Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Accessible Tourism for All - Προσβάσιμος τουρισμός για όλους | Η περίπτωση των Naturefriends, της Κέρκυρας και του Ολύμπου



Το θέμα της ανεμπόδιστης πρόσβασης και μετακίνησης των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες/ ΑμΕΑ αλλά και ειδικών κατηγοριών όπως οι μητέρες, οι ηλικιωμένοι κ.ά., τόσο στην πόλη όσο και στη φύση,  είναι μεγάλο και προφανώς δεν είναι δυνατόν να το προσεγγίσουμε με μια ανάρτηση.

Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες περιγράφονται στο νόμο Νόμο 4488/2017 [ΕΔΩ] και προφανώς υπάρχει ένα κίνημα στην Ελλάδα, που μέσα από συλλόγους τα διεκδικεί.

Με αφορμή όμως ορισμένα προβλήματα που δημοσιεύτηκαν στο τύπο το φετινό καλοκαίρι και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μετακίνησης ΑμΕΑ σε φέρυ μποτ από την Καβάλα στη Θάσο παρουσιάζουμε και περιοριζόμαστε στο θέμα "Προσβάσιμος τουρισμός για όλους" - "Τουρισμός στη φύση".


Επειδή θέλουμε να συμβάλλουμε στην προώθηση του τουρισμού για ΑμΕΑ αλλά και για άλλες κατηγορίες όπως είναι οι ηλικιωμένοι κ.ά. παρουσιάζουμε για αξιοποίηση ορισμένους συνδέσμους και πληροφορίες από τους Naturefriends και την Ευρώπη:
  1. Accessible Tourism for All – Τρίγλωσση έκδοση των Naturefriends [ΕΔΩ]
  2. Manual: Outdoor Experiences for Everyone - Naturefriends [ΕΔΩ ΕΔΩ]
  3. Accessibility in tourism – NFI 2013 = EARTH conference European Realities of Responsible Tourism [ΕΔΩ]
  4. Assessable travel in Germany [ΕΔΩ]
  5. Wheel Map [ΕΔΩ ΕΔΩ
  6. Website of ENAT - the European Network for Accessible Tourism [ΕΔΩ]
Κινητικότητα για την πρόσβαση χωρίς εμπόδια υπάρχει και στη χώρα μας.
Μελέτες, ντοκιμεντέρ, ημερίδες αλλά και προσαρμογές αρκετών ξενοδοχειακών μονάδων με σκοπό την έρευνα και τη διευκόλυνση των ΑμΕΑ στον τουρισμό.

Το Υπουργείο Οικονομικών χρηματοδοτεί 46 δήμους για την ανάπτυξη τουρισμού στις παραθαλάσσιες περιοχές για ΑμεΑ.

Πρωταθλητής στη χώρα μας και ενδεχομένως σε όλη την Ευρώπη είναι ο Δήμος Κέρκυρας ο οποίος έχει δημιουργήσει τις υποδομές σε  21 παραλίες, προσβάσιμες σε ΑμΕΑ.
«Εχουμε προσπαθήσει να μοιράσουμε τα “αμφίβια” ισότιμα στο νησί και σε πλαζ μεγάλης έκτασης, γιατί δεν επιθυμούμε να γκετοποιήσουμε παραλίες», διευκρινίζει ο Αντιδήμαρχος Κέρκυρας κ.  Ανδρέας Σκούπουρας, που και ως άτομο με αναπηρία ο ίδιος, αποτελεί τον ιθύνοντα νου της προσπάθειας.
«Τα τελευταία καλοκαίρια έρχονται εδώ οικογένειες από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, που έχουν ένα μέλος με κινητικά προβλήματα, προκειμένου να απολαύσουν όλοι μαζί εξίσου τις καλοκαιρινές του διακοπές»
Ρεπορτάζ ΕΔΩ.


Το ενδιαφέρον για τουρισμό χωρίς εμπόδια και ιδιαίτερα στη φύση αναπτύσσεται συνεχώς και όχι μόνο στη θάλασσα.


Αρκετοί ΑμΕΑ βάζουν υψηλούς στόχους, και με τη συμπαράσταση φίλων κατορθώνουν να φθάσουν ακόμα και στον Όλυμπο, όπως θα δείτε το Λεωνίδα στην ταινία "2017 Back to the Top" (υψόμετρο του Ολύμπου) [ΕΔΩ   ΕΔΩ]
Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία  ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ

Οι ΦτΦ προγραμματίζουν να προβάλλουν το θέμα "Προσβάσιμος τουρισμός για όλους" αξιοποιώντας την εμπειρία και τις καλές πρακτικές των Naturefriends International αλλά και κάθε άλλου οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου