Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

21-22 Ιουνίου 2014 το Ευρω Μεσογειακό Φόρουμ της ICAN στην Αγκυρα για τις Ανθρωπιστικές επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων


[η αναμνηστική φωτογραφία της λήξης σε πρώτο πλάνο Karipbek Kuyukof Zamira Burnazi]

Η IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) εκπροσωπήθηκε από τον τουρκικό κλάδο NUSED με πολυάριθμη συμμετοχή με βασικούς την πρόεδρο καθηγήτρια Ozen Asud, Derman Boztoc, Celalettin Guner, η Αίγυπτος εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Ahmed Saada και η Ελλάδα από την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής απειλής Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου. Και οι τρεις οργανώσεις μίλησαν για την πολύχρονη εμπειρία τους στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού και τα πεπραγμένα τους σε κάθε χώρα. 
Η κα Σωτηροπούλου θύμισε ότι πριν από 20 χρόνια είχε πρωτοεπισκεφθεί την Άγκυρα καλεσμένη του τουρκικού κλάδου και για πάνω από 23 χρόνια οι δυο κλάδοι συνεργάζονται στενά εκδίδοντας κοινές ανακοινώσεις σε περιόδους κρίσεων και συντονίζοντας τη δράση τους κατά των πυρηνικών όπλων και εργοστασίων.Συμφωνήθηκε να επεκταθεί η συνεργασία και στο θέμα των όπλων Απεμπλουτισμένου Ουρανίου που πιθανότατα η Άγκυρα ακόμη έχει και στο θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο. Οι Τούρκοι συνάδελφοι τόνισαν ότι αισθάνονται ειδική ευαισθησία για το θέμα επειδή όλα δείχνουν ότι η Τουρκική κυβέρνηση ευθύνεται για την παροχή αυτών των όπλων στη Συρία.

Παρέστησαν και μίλησαν οι πρέσβεις του Μεξικού και της Αυστρίας οι χώρες των οποίων η μια προηγήθηκε (Ναγιαρίτ) και η άλλη θα φιλοξενήσει το επόμενο μεγάλο Φόρουμ των ΜΚΟ (Βιέννη).

Συνέχεια του ρεπορτάζ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου