Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

18 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων "η απόλυτη εξαθλίωση ενός λαού έρχεται μέσα και από την αποδόμηση του Πολιτισμού"


Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ ενδιαφέρονται και είναι ευαίσθητοι και για τον πολιτισμό.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Περιβάλλον και ο Πολιτισμός αναφέρονται από κοινού στο άρθρο 24 του Ελληνικού Συντάγματος.
Αντί παρέμβασης για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς επιλέγουμε τρεις άλλους φορείς για να αντιγράψουμε:

ICOMOS Ελλάδα: "Στην Ελλάδα σήμερα συντελείται μια ανθρωπιστική κρίση: οι άνθρωποι εξαθλιώνονται, η κοινωνία αποσυντίθεται, η Δημοκρατία συρρικνώνεται. Ωστόσο, η απόλυτη εξαθλίωση ενός λαού έρχεται μέσα και από την αποδόμηση του Πολιτισμού. 

Η Ελλάδα είναι γεωγραφικά μια μικρή χώρα, η οικονομία της ισχνή, η κοινωνία της καθημαγμένη. Ωστόσο, ο ελληνικός πολιτισμός είναι τεράστιος, με οικουμενικές διαστάσεις και απαράμιλλη προσφορά, στις Τέχνες, τα Γράμματα και τις Επιστήμες. Όλα αυτά αποτελούν τη μεγάλη δύναμη της Ελλάδας, το συγκριτικό της πλεονέκτημα και είναι αδιανόητο να υποβαθμίζονται έναντι επισφαλούς δημοσιονομικού οφέλους."  Ολόκληρη η ανακοίνωση ΕΔΩ.

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: "Εάν σήμερα ψηφιστεί ως έχει στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις», τότε η αρμοδιότητα για την τύχη των αρχαιοτήτων (και του περιβάλλοντα χώρου τους) που βρίσκονται εντός μεγάλων επενδύσεων μεταφέρεται στους Υπουργούς Ανάπτυξης & Παιδείας, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να γνωμοδοτούν «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης» (παρ. β άρθρου 5) και, άρα, κατά παράβαση και της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Με το ίδιο νομοσχέδιο, άλλωστε, τη στιγμή που απειλούνται με κατάργηση Εφορείες Αρχαιοτήτων με πολυσχιδές έργο, μεταξύ των οποίων και η αρμόδια για την εν λόγω περιοχή ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ, ιδρύεται «Τμήμα Αρχαιολογικών Αδειών» στο Υπουργείο Ανάπτυξης!" Ολόκληρη η ανακοίνωση ΕΔΩ.



OIKO.ΠΟΛΙ.Σ. (μέλος των ΦτΦ): Το Χαϊδάρι έχει το δικό του Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τη Μονή Δαφνίου (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου