Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Η 18 Ιουνίου 2019 έφερε τον πλανήτη μια ανάσα πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο


[To Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θεωρεί ότι οι πόλεμοι, ή οι απειλές για πόλεμο, είναι καταστροφικοί για το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Με αυτήν την έννοια ο αγώνας για την προστασία της φύσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υπεράσπιση της ειρήνης, τη μείωση των εξοπλισμών και πρώτα απ΄ όλα με την κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Οι ΦτΦ συμμετέχουν και στηρίζουν τους επίμονους αγώνες που αναπτύσσονται για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και τη μείωση της πυρηνικής απειλής, που στη χώρα μας εκφράζεται μέσω του Greek IPPNW και της ICAN]
--

Μια ανάσα πριν από τον πυρηνικό εφιάλτη

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου 
πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW /
αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα

Η 18 Ιουνίου 2019 έφερε τον πλανήτη μια ανάσα πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο.

Η Ρωσία  ανακοίνωσε ότι και εκείνη - μετά τις ΗΠΑ στις 2 Φεβρουαρίου 2019-  αποδεσμεύεται από την αντιπυρηνική Συμφωνία για τους πυραύλους Μέσου Βεληνεκούς INF, ανοίγοντας τη λεωφόρο για την επανεγκατάσταση πυρηνικών όπλων σε όλη την Ευρώπη. 

Η νεκρή πλέον INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) ήταν μια ιστορική Συμφωνία που επετεύχθη το  1987 μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης (Ronald Reagan- Mikhail Gorbachev) για τη μείωση των πυρηνικών και συμβατικών πυραύλων με βεληνεκές  500 έως 5,500 χμ και στη οποία χρησιμοποιήθηκαν πολλές επιτόπου επιθεωρήσεις για να γίνει πράξη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή από τις δύο τότε υπερδυνάμεις 2,692 πυραύλων από την έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας την 1 Ιουνίου 1991. 


Με την επικίνδυνη κλιμάκωση, που δημιουργήθηκε μετά την επίθεση σε πλοίο στα στενά του Ομάν, τις απειλές των ΗΠΑ και την αποστολή νέων στρατευμάτων στην περιοχή, το Ιράν ανακοίνωσε (18-6-2019) ότι αποσύρεται από τη Συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών όπλων, που με τόσο κόπο είχε υπογραφεί, και θα συνεχίσει την προσπάθεια κατασκευής πυρηνικού οπλοστασίου, ενώ και η Συμφωνία με την Βόρεια Κορέα έχει ήδη παγώσει.

Μελέτη της IPPNW προειδοποιεί ότι μια εμπλοκή σε περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο δεν θα σκοτώσει μόνο άμεσα εκατομμύρια ανθρώπους  στην περιοχή και ακόμη περισσότερους από τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μιαν άνευ προηγουμένου παγκόσμια καταστροφή. Η στάχτη που θα εκτοξευθεί στην ατμόσφαιρα σαν αποτέλεσμα των πυρκαγιών που θα ακολουθήσουν τις πυρηνικές εκρήξεις, θα οδηγήσουν σε κλιματική αλλαγή με επιπτώσεις στις καλλιέργειες τέτοιες που θα προκληθεί λιμός, ο οποίος θα πλήξει το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γης με εκτιμώμενους θανάτους πάνω από 2 δις ανθρώπους. 

Σύμφωνα με την πρόσφατη καταγραφή του SIPRI (Μάιος 2019), αν και τα πυρηνικά όπλα παγκοσμίως έχουν μειωθεί περίπου στα 13.890, ο κίνδυνος έχει μεγαλώσει, επειδή συνεχίζεται ο εκμοντερνισμός τους και εντατικοποιούνται οι απειλές των ηγετών για το ενδεχόμενο χρήση τους. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ΗΠΑ, Ρωσία και Βρετανία συνεχίζουν τον εκμοντερνισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου, Κίνα, Ινδία και το Πακιστάν ανεβάζουν τον αριθμό των πυρηνικών όπλων που διαθέτουν, ενώ Γαλλία και Ισραήλ διατηρούν τα κεκτημένα.

Ας σημειωθεί ότι αν και ο αριθμός των πυρηνικών όπλων θεωρείται κρατικό μυστικό, οι ΗΠΑ κατά το διάστημα 2010-2018 έδιναν συνολικά στοιχεία, κάτι που σταμάτησε ο πρόεδρος Τραμπ. Τα στοιχεία SIPRI βασίζονται σε ιστορικά δεδομένα και διαρροές.

 Για τα πυρηνικά όπλα ξοδεύονται πάνω από 100 δισ δολάρια το χρόνο, χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε στόχους, που πραγματικά να ενισχύουν την ασφάλεια της ανθρωπότητας, όπως είναι η υγεία, η κλιματική αλλαγή και η ανάπτυξη. Τα πυρηνικά όπλα δεν παρέχουν σε κανένα ασφάλεια, αντίθετα η μόνη ασφαλής επιλογή για την ανθρωπότητα είναι ο πλήρης πυρηνικός αφοπλισμός, όπως υπερψηφίστηκε από τον ΟΗΕ στην Συνθήκη TPNW την 7-7-2017.

Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου παρά τις διαψεύσεις όλων των κυβερνήσεων αποδείχθηκε ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου φιλοξενούσε πυρηνικά, τα οποία αποσύρθηκαν χάρη στη Συνθήκη ΝΡΤ. 

Ελπίζουμε να μη ξαναγίνουμε άμεσος στόχος πυρηνικής επίθεσης λόγω μιας νέας "φιλοξενίας" και καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα να αποδείξουν στην πράξη αυτό που διακηρύσσουν ότι είναι κατά των πυρηνικών όπλων πιέζοντας και στηρίζοντας την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει στον ΟΗΕ την Συνθήκη Πλήρους απαγόρευσης των Πυρηνικών όπλων (TPNW).

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW [ΠΗΓΗ ΕΔΩ]

αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου