η τήρηση του Συντάγματος όπως και το άρθρο 54 το πρόσφατου νόμου βασίζεται "στον πατριωτισμό των Ελλήνων" αλλά και σε προηγούμενες υποδομές, μελέτες, έρευνες, κινηματικές διαδικασίες κ.λπ. Η ρύθμιση αυτή ωστόσο μπορεί να απορρυθμιστεί με μια νέα τροπολογία στο μέλλον, για αυτό και θα πρέπει να μην εφησυχάσουμε, αντιθέτως οφείλουμε να είμαστε σε επιφυλακή γιατί το άρ.54 θίγει πολλά μικροσυμφέροντα.



Αξίζει να αναφέρουμε τι είχε προηγηθεί, που βασίστηκε η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των 15 υγροτόπων της Αττικής:
  1. Στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής (ν.4227/2014 κλικάρετε ΕΔΩ). Στο blog των ΦτΦ γράφαμε "Ο ν.4227 θα πρέπει να διαβαστεί με προσοχή έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα τυχόν θετικά στοιχεία που έχει (π.χ. Ορεινοί Όγκοι, Υδατορέματα, Πολιτιστικές Διαδρομές κ.λπ) και να αντιμετωπιστούν τα αρνητικά στοιχεία (παραχώρηση τμήματος του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ και άλλων εμπορικών χρήσεων, πρώην αεροδρόμιο ΕΛΛΗΝΙΚΟ κ.λπ)" (2 Αυγούστου 2014).  
  2. Στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής ORIENTGATE, το οποίο στηρίχτηκε από διάφορους φορείς και το ΕΣΠΑ. Τον επιστημονικό συντονισμό είχε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων/ ΕΚΒΥ.  [ΕΔΩ[
  3. Οι παρεμβάσεις της Ορνιθολογικής και η καταγραφή της Ορνιθοπανίδας. [ΕΔΩ ΕΔΩ]
  4. Στα κινήματα πολιτών και σε ορισμένες περιπτώσεις και της Αυτοδιοίκησης καθώς και ορισμένων βουλευτών. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε των κ.κ. Θανάση Λεβέντη (πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργου Δημαρά (Οικολόγοι - Πράσινοι) κ.ά. Οι δύο βουλευτές έχουν κάνει διαχρονικές και σημαντικές παρεμβάσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Αττικής (Ψάθας, Βουρκαρίου Μεγάρων, Λίμνη Κουμουνδούρου).

Η θέση των ΦτΦ είναι ότι η οποιαδήποτε νέα κινηματική δράση θα πρέπει να αξιοποιεί και να βασίζεται σε προηγούμενες επεξεργασίες, νομοθετικές ρυθμίσεις, έρευνες κ.λπ. Με αυτή την έννοια, και όσον αφορά τους υγροτόπους της Αττικής,  τόσο το ΡΣΧ Αθήνας - Αττικής όσο και το πρόγραμμα ORIENTGATE αποτελούν δύο σημαντικά εργαλεία που θα πρέπει να αξιοποιηθούν, μεταξύ των άλλων, από τους πολίτες  για την προστασία και την ανάδειξη των 100 υγροτόπων της Αττικής.

Ειδικότερα για τον υγρότοπο της Ψάθας διαβάστε την ενδιαφέρουσα ανάρτηση στο ECOELEUSIS.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου