Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Νέο σκάνδαλο με τις παράνομες βίλες του «Πόρτο Καρράς» στο δάσος της Σιθωνίας! | Ο πρόεδρος του ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής νομιμοποίησε την άδεια να κτιστούν 586 βίλες | Η Φύση δεν έχει καμία τύχη

[Φωτ, από το site του Πόρτο Καρράς]

Αν πραγματικά επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ του ΚΟΝΤΡΑ που παρουσιάζουμε παρακάτω, και κυρίως αν  κτιστούν οι 586 βίλες στο δάσος Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική,  τότε η "Φύση δεν έχει καμία τύχη". 
Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece απαιτούν η κυβέρνηση να πάρει θέση, να ελέγξει τα μέλη  του Συμβουλίου Πολιτικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων/ ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής και να ανακαλέσει την απόφαση με την οποία νομιμοποιεί την παράνομη οικοδομική άδεια 199/2010.
Οι ΦτΦ/NFGR θα συντονίσουν τους αγώνες τους για να αποτραπεί η λεηλασία της Φύσης.
---------------------------------------------

Νέο σκάνδαλο με τις παράνομες βίλες του «Πόρτο Καρράς» στο δάσος της Σιθωνίας!


Ο πρόεδρος του ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής Ι. Λανταβός νομιμοποίησε την άδεια 199/2010, με την οποία ο ιδιοκτήτης της «Πόρτο Καρράς ΑΕ» Κ. Στέγγος θέλει να κατασκευάσει 586 πολυτελείς βίλες σε δάσος 17.630 στρεμμάτων, αγνοώντας την παραπομπή του υπάλληλου που την εξέδωσε και του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης!

Νέα φάση στο σκάνδαλο με τις βίλες του «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική, που κρατάει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Από τότε, ο ιδιοκτήτης του «Πόρτο Καρράς» Κ. Στέγγος προσπαθεί να χτίσει 586 πολυτελείς βίλες σε δάσος 17.630 στρεμμάτων. Γι’ αυτό το λόγο κατατέθηκε η γνωστή (ν)τροπολογία Πάχτα, που προκάλεσε το γνωστό σκάνδαλο, στις αρχές του Γενάρη του 2004. Η (ν)τροπολογία κατατέθηκε από τον Χ. Πάχτα προκειμένου να αποχαρακτηριστεί το δάσος των 17.630 στρεμμάτων και ν’ ανοίξει ο δρόμος της τσιμεντοποίησής του. Το δάσος αυτό είχε δοθεί στον Καρρά το 1968 από τη στρατιωτικοφασιστική χούντα, με μια αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, η οποία όμως έληξε το 1987, χωρίς να προλάβει ο Στέγγος να χτίσει τις βίλες. Ετσι, ο αποχαρακτηρισμός του δάσους έπαψε να ισχύει.

Αυτό δεν πτόησε τον Κ. Στέγγο που βάλθηκε να χρησιμοποιήσει λυτούς και δεμένους προκειμένου να εκδώσει την οικοδομική άδεια. Οι Κ. Στέγγος και Β. Βασιλάκης, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος, αντίστοιχα, της εταιρίας, κατόρθωσαν το Σεπτέμβρη του 2010 να εκδώσουν την οικοδομική άδεια 199 για την κατασκευή των 586 βιλών. Στην παράνομη αυτή ενέργεια βοήθησαν ο πρώην νομάρχης Χαλκιδικής και νυν δήμαρχος Πολυγύρου Α. Ζωγράφος και ο υπάλληλος της Πολεοδομίας Πολυγύρου Ε. Θεοχαρίδης (συνταξιούχος πλέον).

Το ότι από το 1987 δεν ισχύει η αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση που υπέγραψε το 1968 ο Καρράς με τη χούντα των συνταγματαρχών, με την οποία αποχαρακτηρίστηκαν 17.630 στρέμματα δάσους, και το ότι είναι παράνομη η οικοδομική άδεια 199/2010 και πολύ σωστά ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας της Πολεοδομίας Πολυγύρου, παρά τις αφόρητες πιέσεις που του ασκήθηκαν, αποφάσισε τρεις συνεχείς φορές να την ανακαλέσει, δεν αποτελεί δικό μας αυθαίρετο ισχυρισμό. 

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με τη γνωμοδότηση 164 του 2003, αποφάνθηκε ότι δεν ισχύει πλέον η σύμβαση Καρρά-χούντας.
Και το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με βούλευμά του, έχει ήδη παραπέμψει ως κατηγορούμενους σε βαθμό κακουργήματος τον πρώην υπάλληλο της Πολεοδομίας Πολυγύρου Ευάγγελο Θεοχαρίδη και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της «Πόρτο Καρράς ΑΕ» Βασίλειο Βασιλάκη, κρίνοντας ότιη οικοδομική άδεια 199/2010 είναι παράνομη. Ο πρώτος παραπέμπεται με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης και της παράβασης καθήκοντος και ο δεύτερος για ηθική αυτουργία στις πράξεις του πρώτου (δηλαδή ότι αυτός τον έβαλε, για να το πούμε απλά). Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης στηρίχτηκε στη γνωμοδότηση 164/2003 του ΝΣΚ, έχει δε οριστεί δικάσιμος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η 11η Απρίλη του 2016.

Αναλυτικά για το παραπεμπτικό βούλευμα και την υπόθεση γράψαμε τον περασμένο Απρίλη (το σχετικό θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Σ’ εκείνο το δημοσίευμά μας καταλήγαμε ως εξής: «Με το παραπεμπτικό βούλευμα ουσιαστικά σφραγίζεται η ανάκληση της άδειας 199/2010 και κλείνει οριστικά ο δρόμος για την κατασκευή των 586 πολυτελών βιλών. Αυτό είναι το πιο ουσιαστικό στοιχείο της δικαστικής εκκαθάρισης ενός σκανδάλου που έχει περάσει από πολλά στάδια (από την περιβόητη ν-τροπολογία Πάχτα μέχρι την έκδοση μιας παράνομης οικοδομικής άδειας). Για μας αυτή η εξέλιξη είναι μια δικαίωση. Μέχρι τον Απρίλη του 2016 που θα γίνει η δίκη θα μας δοθεί η ευκαιρία να επανέλθουμε».

Λογαριάζαμε, όμως, χωρίς τον… ξενοδόχο. Ενώ έτσι έχουν τα πράγματα από διοικητικής και ποινικής άποψης, έρχεται ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Μακεδονίας στο νομό Χαλκιδικής, Ι. Λανταβός, που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής, και ανατρέπει όλα αυτά τα δεδομένα, επιβάλλοντας στο ΣΥΠΟΘΑ, στις 4 Αυγούστου του 2015, απόφαση με την οποία ανακαλείται η απόφαση της Πολεοδομίας Πολυγύρου με την οποία ανακλήθηκε η παράνομη οικοδομική άδεια 199/2010 για τις βίλες του Στέγγου στο δάσος!

Ο Ι. Λανταβός αγνόησε προκλητικά την άσκηση δίωξης σε βαθμό κακουργήματος από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, την οποία δεν μπορεί να ισχυριστεί, ότι δε γνωρίζει, γιατί το δημοσίευμά μας του περασμένου Απρίλη αναδημοσιεύτηκε ευρέως από τα ηλεκτρονικά Μέσα της Χαλκιδικής. Το ερώτημα είναι πού στηρίχτηκε ο Ι. Λανταβός και επέβαλε αυτή την απόφαση στο ΣΥΠΟΘΑ;

Υποστηρίζουμε ότι επέβαλε αυτή την απόφαση στο ΣΥΠΟΘΑ, γιατί, πέρα από την προκλητική αγνόηση της παραπομπής για κακούργημα των Θεοχαρίδη και Βασιλάκη, λόγω της παράνομης έκδοσης της οικοδομικής άδειας 199/2010, δεν τήρησε με σχολαστική ευλάβεια τους κανόνες που προβλέπονται για τη σύγκληση οργάνων όπως το ΣΥΠΟΘΑ (προς το παρόν μένουμε σ’ αυτή την επισήμανση).

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον Ι. Λανταβό και είχαμε μαζί του μια πολύ σύντομη συνομιλία (διακόπηκε για τεχνικούς λόγους), στην οποία παραδέχτηκε ότι από το ΣΥΠΟΘΑ πάρθηκε αυτή η απόφαση. Εχουμε συνομιλήσει στο παρελθόν και άλλες φορές μαζί του και γνωρίζει την ιδιότητά μας, την οποία πάντως του υπενθυμίσαμε εκ νέου. Στη συνέχεια, προσπαθήσαμε και πάλι να επικοινωνήσουμε, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν, γιατί προφανώς δεν ήθελε πια να συνομιλήσει μαζί μας. Τι να πει, άλλωστε, γι’ αυτή την καραμπινάτη παραβίαση της νομιμότητας;

Επικοινωνήσαμε ακόμη με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Στην αρχή μας δήλωσε άγνοια και στη συνέχεια μας είπε ότι θα εξετάσει το ζήτημα.

Από το ρεπορτάζ γνωρίζουμε ότι ο αρμόδιος υπάλληλος της Πολεοδομίας Δήμου Σιθωνίας, Αρ. Παπαζαχαρίας, πέρασε την Τρίτη 11 Αυγούστου από την Πολεοδομία Πολυγύρου για να πάρει τους φακέλους της άδειας 199/2010. Δεν τους πήρε, λόγω όγκου, αλλά θα επανέλθει σύντομα για να τους πάρει.Προφανώς γίνονται παρασκηνιακά ενέργειες, στο κέντρο των οποίων βρίσκονται τα αφεντικά της «Πόρτο Καρράς ΑΕ».

Απαιτούμε να ανακληθεί «εδώ και τώρα» η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ και να ελεγχθούν άμεσα ποινικά και πειθαρχικά ο Ι. Λανταβός και τα υπόλοιπα μέλη του ΣΥΠΟΘΑ.

ΠΗΓΗ: ΚΟΝΤΡΑ
------------------------------------------
Ρεπορτάζ LEFT


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου