Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦτΦ | Προς την Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τις Εμπορικές Συμφωνίες TTIP CETA TiSA



 Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

Προς την Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τις Εμπορικές Συμφωνίες TTIP CETA TiSA

ΔΡΑΣΕΙΣ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ - ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦτΦ
28/8/2016

Σύντομο ιστορικό δράσεων των ΦτΦ ενάντια στις TTIP CETA TiSA.

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece παρακολουθούν τις εξελίξεις, από την αρχή του 2013, όταν ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του εξήγγειλε την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ε.Ε. για την επίτευξη της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων, τη γνωστή σε εμάς με το ακρωνύμιο TTIP.
Από το 2013 οι ΦτΦ συμμετέχουν, σε εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε όλες τις δράσεις και σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, νομικό, κοινωνικό) που αναπτύσσονται ενάντια στις εμπορικές ληστρικές συμφωνίες TTIP1, CETA2, TiSA3.

Υποστηρίζουν από την έναρξη των αντιστάσεων, μαζί με 500 Ευρωπαϊκές οργανώσεις, την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών/ European Citizens’ Initiative (ECI) ενάντια στην TTIP και στη CETA (α/α 378 στον κατάλογο των οργανισμών της Κοινωνίας των Πολιτών). Οι ΦτΦ συνέβαλαν στην προβολή της εκστρατείας των ECI από 7 Οκτωβρίου 2014 έως 6 Οκτωβρίου 2015 για τη συλλογή 3,3 εκατομμυρίων υπογραφών με βασικό αίτημα την λήξη των διαπραγματεύσεων των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου νέας γενιάς όπως η TTIP.

Μέλη μας διατηρούν επαφές με Ευρωπαϊκούς οργανισμούς και συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκές συναντήσεις στρατηγικού ή ενημερωτικού χαρακτήρα ενάντια στις TTIP CETA TiSA. Σημαντική είναι η συμμετοχή μας στην οργάνωση της εκστρατείας για να πάρουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας αποφάσεις για να κηρύξουν τις περιοχές τους Ελεύθερες Ζώνες από τις συμφωνίες CETA και TTIP/ TTIP FREE ZONES.

Οι ΦτΦ έχουν συνυπογράψει επιστολές α) μαζί με 158 Ευρωπαϊκές οργανώσεις ενάντια στην «ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης» μέσω των διαιτητικών μηχανισμών ISDS/ ICS για την «Επίλυση Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κράτους» [19.02.2016] και β) πρόσφατα [27.06.2016], με αφορμή τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (συμμετέχουν οι Πρωθυπουργοί της Ε.Ε.) μαζί με 240 Ευρωπαϊκές οργανώσεις ζήτησαν το τέλος των διαπραγματεύσεων για την TTIP.

Οι ΦτΦ έχουν στείλει επιστολές στους Ευρωβουλευτές της χώρας (εκτός Χ.Α.) για να καταψηφίσουν την έκθεση εμπορίου της ΕΕ (25.05.2015) καθώς και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα (31.05.2016 και 05.05.2016) για να πάρει ξεκάθαρη θέση, να μη συμβάλλει «…στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις TTIP και TISA», να μη «συμφωνήσει στην προσωρινή εφαρμογή της CETA» και να απαιτήσει «η συμφωνία CETA να χαρακτηριστεί μικτή».

Οι ΦτΦ συμμετέχουν στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA και έχουν συμβάλει στην ενημέρωση και στην οργάνωση δημοσίων δράσεων, στο πλαίσιο αντίστοιχων Ευρωπαϊκών, στις 11 Οκτωβρίου 2014, 18 Απριλίου 2015, 10 Οκτωβρίου 2015, 22 Ιουνίου 2016

Οι ΦτΦ εξέδωσαν, μεταξύ των άλλων, επτά Ενημερωτικά Φυλλάδια με τα εξής θέματα:
1) TTIP και Ελεύθερες Ζώνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης [ΕΔΩ],
2) TTIP και οι αρνητικές οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις [ΕΔΩ],
3) TTIP - Αγροτική παραγωγή και ασφάλεια τροφίμων [ΕΔΩ],
4) TTIP, CETA, ISDS/ICS – Απειλή για τις τοπικές κοινωνίες & τον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού [ΕΔΩ],
5) Κατάρριψη επτά μύθων για TTIP, CETA [ΕΔΩ],
6) TTIP και Κλιματική αλλαγή [ΕΔΩ],
7) Η CETA απειλεί την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη (σε συνεργασία με 13 Ευρωπαϊκούς και Καναδικούς φορείς) [ΕΔΩ].

Κοινωνικές και Πολιτικές αντιστάσεις στην Ελλάδα


Στην Ελλάδα με σχετική καθυστέρηση η κοινωνία αντιλήφθηκε τις επιδιώξεις των πολυεθνικών να απορυθμίσουν, μέσω των διατλαντικών συμφωνιών, την οποιαδήποτε ρύθμιση προστάτευε τον πολίτη, τον καταναλωτή, τον μικρό παραγωγό.
Ακόμα και πολίτες που διαθέτουν ισχυρά πολιτικά αντανακλαστικά χρειάστηκε χρόνος για να ενημερωθούν και να πάρουν μέρος στον αγώνα ενάντια στις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες.

Το θέμα των εμπορικών συμφωνιών TTIP CETA TiSA δεν αποτέλεσε θέμα διαλόγου, συγκλίσεων, αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων των Ευρωεκλογών (2014), των δύο Εθνικών Βουλευτικών Εκλογών (2015) ούτε του δημοψηφίσματος (2015). Οι συμφωνίες δεν συζητήθηκαν. Η κοινωνία δεν είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί από τα ΜΜΕ, τουλάχιστον μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2015 που έγιναν οι μεγάλες διαδηλώσεις στην Ευρώπη με μαζικότερη εκείνη του Βερολίνου στην οποία συμμετείχαν 150.000 διαδηλωτές.

Ωστόσο θα πρέπει να υπογραμμιστεί η σημαντική συνεισφορά στην ενημέρωση από το 2013 α) του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ για την έκδοση και τη δωρεάν διάθεση σε χιλιάδες αντίτυπα του βιβλίου του John Hilary (WAR on WANT) «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων – Χάρτα απορρύθμισης, επίθεση στην εργασία, κατάλυση της δημοκρατίας» β) του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και γ) του Πράσινου Ινστιτούτου.

Σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση, συντονισμό των κινημάτων και ανάπτυξη δημοσίων δράσεων έπαιξε το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών «Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA», το οποίο διοργάνωσε τέσσερις δημόσιες δράσεις (2014,2015,2016), έκδωσε Δελτία Τύπου και ανακοινώσεις κ.λπ.

Δημόσιες δράσεις ενάντια στην TTIP CETA TiSA έχουν πραγματοποιηθεί εκτός από την Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης, την Κέρκυρα και τη Λάρισα (έχει δημιουργηθεί και συντονιστικό φορέων).
Ενημερωτικές εκδηλώσεις έχουν γίνει περισσότερες από 100.

Σε τίτλους παρουσιάζουμε τους φορείς που έχουν πάρει αποφάσεις, με διαφορετικούς τρόπους και έντασης, κείμενα ενάντια στην TTIP CETA TiSA κοινωνικών, συνδικαλιστικών φορέων, MKO κ.λπ.
  • ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ – ΚΕΔΕ,
  • ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ | Greenpeace,
  • Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες,
  • Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA (έχουν υπογράψει περισσότεροι από 60 φορείς μεταξύ των οποίων, ΤΟ ΠΕΛΙΤΙ, το ΜΩΒ, ΒΙΟΖΩ, Κ136, ΟΠ Ηρακλείου, ECOCORFU κ.ά),
  • 40 Δήμοι και οι Περιφέρειες Αττικής και Ιονίων Νήσων έχουν πάρει αποφάσεις για Ελεύθερες Ζώνες [TTIP CETA TiSA FREE ZONES].

Οι Θέσεις των ΦτΦ για τις διατλαντικές συμφωνίες TTIP CETA TiSA
  1. Οι Διατλαντικές συμφωνίες TTIP και CETA αποτελούν τις «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», αποτελούν μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, τις κοινωνικές κατακτήσεις, το περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή και την ασφάλεια τροφίμων, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την τοπική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  2. Όποιος είναι αντίθετος με την TTIP οφείλει να είναι αντίθετος και με την CETA, γιατί αν καθυστερήσει ακόμα και αν ακυρωθεί η TTIP, οι πολυεθνικές θα μπορούν να «κάνουν τη δουλειά τους» με τα θυγατρικές τους στον Καναδά. Ο αγώνας σε αυτή τη χρονική περίοδο διεξάγεται ενάντια και στις δύο συμφωνίες. H CETA είναι η είσοδος στην TTIP από την πίσω πόρτα.
  3. Οι σημερινοί αγώνες ενάντια στις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP, CETA και TiSA δεν θα πρέπει να περιοριστούν σε εθνικό επίπεδο, ούτε να «εγκλωβιστούν» θεματικά. Χρειάζεται να εμπλουτιστούν και να διευρυνθούν θεματικά και με άλλα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα όπως π.χ. αγώνες για μια άλλη Ευρώπη της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, να διατηρηθεί και να αναβαθμιστεί ποιοτικά και ποσοτικά ο συντονισμός, η ανταλλαγή πληροφοριών, η αλληλοεπίδραση και οι κοινές δράσεις με άλλες οργανώσεις και πρωτοβουλίες από την Κοινωνία των Πολιτών/ ΚτΠ σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.
  4. Οι αγώνες ενάντια στις συμφωνίες αλλά και για την προάσπιση της δημοκρατίας, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, θα πρέπει να γίνονται σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνικής και επιστημονικής ζωής (Ευρωκοινοβούλιο, Εθνικά Κοινοβούλια, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σωματεία εργαζομένων, Αγροτικές – Συνεταιριστικές – Καταναλωτικές οργανώσεις, Κινήματα πολιτών για την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα)
  5. Η Κοινωνία των Πολιτών θα πρέπει να ενισχύει τα Αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα, τις προσπάθειες για την επαναλειτουργία εργοστασίων ή επιχειρήσεων από τους ίδιους τους εργαζόμενους όπως π.χ. της ΒΙΟΜΕ, καθώς και Συνεργατικά Εγχειρήματα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας/ Κ.ΑΛ.Ο. π.χ. bios coop Θεσσαλονίκης, ΕΦΣΥΝ, ΣΥΝ.ΑΛΛΟΙ.Σ. κλπ.
  6. Θα πρέπει να ενισχυθούν πρωτοβουλίες πολιτών και κοινωνικών σχημάτων που έχουν σχέση με την αυτάρκεια, την παραγωγή ενέργειας, την απεξάρτηση από τη βιομηχανική γεωργία και την εμπορία των σπόρων, τη διάδοση ντόπιων καλλιεργειών όπως  κάνουν π.χ. ΤΟ ΠΕΛΙΤΙ, Περμακουλτούρα, Σπόροι Ζωής κ.ά.

Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι τα αυτοδιαχειριστικά και συνεταιριστικά εγχειρήματα, η ανεξαρτητοποίηση από τη βιομηχανία και εμπορία των σπόρων κ.λπ. που αναφέρονται (5,6) δεν μπορούν να ανατρέψουν στον παρόντα χρόνο, το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής, εμπορίας και κατανάλωσης. Ωστόσο μπορούν να δημιουργήσουν αξιόλογες αντιστάσεις και αναχώματα, να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των εμπορικών ληστρικών συμφωνιών και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, μαζί με άλλες πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες και ανακατατάξεις, τον αντίπαλο πόλο απέναντι στον επεκτατικό νεοφιλελευθερισμό.

Οι ΦτΦ είναι αντίθετοι με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με τίτλο «Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» γιατί καταργεί την αρχή της προφύλαξης και εισάγει την αρχή της απόδειξης της βλαπτικότητας, που είναι βασική απαίτηση των ΗΠΑ στην υπό διαπραγμάτευση εμπορική συμφωνία με την ΕΕ με το ακρωνύμιο TTIP.
---------------
Σημειώσεις:
1. TTIP = Transatlantic Trade and Investment Partnership/ Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών για την επίτευξη της συμφωνίας είναι σε εξέλιξη. Έχει πραγματοποιηθεί ο 14ος γύρος των διαπραγματεύσεων.
2. CETA = Comprehensive Economic and Trade Agreement/ Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία, μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών έχουν ολοκληρωθεί από το 2014. Τον Ιούλιο του 2016, μετά από το αποτέλεσμα και το βάρος του δημοψηφίσματος στην Αγγλία με την επικράτηση του BREXIT, η συμφωνία χαρακτηρίστηκε από την Κομισιόν μικτή και ξεκίνησε η διαδικασία της προσωρινής εφαρμογής της. Οι ΦτΦ με ανακοίνωσή τους στις 05/07/2016 με τίτλο «Προσωρινή εφαρμογή της CETA – Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» υπογράμμισαν ότι με «την προσωρινή εφαρμογή της CETA, η συμφωνία θα τεθεί αυτόματα σε ισχύ, πριν την επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια..»
3. TISA = Trade in Services Agreement/ Συμφωνία Εμπορίου σε Υπηρεσίες μεταξύ 50 χωρών. Ο 18ος γύρος των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε το Μάιο, 2016.
4. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2016 έχουν πάρει αποφάσεις για Ελεύθερες Ζώνες/ TTIP CETA Free Zones 40 Δήμοι, οι Περιφέρειες Αττικής και Ιονίων Νήσων. Αποφάσεις ενάντια στις TTIP CETA έχουν εκδώσει η ΚΕΔΕ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και η ΠΕΔ Αττικής (συμμετέχουν 62 Δήμοι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου