Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Οι θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece για τη «μικρή ΔΕΗ» και τη διαιώνιση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
16/7/2014

Οι θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece για τη «μικρή ΔΕΗ» και τη διαιώνιση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη

Με αφορμή α) την απόφαση  της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της «μικρής ΔΕΗ»  και β) τη θέση του κ.Πετράκου (βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ), με την οποία διαιωνίζεται  η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, ανεξαρτήτως από ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι ΦτΦ υπενθυμίζουν ορισμένες από τις θέσεις τους για την Ενέργεια που έχουν παρουσιάσει (21/10/013):
ü  Είμαστε υπέρ της δημόσιας παραγωγής και διάθεσης του ηλεκτρικού ρεύματος, και ως εκ τούτου αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να διευρύνει τον κύκλο των δραστηριοτήτων της, εξυπηρετώντας την κοινωνία  παρέχοντας φθηνό ρεύμα. (θέση α/α3)
ü  Διεκδικούμε προοδευτική και με σχέδιο απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα – άρα όχι σε νέα εργοστάσια λιγνίτη της ΔΕΗ. Συμφωνούμε με τις επιταγές της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για την παραγωγή ενέργειας χωρίς άνθρακα το 2050. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ,  θα πρέπει α) να έχει εξοικονομηθεί ενέργεια και να έχουν εξασφαλιστεί εναλλακτικοί ενεργειακοί πόροι από ΑΠΕ β) να υπάρξει σχεδιασμός αντιμετώπισης της ανεργίας και άλλων κοινωνικών προβλημάτων, που ενδεχομένως προκύψουν, στις περιοχές Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Μεγαλόπολη, με τον περιορισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη (θέση α/α 12)
ü  Υιοθετούμε γενικά την πρόταση των NFI για το «Σταμάτημα όλων των επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων, όπως και στην ανέγερση εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από κάρβουνο, λιγνίτη ή λιθάνθρακα και ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας φιλικής προς το κλίμα.» (NFI, Χάρτα για το κλίμα, 2008).  Σημειώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε (Ιούλιος 2013) ότι δεν θα υποστηρίξει νέες επενδύσεις σε ενέργεια που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα. (θέση α/α 13)

Από τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι ΦτΦ/NFGR δεν συμφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», ούτε με τη θέση που διατύπωσε ο κ. Θανάσης Πετράκος, βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας,  στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου (7/7/2014). Ο κ.Πετράκος στη συνεδρίαση ζήτησε εγγυήσεις  ώστε ο ιδιοκτήτης της «Μικρής ΔΕΗ» να δεσμευθεί ότι θα κατασκευάσει τη νέα λιγνιτική  μονάδας Μελίτη ΙΙ.
Οι ΦτΦ/NFGR επαναλαμβάνουν τη βασική θέση τους για την ανάπτυξη της χώρας: «Το παραγωγικό πρότυπο δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο τεχνοκρατικών ή επενδυτικών προτάσεων αλλά οφείλει να παίρνει υπ΄ όψιν του την κοινωνία, τον άνθρωπο και τη φύση». Η θέση μας αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ καθώς και με εκείνη του κ.Πετράκου με την οποία διαιωνίζεται η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.

Οι Θέσεις των ΦτΦ/NFGR για την Ενέργεια με αναφορά στην κοινωνία και τη φύση (21/10/2013)
http://naturefriends-gr.blogspot.gr/2013/10/blog-post_18.html
                                               

Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece http://www.nfgr.org ιδρύθηκε το 2008 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμμετέχουν στους GREEN10/G10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου