Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΦτΦ/NFGR: Θέσεις για το ν/σ «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας»

Ανθέων 72,12461 – Mail: desk[παπάκι]nfgr[τελεία]org 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24/7/2014

Οι θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece
για το ν/σ «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση- Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών- Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας»

Μετά από τρεις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ολοκληρώθηκε στις 24/7/2014 η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου με τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση- Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών- Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας». Την Τρίτη 29/7/2014 αναμένεται το ν/σ να τεθεί προς ψήφιση.
Οι ΦτΦ/NFGR εκτιμούν ότι μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης ανάγνωσης του  ν/σ που κατατέθηκε κατακαλόκαιρο στη βουλή, για να περιορίσει τις αντιδράσεις των ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών για τα δάση και τη φύση, με τις δασοκτόνες διατάξεις του, στο όνομα της
«οικονομικής ανάπτυξης και της οικονομικής ελευθερίας» (φράση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σενετάκη στην πρώτη συνεδρίαση 22/7/2014) εκποιεί τη δημόσια περιουσία, αδυνατίζει την περιβαλλοντική νομοθεσία και την προστασία των οικοτόπων. Επιπρόσθετα υπονομεύει το  νόμο 998/1979 «Περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της Χώρας» με τα άρθρα 45 έως 61 και με τα άρθρα 24 και 117 παρ.3 του Συντάγματος (με την άρση της υποχρεωτικής αναδάσωσης κ.λπ).

Ιδιαιτέρως δασοκτόνο είναι το άρθρο 36 του ν/σ, με το οποίο αντικαθίσταται το ΣΤ’ κεφάλαιο του ν.998/1979 και επιτρέπεται στα δάση «η κατασκευή και εγκατάσταση αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαϊκών προϊόντων… χάραξη δικτύων σύνδεσης διέλευσης στο δάσος ως και για έργα εκμετάλλευσης ορυκτών πρώτων υλών, τη διάνοιξη οδών προσπέλασης και ανέγερσης εγκαταστάσεων… η δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων και ξενοδοχειακών καταλυμάτων 4 ή 5 αστέρων» (και άλλα πολλά),

Σύμφωνα με σχόλια του τύπου, με το ν/σ «τακτοποιούνται περί τους 550 οικοδομικούς συνεταιρισμούς ανά την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 220 βρίσκονται εντός των ορίων της Αττικής και εκτιμάται ότι καταλαμβάνουν περίπου 100.000 στρέμματα. Από αυτούς το 50% έχουν προβλήματα με την πολεοδόμηση (π.χ. δεν έχουν εκδοθεί Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης - ΠΕΡΠΟ).» (ΤΟ ΒΗΜΑ 17/7/2014)

Είναι ολοφάνερο ότι αν ψηφιστεί, το ν/σ ως έχει, θα επιτρέπονται όλες οι επεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα, δεν θα υπάρχει η προγενέστερη νομοθετική προστασία, που από το 1975 μέχρι σήμερα δημιουργούσε «εμπόδια» στην «οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική ελευθερία» του κ.Σενετάκη. Αυτή η «οικονομική ελευθερία ανάπτυξης» στα δασικά οικοσυστήματα δεν είναι τίποτα λιγότερο από την «ελευθερία» να καταστραφεί η χλωρίδα και η πανίδα, το τοπίο για γενικότερα οι οικότοποι/ ενδιαιτήματα.

Τα κινήματα και τα δίκτυα πολιτών, οι περιβαλλοντικές, οι φυσιολατρικές οργανώσεις και οι ορειβατικοί σύλλογοι, οι επιστημονικοί φορείς, τα Πανεπιστήμια κ.λπ. δεν μπορεί να παραμένουν θεατές στο βανδαλισμό των οικοτόπων και στη λεηλασία της φύσης. Οφείλουν να συντονίσουν τους αγώνες τους για την προστασία της δημόσιας περιουσίας, της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece http://www.nfgr.org ιδρύθηκε το 2008 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμμετέχουν στους GREEN10/G10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου