Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: "Προστασία του περιβάλλοντος, Άρθρο 24 του Συντάγματος - Αιγιαλοί και Παραλίες ανήκουν στους Πολίτες"



Ο άνθρωπος γεννήθηκε ελεύθερος. Για να παραμείνει πράγματι ελεύθερος, οφείλει να συνειδητοποήσει  ότι αποτελεί μέλος μιας κοινωνίας, με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ότι είναι ένας συνειδητός πολίτης και όχι ιδιώτης. Άλλως μετατρέπεται σε ανελεύθερο, που έχει την ψευδαίσθηση του ελεύθερου. Κι αυτό είναι το χειρότερο. Το πόσο ελεύθερος είναι κάποιος, αποδεικνύεται από το πόσο συνειδητοποιημένος είναι, από το πόσο γνωρίζει τα δικαιώματά του, από το πόσο έχει μάθει να αγωνίζεται γι αυτά, από το πόσο συνεπής στις υποχρεώσεις του είναι.

Το βασικότερο ανθρώπινο δικαίωμα είναι το δικαίωμα στη ζωή, δηλαδή το δικαίωμα να ζεις σ’ ένα υγιές περιβάλλον. Είναι όμως γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η απληστία του κέρδους έχει οδηγήσει σε συνεχή βιασμό του περιβάλλοντος, σε άγρια εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, κατά τρόπο προκαλούντα οργή, θλίψη και αγανάκτηση. Οι παραβιάσεις του Συντάγματος και των νόμων και μάλιστα σε όχι λίγες περιπτώσεις, απ’ αυτούς που είναι εντεταλμένοι να τον προστατεύσουν, έχει οδηγήσει στην αποθράσυνση και στην γελοιοποίηση θεσμών και κράτους δικαίου.

Η παρούσα έκδοση συνέχεια της έκδοσης της σύμβασης Άαρχους που κατέστη νόμος του κράτους σκοπό έχει να οπλίσει τον πολίτη με τις βασικές γνώσεις σε θέματα περιβάλλοντος και με βάση αυτές να αγωνισθεί για ένα υγιές περιβάλλον, για μια αειφόρο ανάπτυξη και όχι κερδοσκόπο, όπως εξελίσσεται.

Για το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές και τους αιγιαλούς.

Ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους μου κ. κ. Ιωάννα Κουφάκη, Ιωάννα Χατζοπούλου Βασίλη Δωροβίνη, Θόδωρο Μεσσήνη, Βασίλη Παπαδημητρίου για την πολύτιμη συνδρομή και προσφορά τους, στην προσπάθεια του ΔΣΑ να ενημερώνει συναδέλφους και πολίτες, στα θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Αθήνα Ιούνιος 2007
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΞΙΝΟΣ

Διαβάστε ΕΔΩ την έκδοση του ΔΣΑ, επτά χρόνια μετά την πρώτη έκδοση παραμένει επίκαιρη, ιδιαίτερα στις ημέρες μας που δημόσιες ακτές πουλιούνται και που ο αιγιαλός καταστρατηγείται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου