Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Baseline, η πρώτη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την ενσωμάτωση της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής στις Πολιτικές για τον Τουρισμό | Προώθηση του 12ου ΣΒΑ - 12SDG


Baseline Report on the Integration of Sustainable Consumption and Production Patterns into Tourism Policies

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece δίνει μεγάλο βάρος για τα θέματα του τουρισμού που συνδέονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τοπική οικονομία, την προστασία και την ανάδειξη  του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Με αυτήν την ανάρτηση απλώς ενημερώνουμε για την έκθεση του UNWTO και ελπίζουμε τα μέλη από τη χώρα μας που συμμετέχουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού να την παρουσιάζουν αναλυτικά.

Στις 5 Ιουνίου 2019 δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την ενσωμάτωση της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής στις Πολιτικές  για τον Τουρισμό.

Η έκθεση Baseline, που εκπονήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), σε συνεργασία με το UN Environment και με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Γαλλίας, είναι η πρώτη συνολική εκτίμηση της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής (SCP) ως σημαντικοί παράγοντες στο πλαίσιο των εθνικών πολιτικών για τον τουρισμό.

Το UNWTO αναμένει ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις θα φθάσουν τα 1,8 δισ. μέχρι το 2030, αν όχι πριν. Καθώς ο τομέας αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι η παγκόσμια οικονομία ή το διεθνές εμπόριο, η ανάγκη αποσύνδεσης της ανάπτυξης από τη χρήση των φυσικών πόρων έχει μεγάλη σημασία.

Η έκθεση συμβάλλει επίσης στην απεικόνιση της προόδου που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την υλοποίηση του 12ου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης "ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ" ο οποίος απαιτεί "την ανάπτυξη και την εφαρμογή εργαλείων για την παρακολούθηση των επιπτώσεων του τουρισμού στην αειφόρο ανάπτυξη".

Η έκθεση στοχεύει τελικά να εμπνεύσει τους ενδιαφερόμενους και να τους ενθαρρύνει να προωθήσουν την εφαρμογή των 17SDGs μέσω του βιώσιμου τουρισμού συνιστώντας πέντε στρατηγικές προσεγγίσεις όπως: 
  • Χρησιμοποίηση των 17SDGs ως καθοδηγητικό πλαίσιο, με προτεραιότητα στον 12 ΣΒΑ για πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. 
  • Περιγράφει τα μέσα πολιτικής "κατανάλωση και παραγωγή"/SCP για να ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή των πολιτικών.
  • Υποστήριξη της τακτικής και έγκαιρης μέτρησης της  "κατανάλωσης και παραγωγής" για αποτελεσματική εφαρμογή.
  • Ενσωμάτωση γεωχωρικών δεδομένων για την απεικόνιση των αλληλεπιδράσεων του τουρισμού με το περιβάλλον.
  • Εφαρμογή και άλλων καινοτόμων προσεγγίσεων - όπως η κυκλικότητα ως ενεργοποιητή του SCP.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού ΕΔΩ ΕΔΩ.

Λήψη της πλήρους έκθεσης ΕΔΩ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου