Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Βαλκανικό Ecotopia Biketour 2014 | 1η ανταπόκριση από το τριήμερο στη Σόφια



Γράφαμε στις 26 Ιουνίου ότι "Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece στηρίζει την ποδηλατική οικολογική παρέμβαση ακτιβισμού της «αυτοσχέδιας» κινητής κοινότητας Ecotopia Biketour 2014 με θέμα «against exploitation towards sovereignty" και πως θα ενημερώνουμε "Με «καθημερινό» ρεπορτάζ της διαδρομής της ECOTOPIA". [ΕΔΩ]

Ήρθε λοιπόν η ώρα για την πρώτη περιγραφή της τριήμερης παραμονής της ομάδας ECOTOPIA στη Σόφια. 
Η περιγραφή με φωτογραφίες από προηγούμενα BIKETOUR έχει αναρτηθεί και στο site της ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ που δώρισε τον ηλιακό φούρνο στην ομάδα ECOTOPIA. 


----------------


Οι πρώτες 3 μέρες στη Σόφια (άρθρο από την ιστοσελίδα του Ecotopia Biketour)

Οι πρώτοι από εμάς φτάσαμε στη Σόφια την Πέμπτη το απόγευμα. Μας συνάντησε στην Eagle Bridge ένα μέλος του Sofia Green Tours – μια ομάδα εθελοντών που οργανώνουν ποδηλατικές ξεναγήσεις στην πόλη τους και μας οδήγησε στο χώρο διανυκτέρευσής μας. Ο χώρος μπορούσε να φιλοξενήσει πολλούς, αλλά για την ώρα είμασταν μόνο 5 άτομα. Κάποιοι από εμάς ακολούθησαν την καθιερωμένη βραδινή ποδηλατοβόλτα της πόλης που γίνεται κάθε Πέμπτη βράδυ. Συμμετείχαν περίπου 100 άτομα, ποδηλατώντας αργά και απολαυστικά με τ’ αναμμένα φωτάκια τους να λαμπυρίζουν στους σκοτεινούς δρόμους της βραδινής πόλης. Ελάχιστες στιγμές χρησιμοποιήσαμε μεγαλύτερους δρόμους και αρτηρίες. Ήταν ένας όμορφος τρόπος να γνωρίσουμε την πόλη, όσοι όμως συμμετείχαμε νιώσαμε πως χρειάζεται μια πιο δραστήρια κριτική μάζα ποδηλατών ώστε οι οδηγοί αυτοκινήτων της πόλης να δώσουν σημασία στην ύπαρξη των ποδηλατών. 

Την Παρασκευή, επισκεφθήκαμε ένα ποδηλατάδικο της πόλης για να εξοπλιστούμε με κάποια ανταλλακτικά. Ο ιδιοκτήτης του μας έδωσε τις πληροφορίες που χρειαζόμασταν προκειμένου να εξοπλιστούμε με μερικά ακόμα απαραίτητα για την προετοιμασία του ταξιδιού μας. Χρειαζόμασταν υλικά για να κατασκευάσουμε μια ψησταριά, και να ολοκληρώσουμε την κατασκευή του ηλιακού φούρνου Cook'n'go Basic. Αμέσως μόλις βρήκαμε τα πρώτα υλικά, άρχισε η βροχή. Σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, ο καιρός στη Σόφια ήταν πολύ πιο κρύος και η βροχή που άρχισε να πέφτει ήταν χειμαρρώδης. Αν και βρεγμένοι ως το κόκαλο συνεχίσαμε την αναζήτηση υλικών και ως το απόγευμα είχαμε βρει σχεδόν όλα όσα χρειαζόμασταν.

Για το ίδιο βράδυ είχαμε ήδη κανονίσει μια επίσκεψη στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Adelante, κοντά στο πάρκο της Borisova. Αργήσαμε να φτάσουμε καθώς μας πήρε ώρα να στεγνώσουμε και να ζεσταθούμε λιγάκι από το κρύο και τη βροχή της ημέρας. Παρόλ’ αυτά συναντηθήκαμε με τους συντρόφους του Adelante, φάγαμε μαζί και μοιραστήκαμε ιστορίες και εμπειρίες. Ο χωρος λειτουργεί από το 2008 και ουσιαστικά πρόκειται για ένα αυτοοργανωμένο στέκι. Το νοίκι βγαίνει από τα έσοδα του μπαρ του χώρου στο οποίο συμβάλλαμε κι εμείς εκείνο το βράδυ. Είναι ένας χώρος ζεστός και όμορφος. Μιλήσαμε με τους ντόπιους για την εμπειρία τους σε σχέση με τον ακτιβισμό και τα κινήματα αντίστασης στη Βουλγαρία. Σημαντικότερο θέμα ήταν η περσινές διαδηλώσεις των πολιτών ενάντια στην κυβέρνηση, όπου κράτησαν περίπου 2 ολόκληρους μήνες. Επίσης η εμπειρία της κολεκτίβας του Adelante - πως ξεκίνησε και εξελίσσεται. Μας μίλησαν για τη σημασία που έχει γι’ αυτούς να είναι ανεξάρτητοι και να μη σχετίζονται με ΜΚΟ ή πολιτικές παρατάξεις, έτσι ώστε ν’ αποτελούν ένα ασφαλή χώρο ζυμώσεων ενάντια στην επικρατούσα πολιτική κατάσταση. Μοιραστήκαμε κι εμείς μαζί τους τις αρχές και ιδέες του Biketour και φυσικά δε μας προκάλεσε καμιά έκπληξη το ότι βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Μια κοπέλα εξέφρασε την επιθυμία να ποδηλατίσει μαζί μας, φοβόταν όμως πως δε θα τα καταφέρει, πως θα είναι δύσκολο γι’ αυτή. Η Βέρα που ξεκίνησε μαζί μας από τη Θεσσαλονίκη τη διαβεβαίωσε πως δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζει, καθώς και ίδια είχε ν’ ανέβει σε ποδήλατο 10 χρόνια ενώ η λέξη “αστική ποδηλασία” της ήταν άγνωστη μέχρι να συναντήσει την ομάδα του Biketour.

Mε το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας οι “Εκοτοπιανοί” είχαμε ήδη διπλασιαστεί. ήταν πια ευκολότερο το κουβάλημα δυο ψησταριών κι ενός ηλιακού φούρνου. Μετακινηθήκαμε στο χώρο Xaspel - που σημαίνει τροχαλία- και είναι γνωστός και ως “ψυγείο”, λόγω φυσικά της χαμηλής θερμοκρασίας του χώρου. Ο χώρος χρησιμοποιείται για πολιτικές συναντήσεις και θεωρητικές συζητήσεις σε θέματα σχετικά με τη μετανάστευση - είχα παρευρεθεί σε μια τέτοια συζήτηση πριν 2 μήνες- καθώς και σαν σημείο συνελεύσεων κολεκτίβων.

Ο ηλιακός φούρνος ήταν δώρο στην ομάδα του Ecotopia από τη συνεργατική “Αυτάρκεια” που εδρεύει στην Αθήνα και τον έχει ονομάσει Cook ‘n’ Go. Το κιτ περιείχε τα ξύλα κομμένα στις σωστές διαστάσεις και τρυπημένα στα σωστά σημεία, καθώς και όλες τις συνδέσεις κι εμείς το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να κολλήσουμε την ανακλαστική επιφάνεια και να συνδέσουμε τα πάνελ. Ασχοληθήκαμε μ’ αυτό καθώς και με την κατασκευή μιας ψησταριάς την οποία και ονομάσαμε “φλόγα”.

Η πρώτη μας ευκαιρία για ομαδική κουβέντα και γνωριμία της ομάδας ήρθε το επόμενο πρωί. Ήταν μια καλή ευκαιρία για όλους μας να γνωριστούμε καλύτερα, να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει για τον καθένα μας να είναι μέλος του Biketour και πως θα οργανώσουμε και θα υλοποιήσουμε το ταξίδι μας. Αφού όλοι δήλωσαν εθελοντικά ποιο ρόλο θέλουν ν’ αναλάβουν στο ταξίδι και σε τι μπορούν να προσφέρουν, περάσαμε τον υπόλοιπο χρόνο μας παίζοντας, συνδέοντας και ξεσυνδέοντας τα τρέιλερ στα ποδήλατά μας, μέχρι να εξοικοιωθούμε με τις διαφορετικού τύπου συνδέσεις (τρεις για την ακρίβεια). Το απόγευμα επιστρέψαμε στο Xaspel για ξεκούραση, αλλά και για τις τελευταίες επιδιορθώσεις και παρεμβάσεις στα ποδήλατά μας. Στην αυλή ετοιμάσαμε και το βραδινό μας, ενώ αργότερα παρακολουθήσαμε - σε avant guarde premiere- την ταινία Βουλγαρία: η αιώνια αίρεση (Bulgaria: the eternal heresy), η οποία από πολλούς θεωρήθηκε ως η καλύτερη ταινία που γυρίστηκε ποτέ για τη Βουλγαρία. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ταινία που περιγράφει τη ζωή εκτός συστήματος, γυρισμένη από ανθρώπους εκτός συστήματος!

Αύριο θα είναι η πρώτη μας ποδηλατική ημέρα ως ομάδα.. και θα κατευθυνθούμε στα βουνά Zhelen…. απ’ όπου και θα έχετε νέα μας σύντομα….


Μετάφραση: Χριστιάνα Βλαχάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου