Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η προγραμματισμένη απαξίωση προϊόντων και η κυκλική οικονομία | EU, Planned Obsolecence & Circural economy


ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο όρος "Προγραμματισμένη απαξίωση προϊόντων" (αγγλικό όρος Planned Obsolescence) σημαίνει ότι τα προϊόντα/ συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να έχουν μικρό κύκλο ζωής, "προγραμματισμένη φθορά" έτσι ώστε ο καταναλωτής να υποχρεώνεται ή να αγοράζει ακριβά ανταλλακτικά ή να αποθαρρύνεται να τα επισκευάσει έτσι ώστε να τα πετάει και να αγοράζει νέα μοντέλα και έτσι να αυξάνεται η παραγωγή και η κερδοφορία των επιχειρήσεων

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι πρώτες λάμπες φωτισμού όταν κατασκευάστηκαν αρχικά είχαν μεγάλη διάρκεια ζωής και στη συνέχεια προγραμματίστηκαν να "καίγονται" έτσι ώστε οι καταναλωτές να αγοράζουν καινούργιες. Η πρακτική αυτή έχει ονομαστεί "συνωμοσία του λαμπτήρα" [ΕΔΩ]. 

Ο θεατρικός συγγραφέας  Άρθουρ Άσερ Μίλερ (Arthur Asher Miller) στο κλασσικό έργο του "Ο Θάνατος του Εμποράκου" / Death of a Salesman, 1949 περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που λέμε σήμερα "προγραμματισμένη απαξίωση προϊόντων":
«Για μα φορά στη ζωή μου, θα ήθελα να μου ανήκει κάτι προτού χαλάσει. Μόλις ξεπλήρωσα το αμάξι κι είναι στα τελευταία του. Το ψυγείο μου «τρώει» τους ιμάντες σαν μανιακό! Τους δίνουν τόση ζωή, ώστε όταν τα ξεπληρώσεις να είναι ξοφλημένα.»
[το έργο στον κινηματογράφο με ελληνικούς υπότιτλους ΕΔΩ]

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο οικολογικός σχεδιασμός


"Σε έκθεση που εγκρίθηκε την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018,  οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει περισσότερα προϊόντα εντός του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας για τον οικολογικό σχεδιασμό που αποσκοπεί στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης προϊόντων όπως οι λέβητες, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι οικιακές συσκευές ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού". 
[ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΩ]

Η οδηγία της ΕΕ για τον οικολογικό σχεδιασμό στη γλώσσα μας ΕΔΩ

Η κυκλική οικονομία/ Circular Economy στον αντίποδα της προγραμματισμένης απαξίωσης προϊόντων.
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει μια νέα, φιλόδοξη δέσμη μέτρων για την κυκλική οικονομία, με στόχο να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να κάνουν τη μετάβαση σε μια ισχυρότερη και πιο κυκλική οικονομία, όπου οι πόροι θα χρησιμοποιούνται με πιο βιώσιμο τρόπο.

Τα προτεινόμενα μέτρα θα συμβάλουν σε έναν πληρέστερο κύκλο ζωής των προϊόντων μέσω της μεγαλύτερης ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησής τους, και θα αποφέρουν οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία. Τα σχετικά σχέδια θα αντλούν τη μέγιστη αξία και χρήση από όλες τις πρώτες ύλες, τα προϊόντα και τα απόβλητα, προωθώντας την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι προτάσεις καλύπτουν τον πλήρη κύκλο ζωής των προϊόντων: από την παραγωγή και την κατανάλωση μέχρι τη διαχείριση των αποβλήτων και την αγορά δευτερογενών πρώτων υλών. Η μετάβαση αυτή θα υποστηριχθεί οικονομικά από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), τα οποία διαθέτουν 5,5 δισ. ευρώ για τη διαχείριση των αποβλήτων, το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» (το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία) με 650 εκατ. ευρώ, καθώς και από επενδύσεις στην κυκλική οικονομία σε εθνικό επίπεδο."
Περισσότερα ΕΔΩ.
----------
Η κυκλική οικονομία και οι ΦτΦ [Διαχείριση αποβλήτων και τουρισμός]
Η κυκλική οικονομία είναι ένα σημαντικό εργαλείο και βρίσκεται στον αντίποδα της προγραμματισμένης απαξίωσης προϊόντων, ωστόσο από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζεται παράλληλα μια αντικαταναλωτική πολιτική εκστρατεία που να έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική που επιβάλλουν οι πολυεθνικές μέσω της διαφήμισης "καταναλώνω άρα υπάρχω". 

Ωστόσο η κυκλική οικονομία μπορεί να λειτουργήσει διορθωτικά σε τομείς όπως η Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων, ο Τουρισμός, η Αγροτική παραγωγή κ.ά.
Για το λόγο αυτό το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece διεξάγει την εκστρατεία "Λιγότερα απόβλητα - Καλύτερη ζωή"  και στηρίζει το συνέδριο με θέμα "Κυκλική Οικονομία στις Έξυπνες πόλεις" (ECOCITY, Θεσσαλονίκη 3-5 Οκτωβρίου 2018). Στο συνέδριο θα συμμετέχει η κα Katrin Karschat (Naturefriends International) στη θεματική  "Ο τομέας του τουρισμού και η κυκλική οικονομία". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου