Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: [Χρονικά «βιασμένη», πρόχειρη και τελικά προσχηματική η δημόσια διαβούλευση για «τη διαχείριση των αναλωθέντων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων»]


Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

07/08/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Χρονικά «βιασμένη», πρόχειρη και τελικά προσχηματική η δημόσια διαβούλευση για  «τη διαχείριση των αναλωθέντων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων».

Για ένα τόσο σοβαρό  θέμα, όπως το Προεδρικό Διάταγμα "Περί θεσπίσεως εθνικού νομοθετικού, ρυθμιστικού και οργανωτικού πλαισίου για την υπεύθυνη και ασφαλή διαχείριση αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων"  η δημόσια διαβούλευση  διήρκεσε μόνο εννέα ημέρες, εκ των οποίων οι δύο ήταν αργίες, και μάλιστα στην υψηλή  περίοδο διακοπών (28/7 – 7/8/2015). Έτσι δεν κατέστη δυνατόν οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece να πάρουν μέρος στη διαβούλευση, όπως και άλλες οργανώσεις και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.

Αν και δεν προλάβαμε να καταθέσαμε προτάσεις, δηλώνουμε ότι υιοθετούμε την παρέμβαση της κας Μαρίας Αρβανίτη Σωτηροπούλου, που είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλή (δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ 4/8/2015 http://mariasot.blogspot.gr/2015/08/blog-post.html) και επιπρόσθετα θέτουμε ορισμένα ερωτήματα:

1.       Γιατί καθυστέρησε η κατάθεση του σχεδίου Π.Δ. και η ΚΥΑ όταν ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε καταθέσει την Εθνική Έκθεση «ΑΚΡΑ» μέχρι 23/8/2015 για την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας EURATOM  2011/70;
2.       Γιατί επιλέχτηκε αυτή η υψηλή περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών για να κατατεθεί στο σχέδιο του Π.Δ. και μάλιστα μόνο για εννέα ημερολογιακά ημέρες;
3.       Το θέμα της «διαχείρισης αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων»  δεν θα ήταν σκόπιμο να είχε ενταχθεί στο πλαίσιο ΕθνικούΣχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) του ΥΠΑΠΕΝ, το οποίο ισχύει από 30/7/2015, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από το Π.Δ. για τα «αναλωθέντα καύσιμα και τα ραδιενεργά απόβλητα» που κατατέθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ?  
4.       Υπάρχουν σήμερα θεσμοθετημένοι χώροι διαχείρισης ΑΚΡΑ? Αν ναι, σε ποιες περιοχές βρίσκονται? Πως λειτουργούσε το σύστημα μέχρι σήμερα?
5.       Ο νέος σχεδιασμός για τη διαχείριση ΑΚΡΑ θα προβλέπει την τοποθεσία, τις ποσότητες (όγκο/ βάρος),  τις «πηγές» προέλευσης, τον τρόπο συλλογής/ μεταφοράς/διαχείρισης?
6.       Η επιλογή της τοποθεσίας εξαρτάται από τη διάθεση των Δήμων να δεχθούν «αντισταθμιστικά οφέλη» (άρ.22 του σχεδίου Π.Δ.) ή από καθαρά επιστημονικά, τεχνολογικά, περιβαλλοντικά κριτήρια?

Η γνώμη μας είναι ότι η δημόσια διαβούλευση για  «τη διαχείριση των αναλωθέντων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων» με τον τρόπο που έγινε ήταν χρονικά «βιασμένη», πρόχειρη και τελικά κατάντησε να γίνει προσχηματική. Τέτοια σοβαρά θέματα, όπως η διαχείριση ΑΚΡΑ, που αφορούν τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια, το περιβάλλον και προϋποθέτουν τη συνέργεια υπηρεσιών, οργανισμών αλλά και τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών χρειάζονται περισσότερο χρόνο για διαβούλευση, καλύτερη προετοιμασία και όχι να προωθούνται βεβιασμένα προς ψήφιση.


Το Ελληνικό Δίκτυο "ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI http://www.nfi.at/ συμμετέχουν 51 εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συγκαταλέγονται στους GREEN10/G10, που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ευρώπη. 


Χρήσιμες συνδέσεις
  1. Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου "Για τα ραδιενεργά απόβλητα" [ΕΔΩ ΕΔΩ
  2. ΚΕΔΕ: Συμμετοχή στη διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων [ΕΔΩ ΕΔΩ]
  3. Ερώτηση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη [ΕΔΩ]
  4. Άρθρο Γιάννη Ελαφρού στην Καθημερινή [ΕΔΩ]
  5. Σύντομη παρουσίαση του Προεδρικού Διατάγματος [ΕΔΩ]
  6. Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων [ΕΔΩ
  7. Π.Δ. 122/2013 - Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2011/70/Ευρατόμ [ΕΔΩ]
  8. Ραδιενεργά γκαρσόνια [ΕΔΩ
  9. Όλγα Αθενίτη "Όταν ο διάβολος δεν μπαίνει στον κόπο να κρυφτεί" [ΕΔΩ] [ΕΔΩ]
  10. Αφιέρωμα - Ρεπορτάζ στην ΕΦΣΥΝ [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου