Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece: " Κύριοι Gabriel και Fekl, όποιος είναι αντίθετος με την TTIP οφείλει να είναι αντίθετος και με τη CETA γιατί και οι δύο εμπορικές ληστρικές συμφωνίες αποτελούν τις δυο όψεις του ιδίου νομίσματος»




ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30.08.2016
 
«Κύριοι Gabriel και Fekl, όποιος είναι αντίθετος με την TTIP οφείλει να είναι αντίθετος και με τη CETA γιατί και οι δύο εμπορικές ληστρικές συμφωνίες αποτελούν τις δυο όψεις του ιδίου νομίσματος»

Ο Γάλλος υπουργός εξωτερικού εμπορίου Matthias Fekl κάλεσε μέσω twitter να λήξουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Η.Π.Α. και Ε.Ε., για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, την TTIP. Βέβαια υπάρχει η δυνατότητα να ξαναρχίσουν εάν οι ευρύτερες διατλαντικές εμπορικές σχέσεις βελτιωθούν. Νωρίτερα την Κυριακή (28/08/2016), σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Sigmar Gabriel , και πρόεδρος του SPD (Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας) δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για την TTIP έχουν αποτύχει. Ωστόσο ο κ. Γκάμπριελ στην ίδια συνέντευξη δεν έκρυψε το «θαυμασμό» του για τη CETA, την οποία χαρακτήρισε «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», προσθέτοντας ότι θα αγωνιστεί για την επικύρωσή της.

Καλωσορίζουμε τέτοιες ειδήσεις για την αποτυχία της TTIP, αλλά δεν τις υπερτιμούμε και δεν τις υποτιμούμε. Tο αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι συνεπακόλουθο και του διεθνούς κινήματος που έχει αναπτυχθεί σε όλη την Ευρώπη ενάντια στη νέα γενιά εμπορικών συμφωνιών. Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν (και συνεχίζουν) στους δρόμους διαδηλώνοντας, πλάι σε πολλές οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών, συνδικάτα και ακτιβιστές, ενώ έως σήμερα συγκεντρώθηκαν πάνω από 3,3  εκατομμύρια υπογραφές για να λάβουν τέλος οι εν λόγω εμπορικές συμφωνίες. 

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων λειτουργούν καθησυχαστικά, την ίδια στιγμή που η επικύρωση της CETA, της Ευρώ- Καναδικής συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, έχει μπει στο τελικό στάδιο, με την οριστική υπογραφή να αναμένεται στα τέλη του Οκτωβρίου. Η CETA θα φέρει από την πίσω πόρτα όλες τις μεθοδεύσεις που περιλαμβάνει και η TTIP, όπως τα διαιτητικά δικαστήρια γνωστά ως ISDS, την υποβάθμιση της διατροφικής μας ασφάλειας και πολλά άλλα. Επιπλέον οι πολυεθνικές επιχειρήσεις των Η.Π.Α. θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη CETA μέσω των χιλιάδων θυγατρικών τους στον Καναδά. 

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη, τόσο για την μη επικύρωση της CETA όσο και για το λήξη των διαπραγματεύσεων για την TTIP. Το διεθνές κίνημα συνεχίζει, παρά τις καθησυχαστικές ειδήσεις, μέχρι το οριστικό τέλος της νέας γενιάς εμπορικών συμφωνιών που απειλούν τα κεκτημένα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και θα υποβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον. 

Οι Φίλοι της Φύσης (ΦτΦ) αλλά και τα κινήματα που αναπτύσσονται στην Ευρώπη ενάντια στις TTIP και CETA έχουν χαρακτηρίσει τις δύο συμφωνίες ως τις «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος». Ο Πρόεδρος των ΦτΦ Κώστας Φωτεινάκης στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής είχε υπογραμμίσει «Για μας η CETA έχει ήδη ξεκινήσει και υλοποιείται με την προσωρινή της εφαρμογή». (1η Αυγούστου 2016).
Η θέση των ΦτΦ είναι ότι «Όποιος είναι αντίθετος με την TTIP οφείλει να είναι αντίθετος και με τη CETA γιατί και οι δύο εμπορικές ληστρικές συμφωνίες αποτελούν τις δυο «διαφορετικές» όψεις του ιδίου νομίσματος».

Στην Ελλάδα έχει προγραμματιστεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016, 11:00, η παρουσίαση της έρευνας των ΦτΦ με θέμα «TTIP: Οι επιπτώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία», Θεσσαλονίκη, ΚΕ.Δ.Ε.Α. – ΑΠΘ, την ίδια ημέρα με τις μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στη Γερμανία και την Αυστρία. Ενώ το Σάββατο 8 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί δημόσια δράση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA στην Αθήνα.



---------------
Το Ελληνικό Δίκτυο "Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI[1] συμμετέχουν 45 εθνικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Στο πλαίσιο των δράσεων τους, οι ΦτΦ είναι εθνικοί συντονιστές για την Ελλάδα της εκστρατείας people4soil που θα ξεκινήσει επίσημα το Φθινόπωρο του 2016 με σκοπό να χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. και να προστατευτεί νομικά το έδαφος  ως  κοινό αγαθό[2]. Επιπρόσθετα συμμετέχουν και στο Διεθνές  Δίκτυο για το Δίκαιο Εμπόριο, Our World Is Not For Sale[3].Οι ΦτΦ συμμετέχουν ενεργά στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA καθώς και σε παρόμοιες Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου