Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια (2010) | Η δεκαετία 2011 - 2020 αφιερωμένη από τον ΟΗΕ στη Βιοποικιλότητα | Η συμφωνία - ορόσημο για τη Βιοποικιλότητα που ψηφίστηκε στην ιστορική σύνοδο κορυφής του Ρίο (1992) | Οι ερασιτέχνες βοτανικοί και η μεγάλη προσφορά τους στην καταγραφή και τη διαφύλαξη της Ελληνικής Βιοποικιλότητας

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου δικτυακού τόπου "Για τη ΦΥΣΗ και τη Βιοποικιλότητα", την οποία παρακολουθήσαμε (17/12/2014)  του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων/ ΕΚΒΥ που λειτουργεί κάτω από την "ομπρέλα" του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας / Γουλανδρή, κοινοποιούμε σήμερα ορισμένες πληροφορίες και συνδέσμους για τη Βιοποικιλότητα.



Κατ΄ αρχάς να υπενθυμίσουμε ότι διανύουμε τη δεκαετία (2011-2020) που έχει αφιερώσει ο ΟΗΕ για τη ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ/ Biodaversity. Το 2015 θα βρισκόμαστε στη μέση της δεκαετίας. Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θα συμβάλουν με εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές δράσεις/ επισκέψεις και επιμορφωτικές εκδηλώσεις στη Φύση, στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της κοινωνίας για τη γνωριμία, τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πλούσιας Ελληνικής Βιοποικιλότητας.

Στη χώρα μας ψηφίστηκε με την έναρξη της δεκαετίας o Νόμος 3937/2011 – ΦΕΚ/ Α 60/31.03.2011 «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» [ΕΔΩ]. Τον πρώτο χρόνο πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις, όμως το ενδιαφέρον προοδευτικά ατόνησε. Είναι χρήσιμο να αναθερμάνουμε το ενδιαφέρον για την Ελληνική ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ.

Υπενθυμίζουμε την Ιστορική Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον στο Ρίο της Βραζιλίας (3-14 Ιουνίου 1992), στην οποία μεταξύ των άλλων συμφωνιών ψηφίστηκε και Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα, που τον επόμενο χρόνο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα [ΕΔΩ]



Tο 2010 πραγματοποιήθηκε η 10η Συνάντηση των Μερών της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα στη Nagoya της Ιαπωνίας,  στη διάρκεια της οποίας υπογράφηκε "Το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια" [ΕΔΩ].
Διαβάστε ΕΔΩ την εξαιρετική κριτική παρουσίαση (2014) του Πρωτοκόλλου της κας Δέσποινας Βώκου (καθηγήτρια Οικολογίας, τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, είχε πάρει μέρος στην εθνική αντιπροσωπία στη Ναγκόγια).
Από νομική άποψη αξίζει η ανάλυση (2013) της κας Ελένης Τουλιοπούλου (MSc Βιολόγος, Διδάκτορας Νομικής Σχολής ΔΠΘ) που παρουσιάζεται στο περιοδικό "Νόμος + Φύση" [ΕΔΩ].

Άλλες πληροφορίες για τη Βιοποικιλότητα:
Ελληνική Βοτανική Εταιρεία [ΕΔΩ]
Ειρήνη Βαλλιανάτου "Η Βιοποικιλότητα στην Ελλάδα και στην Αττική" [Περίληψη στα αγγλικά ΕΔΩ, σελ.5 - 6]
IUCN - International Union for Conservation of Nature [ΕΔΩ]
The Economics of Ecosystems & Biodiversity/ TEEB [ΕΔΩ]

Η συμβολή των Ελλήνων ερασιτεχνών Βοτανικών στη διαφύλαξη και την ανάδειξη της βιοποικιλότητας.
Αξίζει να υπογραμμιστεί η αγάπη, το ενδιαφέρον και η συμβολή των Ελλήνων ερασιτεχνών Βοτανικών οι οποίοι διασχίζουν κάμπους, ποτάμια, λίμνες και βουνά, πολλές φορές επισκεπτόμενοι δυσπρόσιτα μέρη (φαράγγια, σάρες, γκρεμούς κ.λπ) ρισκάροντας ακόμα και την σωματική τους ασφάλεια και ξοδεύοντας αρκετά χρήματα για να φωτογραφίσουν, να καταγράψουν ή να επιβεβαιώσουν τα είδη της Ελληνικής Χλωρίδας.
Η φωτογράφιση και η καταγραφή της Ελληνικής Χλωρίδας συμβάλλει στη διαφύλαξη αλλά και στην ανάδειξη  της βιοποικιλότητας και αποτελεί σημαντικό "εργαλείο" για τους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ και κάθε ενδιαφερόμενο, για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών μελετών, την εκπόνηση νόμων και άλλων διατάξεων που σχετίζονται με τους Οικοτόπους και το τοπίο.

Ομάδες καταγραφής της Ελληνικής Χλωρίδας:
Ενδημικά Σπάνια και Ωραία της Ελλάδας (ομάδα στο Facebook με 2021 μέλη)
Ενδημικά Σπάνια και Ωραία της Αττικής (ομάδα στο Facebook με 394 μέλη)
Δέκα επτά (17) blogs με θέμα την Ελληνική Χλωρίδα [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου