Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Η Βιοποικιλότητα της Ακρόπολης/ Micromeria acropolitana ένα φυτό που φύεται αποκλειστικά στο λόφο της Ακρόπολης (από το 2010 μέχρι τις ημέρες μας)

[Το περιοδικό GEO (δεν είναι της Ελευθεροτυπίας) αφιερωμένο στην Ακρόπολη ]

Η Βιοποικιλότητα της Ακρόπολης/ Micromeria acropolitana ένα φυτό που φύεται αποκλειστικά στο λόφο της Ακρόπολης (από το 2010 μέχρι τις ημέρες μας)



[Micromeria acropolitana - φωτογραφία από την ανακοίνωση της δημοσίευσης στη Σόφια - Kit Tan, Gregory Tsounis, Lambros Tsounis ΕΔΩ]

Επιμέλεια: Κώστα Φωτεινάκη

Για πρώτη φορά είχα κάνει μια ανάρτηση για το θέμα στην ιστοσελίδα "Πολιτισμός και Περιβάλλον" (πρώην Roseta Books) που διαχειρίζομαι, 2010 (ΕΔΩ). Δυστυχώς οι εσωτερικοί σύνδεσμοι δεν δουλεύουν, έτσι επανέρχομαι στο θέμα δημοσιεύοντας πληροφορίες από νεώτερους συνδέσμους που λειτουργούν.
Το 2010 ήταν αφιερωμένο στην ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ. Σύνθημα: Πολλά Είδη – Ένας Πλανήτης – Ένα Μέλλον…

Πολλές εκδηλώσεις είχαν γίνει και  μέσα στο χρόνο…
Τότε έγραφα:
"Σας προτείνουμε 
α) Να διαβάσετε από την ιστοσελίδα του περιοδικού GEO το θέμα που έχει σχέση με την Βιοποικιλότητα της Ακρόπολης. Μεταξύ των άλλων μεγάλη αξία έχει η αναφορά: «Όμως το πιο σπάνιο από τα φυτά της Ακρόπολης, το οποίο φύεται αποκλειστικά εδώ και πουθενά αλλού στον κόσμο, είναι η Micromeria acropolitana, ένα μικρό πολυετές φυτό με ροζ λουλούδια, ύψους 5-20 εκ., που αποτελεί αναμφίβολα σύμβολο επιβίωσης. Τα ίχνη της Micromeria acropolitana είχαν χαθεί από το 1908. Εντοπίστηκε εκ νέου το 2006 ως συστατικό στοιχείο της εν ζωή χλωρίδας του Ιερού Βράχου, χάρη στον Έλληνα βιολόγο Γρηγόρη Τσούνη». 
β) Να δείτε το Οικολογικό Ντοκιμαντέρ παραγωγής GEO σε τρία μέρη Ά μέρος – Β΄ μέρος – Γ΄ μέρος σ΄ αυτό το μέρος υπάρχει η αναφορά στο φυτό Micromeria acropolitana, θέμα που αποτέλεσε αντικείμενο μουσικής σύνθεσης  για Άρπα του Μιχάλη Κουμπιού."

Το 2014 είχα αναρτήσει πάλι το θέμα [ΕΔΩ], ωστόσο θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να επανέλθω, γιατί διαπίστωσα ότι για πολλούς ανθρώπους, ακόμα και για εκείνους που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη για τη φύση, το θέμα της Micromeria acropolitana εξακολουθεί και είναι άγνωστο.

Προσθήκες μετά την ανωτέρω ανάρτηση:
  • Γρηγόρης Τσούνης (Βιολόγος) - Ακρόπολη ένα μνημείο φύσης και πολιτισμού [ΕΔΩ] - Περιοδικό ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ τεύχος 113. Ο κ.Τσούνης είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Micromeria acropolitana 
  • Η ανακοίνωση της δημοσίευσης στη Σόφια [ΕΔΩ]
  • Γιορτάζοντας το «Έτος Βιοποικιλότητας» με το GEO - Περιοδικό ΦΥΣΗ, σελίδες 41,42 [ΕΔΩ]
  • Ακρόπολη: Μια εκδήλωση αλλιώτικη από τις άλλες από το περιοδικό GEO – Αξίζει να παρευρεθούμε όλοι! [ΕΔΩ]
  • Ακρόπολη: Μια εκδήλωση αλλιώτικη από τις άλλες από το περιοδικό GEO – Αξίζει να παρευρεθούμε όλοι! - Συνέντευξη με τον συνθέτη Μιχάλη Κουμπιό [ΕΔΩ]
  • Τα πουλιά και τα σπάνια φυτά πέριξ του ιερού βράχου [ΕΔΩ]
  • Αυτό το αγριολούλουδο φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη -πουθενά αλλού στον κόσμο![ LIFO - ΕΔΩ]
  • Μικρομέρια της Ακρόπολης [ΕΔΩ]

«Η βιοποικιλότητα της Ακρόπολης» - Μέρος 1ον (δεν λειτουργεί ο σύνδεσμος)
«Η βιοποικιλότητα της Ακρόπολης» - Μέρος 2ον [ΕΔΩ]
«Η βιοποικιλότητα της Ακρόπολης» - Μέρος 3ον [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου