Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

2017 - Πρωτοχρονιάτικη επιστολή του Κώστα Φωτεινάκη | "Οι ΦτΦ συνεχίζουν και το 2017 στο ίδιο μονοπάτι της Κοινωνικής Οικολογίας, της Αλληλεγγύης, της Συνεργασίας"


2017 - Πρωτοχρονιάτικη επιστολή του Κώστα Φωτεινάκη
Προέδρου των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
Αγαπητά μέλη, φίλοι, συνεργάτες και συναγωνιστές των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece,

Έναν χρόνο πριν, το Δεκέμβριο του 2015, στην ανοικτή Πρωτοχρονιάτικη επιστολή έγραφα:

«Σας στέλνουμε τις ευχές μας για τη νέα χρονιά, σ’ έναν κόσμο που αλλάζει, σε μια Ευρώπη που χάνει τα προοδευτικά της χαρακτηριστικά, σε μια Ελλάδα που πλήττεται από τις συνέπειες των μνημονίων και έχει χάσει μεγάλο μέρος της Εθνικής της Ανεξαρτησίας.»

Ένα χρόνο αργότερα, το Δεκέμβριο του 2016, επιβεβαιώνεται η ανωτέρω διαπίστωση και συνειδητοποιείται πλήρως ότι η Ελλάδα δεν «… έχει χάσει (μόνο ένα) μεγάλο μέρος της Εθνικής της Ανεξαρτησίας…» αλλά ολόκληρη την Ανεξαρτησία της, όπως προκύπτει και με τις τελευταίες θέσεις της τρόικα και του Eurogroup, που δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα της εκλεγμένης κυβέρνησης να διαθέσει ως έκτακτο επίδομα το πλεόνασμα στους χαμηλοσυνταξιούχους, από την υπερ-απόδοση των κρατικών εσόδων, ούτε και να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις που είναι κατοχυρωμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τρόικα και το Eurogroup το Δεκέμβριο του 2016 για να «τιμωρήσουν» τη χώρα μας, επειδή η Ελληνική κυβέρνηση διέθεσε χωρίς την άδειά τους ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, αποφάσισαν να «πάγωσαν» τις διαδικασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – αίτημα που στηρίζεται από ευρείες πολιτικές, κοινωνικές δυνάμεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Η απώλεια της Εθνικής Ανεξαρτησίας της χώρας μας από το σύνολο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η πολιτική συνειδητοποίηση ότι κάθε λίγο και λιγάκι η τρόικα ζητάει να παρθούν όλο και περισσότερα επαχθή μέτρα σε βάρος της κοινωνίας μας χωρίς το χρέος να γίνεται βιώσιμο, η έλλειψη αλληλεγγύης και κατανόησης από την Ε.Ε. των διαρθρωτικών προβλημάτων οικονομίας και ανάπτυξης κάνουν ακόμα και νεοφιλελεύθερους να συζητούν μια «δημιουργική ρήξη» με την Ε.Ε.

Οι ΦτΦ έχουν πάρει θέση για το θέμα του χρέους. Την 1η Δεκεμβρίου 2016 με Δελτίο Τύπου μεταξύ των άλλων γράφαμε:
«Τo Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece συμμετέχει και στηρίζει την Πρωτοβουλία του ΠΑΔΟΠ και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης για την μείωση του Ελληνικού χρέους «International Appeal - GREEK DEBT RELIEF NOW». Οι Θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece για τη μείωση (ή και τη διαγραφή) του χρέους έχουν δημοσιευτεί από 23.02.2014 με αφορμή τις Ευρωεκλογές [ΕΔΩ]. Γράφαμε τότε για την Ευρώπη και τις Ευρωεκλογές:
Ιδιαίτερα για τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου «πρέπει να αλλάξει η πολιτική χρηματοδότησης των ισχυρών διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ…. Χρειάζεται μια εκτεταμένη απαλλαγή από τα χρέη των υπό ανάπτυξη χωρών, για να γίνει δυνατή η αειφορική ανοικοδόμηση της οικονομίας τους, όχι βέβαια μέσω δανείων με σκληρούς όρους, αλλά με διαγραφή χρεών».

Αγαπητοί Φίλοι,

Το 2016 το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ ανέπτυξε σημαντικές δράσεις σχεδόν σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και της κοινωνικής μας ζωής. Συνεργάστηκε σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο για μεγάλα θέματα όπως π.χ. οι Ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP CETA TiSA με αποκορύφωμα την έκδοση της μελέτης «ΤΤΙP – οι συνέπειες στην Ελληνική δημοκρατία την οικονομία και την κοινωνία, την Ευρωπαϊκή εκστρατεία για την προστασία του εδάφους people4soil,
Η Κυβέρνηση να αλλάξει θέση στον ΟΗΕ - Να στηρίξει την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων κ.λπ.

Σε εθνικό επίπεδο κάναμε παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής. Χαρακτηριστικά επιλέγουμε να παρουσιάσουμε δείγματα δράσεων από ορισμένες θεματικές/ φακέλους που έχουμε κάνει παρεμβάσεις:

α) «Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας καταστρατηγείται η αρχή της προφύλαξης» (24/8/2016),

β) «Το Περιβαλλοντικό μονοπάτι στο Πάρκο Τρίτση» (11/12/2016),

γ) «Παρεμβάσεις για τη Λίμνη Κουμουνδούρου και τους υγροτόπους της Δυτικής Αττικής» (12/12/2016),

δ) «Προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας» (Ίος, Ίτανος Κρήτης),

ε) « Για τις πρόσφατες εξελίξεις στις Σκουριές στη Χαλκιδική, την Eldorado Gold και τη CETA» [ΕΔΩ],

στ) «Για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και τη συμμετοχή μας στο Δυτικό Μέτωπο» [ΕΔΩ],

ζ) «Προσβάσιμος τουρισμός για όλους» [ΕΔΩ],

η) «H ευχάριστη, οικονομική, ασφαλής, και οικολογική μετακίνηση στις πόλεις είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ» [ΕΔΩ],

θ) «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών» [ΕΔΩ],

ι) «Με απένταξη από τον κατάλογο των περιοχών MAB της UΝESCO (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα) απειλείται άμεσα το Φαράγγι Σαμαριάς» [ΕΔΩ],

ια) «Πρώτες σκέψεις για το BREXIT και την Ευρωπαϊκή Ένωση | «Η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει διαφορετικά θα βουλιάξει»[ΕΔΩ],

ιβ) «Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο» [ΕΔΩ],

ιγ) «Δράσεις ενάντια στη MONSANTO και τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς» [ΕΔΩ],

ιδ) «OΧΙ στους «κατακτητές των Ορέων» και της δημιουργίας τουριστικού ελικοδρόμιου στον Όλυμπο | Να δημοσιευτεί άμεσα το Π.Δ. για τον Όλυμπο σύμφωνα με την πρόταση του Φορέα Διαχείρισης» [ΕΔΩ],

Αγαπητοί φίλοι,

2007 -2017: 10 ΧΡΟΝΙΑ ΦτΦ | Δράσεις - Εκδόσεις - Ημερίδες για τη Φύση και την Κοινωνία

Το 2017 συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece. Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης της πρώτης δεκαετίας των ΦτΦ προγραμματίζουμε, εκτός από τα θέματα που ήδη παρεμβαίνουμε, διάφορες δράσεις μεταξύ των οποίων α) 2ος Φωτογραφικός Διαγωνισμός των ΦτΦ με θέμα «2017 - Παγκόσμιο έτος για το «Βιώσιμο τουρισμό και την Ανάπτυξη» β) Επανασύνδεση με τη Φύση (επισκέψεις – ενημέρωση – γνωριμία με τη φύση, την αγροτική παραγωγή κ.λπ), γ) Εκδόσεις - προβολές δ) Ημερίδα κ.λπ.

Οι ΦτΦ από καλύτερες θέσεις το 2017, με περισσότερη εμπειρία, με γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, με πρόσβαση στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», με περισσότερους συνεργάτες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα επιδιώξουμε να παρέμβουμε για περισσότερα θέματα που αφορούν την κοινωνία και τη φύση, να δημιουργήσουμε περισσότερους πυρήνες των ΦτΦ σε όλη την Ελλάδα για να παρέμβουμε μεθοδικά και για τοπικά θέματα.

Σας καλούμε να συμμετέχετε και να στηρίξετε τις δράσεις των ΦτΦ με όποιον τρόπο θεωρείτε ότι σας ταιριάζει.

Οι ΦτΦ συνεχίζουν και το 2017 στο ίδιο μονοπάτι της Κοινωνικής Οικολογίας, της Αλληλεγγύης, της Συνεργασίας και των Κοινών δράσεων, της Προστασίας του Φυσικού και του Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος, της Ποιότητας ζωής σε όλα τα επίπεδα.

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος των ΦτΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου