Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

3 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής | Κυριακή 4 Μαρτίου: Πάμε κέντρο διάσωσης θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα | World Wildlife Day


Η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής καθιερώθηκε από το 2013, σε μια προσπάθεια του ΟΗΕ να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ανθρωπότητα, αλλά και να πάρει μέτρα προκειμένου να σταματήσει το τεράστιο οργανωμένο έγκλημα που συντελείται με κίνητρο το κέρδος. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επέλεξε την 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια ημέρα, γιατί την ημέρα αυτή, το έτος 1973, υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. η «Σύµβαση για το διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων µε Εξαφάνιση Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας» (CITES). 

Η λαθροθηρία και η λαθρεμπορία άγριας πανίδας και χλωρίδας δεν είναι ένα νέο παγκόσμιο φαινόμενο. Στις μέρες μας όμως παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις με την αύξηση της ζήτησης και την εμπορία μέσω διαδικτύου. Δεν είναι τυχαίο το μήνυμα που απηύθυνε με αφορμή την επέτειο (2015) ο τότε Γραμματέας του ΟΗΕ Ban – Ki moon, στο οποίο μεταξύ των άλλων υπογράμμιζε ότι «το Παράνομο εμπόριο άγριας ζωής είναι μια αυξανόμενη και εξελισσόμενη διακρατική μορφή της εγκληματικότητας, συγκρίσιμη με άλλα ολέθρια παραδείγματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων, το λαθρεμπόριο διαφόρων ειδών και πετρελαίου… Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την αυξημένη συμμετοχή (στη λαθροθηρία και λαθρεμπορία) δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος και παράνομων μη κυβερνητικών ένοπλων ομάδων».


Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής είναι αφιερωμένη στις τίγρεις.
Οι "μεγάλες γάτες" αντιμετωπίζουν πολλές απειλές για την επιβίωσή τους στο φυσικό περιβάλλον. Μερικά από τις απειλές: απώλεια των βιότοπου και θήρας, λαθροθηρία και λαθρεμπόριο, αλλαγή του κλίματος. Υπολογίζεται ότι οι πληθυσμοί των τίγρεων μειώθηκαν κατά 95% τα τελευταία 100 χρόνια και οι πληθυσμοί των λιονταριών μειώθηκαν κατά 40% σε μόλις 20 χρόνια.

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Η Ινδία φιλοξενεί την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος 2018 με το σύνθημα "Μαζί για τη μόλυνση από πλαστικά απορρίμματα "


Η Ινδία φιλοξενεί την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος 2018
Με το σύνθημα "Μαζί για τη μόλυνση από πλαστικά απορρίμματα "

• Η Ινδία θα φιλοξενήσει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2018, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου 2018.
• Με το σύνθημα "Μαζί για τη μόλυνση από πλαστικά απορρίμματα " ως το θέμα της φετινής εκδήλωσης, ο κόσμος συγκεντρώνεται για την καταπολέμηση της μόλυνσης από τα πλαστικά απορρίμματα.
• Την ώρα που χρειάζεται ο Hardik Pandya για να σκοράρει σε έναν αγώνα κρίκετ, πλαστικά απορρίμματα ποσότητας τεσσάρων φορτηγών απορριμματοφόρων καταλήγουν στον ωκεανό.

Νέο Δελχί, 19 Φεβρουαρίου 2018 - Σήμερα, ο κ. Harsh Vardhan, Υπουργός Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής Αλλαγής, και ο Erik Solheim, Αναπληρωτής-Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και επικεφαλής του προγράμματος περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσαν από κοινού ότι η Ινδία θα φιλοξενήσει την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2018.

Το "Μαζί για τη μόλυνση από πλαστικά απορρίμματα", ως θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2018, καλεί τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία, τις κοινότητες και τα άτομα να συναντηθούν και να διερευνήσουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις και να μειώσουν επειγόντως την παραγωγή και την υπερβολική χρήση πλαστικών μιας χρήσης που ρυπαίνουν τους ωκεανούς μας, απειλώντας την ανθρώπινη υγεία.

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Ελευσίνα τα μεγάλα μυστήρια και η Ιερά Οδός στο Μουσείο της Ακρόπολης | 26.02 - 31.05.2018


Η αναβληθείσα έκθεση «Ελευσίνα. Τα Μεγάλα Μυστήρια» επιτέλους στο Μουσείο της Ακρόπολης μετά από μία αναβολή.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 στο Μουσείο Ακρόπολης. Η νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου, που θα λειτουργήσει για το κοινό από τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 παρουσιάστηκε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου σε συνέντευξη Τύπου, ονομάζεται «Ελευσίνα. Τα Μεγάλα Μυστήρια».


«Αποφασίσαμε να δώσουμε τον τίτλο Μεγάλα Μυστήρια, γιατί τα Ελευσίνια ήταν τα κατ' εξοχήν Μυστήρια του αρχαίου κόσμου. Η Ελευσίνα ήταν ένα από τα σημαντικότερα πανελλήνια ιερά και το μοναδικό ιερό με πανελλήνια αίγλη που είχε η Αττική, το οποίο απέκτησε οικουμενική αίγλη στη ρωμαϊκή εποχή. Από όλο τον τότε αρχαίο κόσμο έρχονταν να μυηθούν στα Μυστήρια, τα οποία ήταν ανοιχτά στους πάντες, ανεξάρτητα από οικονομική κατάσταση, κοινωνική θέση, ακόμα και από εθνικότητα, γιατί ένας από τους όρους ήταν όσοι μυούνταν να μιλάνε ελληνικά, όχι να είναι απαραίτητα Έλληνες». 
Με αυτά τα λόγια, η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπαγγελή, ψυχή του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου της Ελευσίνας, «μύησε» τους δημοσιογράφους στην έκθεση, η οποία παρουσιάζει 64 αρχαία αντικείμενα κυρίως από την Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Διαβάστε το ρεπορτάζ από τη συνέντευξη τύπου ΕΔΩ ΕΔΩ.
-----------
Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ προγραμματίζουν επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης [ΕΔΩ] και ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Ελευσίνα. Τα Μεγάλα Μυστήρια».

Περσεφόνη "Η φεύγουσα Κόρη" από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας 

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018: Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ μαζί με 130 Ευρωπαϊκές οργανώσεις διεκδικούν από την Ε.Ε. «Περισσότερα χρήματα και δράσεις για τη φύση»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23.02.3018

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece μαζί με 130 Ευρωπαϊκούς οργανισμούς διεκδικούν την αύξηση της χρηματοδότησης για τη φύση στον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περισσότερες περιβαλλοντικές δράσεις.
[ΕΔΩ ο κατάλογος με τις υπογραφές των οργανισμών]

"Αγαπητοί αρχηγοί κρατών,
Η Φύση πεθαίνει. Σπάστε τη «Σιωπή των Ηγετών
- Περισσότερα χρήματα για τη Φύση στο επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ!
Ευχαριστώ. "

"Dear Heads of State,
Nature is dying. Break the ‘Silence of the Leaders’
– More Money for Nature in the next EU Budget!
Thank you."

Την Παρασκευή το πρωί, στις 23 Φεβρουαρίου 2018, την ώρα που οι αρχηγοί κρατών θα συζητούν  τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μέλλον της Ευρώπης, ακτιβιστές και μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών διοργανώνουν παρέμβαση με θέμα ΣΠΑΣΤΕ ΤΗ «ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ  ΗΓΕΤΩΝ» - ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌ ΤΗΣ Ε.Ε.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας έχουν δημιουργηθεί ειδικά posters για κάθε αρχηγό κράτους μέλους της Ε.Ε. με ενιαίο σύνθημα για κάθε εθνική γλώσσα. Η φωτογραφία του Πρωθυπουργού κ.Αλέξη Τσίπρα αφορά την Ελλάδα, αντίστοιχες φωτογραφίες έχουν δημιουργηθεί για όλους τους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε.

Το σύνθημα «Η σιωπή των ηγετών», με τη μέλισσα στο στόμα, βασίζεται στην αφίσα της ταινίας «Η σιωπή των αμνών».





Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece,  ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς  Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895).  Οι ΦτΦ/NFGR είναι εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό και συνεργάζονται με Ευρωπαϊκές και Διεθνείς οργανώσεις και Κοινωνικά Δίκτυα για το περιβάλλον, το δίκαιο εμπόριο, τον πολιτισμό κ.ά. 

Ερωτόκριτος Καλογερόπουλος: "Αλυκές Ανάβυσσος | Η πλούσια χλωρίδα αντιστέκεται – Πλήρης κατάλογος"

Anemone coronaria

Chara sp

Ornithogalum collinum

Iris unguicularis

Αλυκές Ανάβυσσος | Η πλούσια χλωρίδα αντιστέκεται – Πλήρης κατάλογος
[Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΔΩ]

Μικρός πέρναγα με το πούλμαν από εκεί (στο δρόμο για το Σούνιο εκδρομή με την ΕΟΦ = Ένωση Ορειβατών Φυσιολατρών) και ότι μου είχε ειπωθεί – από τον πατέρα μου - λειτουργούσε μαγικά μέσα μου. Το παιδικό μυαλό δεν μπορούσε να επεξεργαστεί όλα αυτά που λεγόντουσαν.
Τα χρόνια πέρασαν οι Αλυκές εγκαταλείφθηκαν, και βέβαια «ήρθε η ανάπτυξη» (sic). Η περιοχή της Αναβύσσου – κόμβος μεταξύ του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου και της Αθήνας, αναπτύχθηκε από ένα μικρό ψαροχώρι σε πολιτεία με τα όλα της. Κάτι η απάνεμη παραλία, κάτι οι – γνωστές ψαροταβέρνες- η περιοχή έγινε «must».

Όμως παρέμειναν οι Αλυκές, να διεκδικούνται – σαν χώρος - από διάφορους με τίτλους ιδιοκτησίας. Σήμερα παραμένουν «μαντρωμένες» με συρματόπλεγμα όμως είναι «ξέφραγο αμπέλι» (μέχρι και video-clip γυρίστηκε εκεί). Η περιοχή φιλοξενεί σημαντικό αριθμό φυτών και πουλιών που χρειάζονται προστασία. Ερασιτέχνες με αγάπη σε αυτό που κάνουν, όπως η Ήρα και ο Δημήτρης, έχουν ανάγκη από περισσότερη υποστήριξη για την προσπάθεια που γίνεται για την περιοχή των Αλυκών Αναβύσσου. Πολλά είναι τα συμφέροντα για την «αξιοποίηση» των Αλυκών, έλα μου ντε που αυτή η «επίθεση - αξιοποίησης» καταστρέφει με πρόσχημα την ανάπτυξη στην περιοχή. Κάποιος θα πει: «σημεία των καιρών» και τότε θα ανταπαντήσω... «αρχή άνδρα δείκνυσι».  

Κείμενο - Κατάλογος - Φωτογραφίες: Ερωτόκριτος Καλογερόπουλος         

 -----------------------------------

Αλυκές Αναβύσσου – Καθεστώς Προστασίας - Ενδεικτικές Δημοσιεύσεις
[επιμέλεια ΦτΦ]

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: Επιχειρησιακός Σχεδιασμός 2018 - 2022 | "Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα"


[ΚΛΙΚΑΡΕΤΕ ΕΔΩ για να διαβάσετε ή για να "κατεβάσετε" τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό 2018 - 2022.
Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο δημιουργήθηκε από τον Αριστείδη Παπαδάκη -
Metrographics και είναι προσφορά προς τους ΦτΦ και βασίζεται στο έργο του Βασίλι Καντίνσκι "κύκλοι μέσα σε κύκλο" (1923)  - Wassily Kandinsky “Circles in a Circle” (1923).
Παρακάτω διαβάστε την εισαγωγή από τον Πρόεδρο των ΦτΦ Κώστα Φωτεινάκη]


«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα…»
  
Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος Φίλων της Φύσης Ελλάδας

Όταν στα νεανικά μου χρόνια διάβασα τη φράση του Malcolm X. «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα…» εντυπωσιάστηκα από την πυκνότητα και τη σαφήνεια του λόγου. Εντυπωσιάστηκα και αναρωτήθηκα, ποιοί άραγε να είναι «αυτοί» και με ποιό τρόπο προετοιμάζουν το «μέλλον»; Ακόμα μεγαλύτερος προβληματισμός «όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε το ίδιο όραμα για το μέλλον»;

Το όραμα για το μέλλον του Διεθνούς Κινήματος ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends, που ξεκίνησε το 1895 στη Βιέννη, και αναπτύχθηκε σε όλο το κόσμο, παρουσιάζεται στο καταστατικό της Διεθνούς Οργάνωσης Naturefriends International ως εξής: «Η ουσιαστική συμβολή του κινήματος «Naturefriends International» στην ανάπτυξη των κοινωνιών είναι η προσπάθεια για σύνδεση των κοινωνικών, οικολογικών και ανθρωπιστικών στόχων.»

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece ως όραμα για το μέλλον και ως στόχο του έχει: «Να προβάλλει και να διαδίδει τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και να συμβάλλει στην υλοποίηση των αρχών αυτών μέσα από την διάδοση και προβολή ενός άλλου τρόπου οργάνωσης των οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, που να διασφαλίζει τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία.» (Καταστατικό αρ.2.1).

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Το Οικοσύστημα του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου και της Λίμνης Κουμουνδούρου να χαρακτηριστεί περιοχή προστασίας της φύσης | Η ζωή στο βουνό από το 10.000 π.Χ. ως τις μέρες μας (2010) | 10 χρόνια από τη ΧΑΡΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΟΡΟΥΣ


[ΔΕΙΤΕ την παρουσίαση με τη μορφή POWER POINT ΕΔΩ | Η παρουσίαση παραμένει ακριβώς η ίδια με εκείνη του 2010 με πέντε μόνο προσθήκες που θεώρησα απαραίτητες]
--------
Με αφορμή τη συμπλήρωση της πρώτης  δεκαετίας από τη  "ΧΑΡΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΟΡΟΥΣ" 2008, αλλά και με την αναγκαιότητα να παρθούν νέα μέτρα περαιτέρω θωράκισης του βουνού παρουσιάζω το κείμενο που ακολουθεί.

Κώστας Φωτεινάκης 
[το 2010  πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. -σήμερα αντιπρόεδρος- και πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ]
-----------------------------------------
Τον Μάρτιο του 2018 κλείνουν δέκα χρόνια από την παρουσίαση της "ΧΑΡΤΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΟΡΟΥΣ" που είχαν υποβάλλει από κοινού οι εξής σύλλογοι:
α) Περιβαλλοντικός  Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου,
β) Όμιλος για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής στην Πετρούπολη "ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ",
γ) Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

Η διαδικασία της συγγραφής της ΧΑΡΤΑΣ ξεκίνησε αμέσως μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας το καλοκαίρι του 2007 και παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2008. [Διαβάστε τη ΧΑΡΤΑ ΕΔΩ]

Η ΧΑΡΤΑ αποτέλεσε το πρόπλασμα της πιο ολοκληρωμένης πρότασης που κατατέθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 2010, με τίτλο "Το Οικοσύστημα του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου Λίμνης Κουμουνδούρου να χαρακτηριστεί περιοχή προστασίας της φύσης" [Η πρόταση ΕΔΩ]

Η παρουσίαση το έτος 2010, του θέματος "Η ζωή στο Βουνό από το 10.000 π.Χ. ως τις μέρες μας", εντασσόταν στην προσπάθεια που είχαν καταβάλει αρκετές συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας για τη θωράκιση του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου. Η  συγγραφή της πρότασης βασίστηκε στους εξής άξονες:
  • Στην καταγραφή και την ανάδειξη της χλωρίδας και της πανίδας του όρους. [Ειρήνη Βαλλιανάτου - Τάσος Λύτρας]
  • Στην καταγραφή και την παρουσίαση των ιστορικών στοιχείων του βουνού. [Κώστας Φωτεινάκης]
  • Στην καταγραφή της νομοθεσίας που αφορούσε το βουνό και την περαιτέρω θωράκισή του, εν όψει της κατάθεσης του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. [Τάσος Λύτρας]
  • Στην καταγραφή της ορνιθοπανίδας της Λίμνης Κουμουνδούρου. [Γιώργος Κόκκινος]
  • Στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας της Δυτικής Αθήνας και τη στήριξη της πρότασης.
  • Στην άσκηση "πολιτικής πίεσης" και ενημέρωσης των αρμοδίων πολιτικών και διοικητικών στελεχών.

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018: Συντονισμός ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο | Οι θέσεις των ΦτΦ για την ενέργεια και τις εξορύξεις από το 2013

 ----------------
Οι βασικές θέσεις των ΦτΦ γενικότερα για την ενέργεια και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα μας είναι δημοσιοποιημένες από το 2013. 
[Διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩ σ.36 "Οι Θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ για την Ενέργεια με αναφορά στην κοινωνία και τη φύση"]
Αντιγράφουμε τη θέση 16:
"Θεωρούμε ότι με ψυχραιμία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη «φρενίτιδα» για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στις Ελληνικές θάλασσες. 
Ακόμα και στην περίπτωση εκείνη που υπάρχουν υδρογονάνθρακες στις Ελληνικές θάλασσες δεν θα πρέπει α) να υποτιμάμε τις καταστροφικές συνέπειες ενός ατυχήματος στον τουρισμό και στο θαλάσσιο περιβάλλον β) την μακροχρόνια στρατηγική για απεξάρτηση της χώρας, αλλά και όλων των κρατών, από τα ορυκτά καύσιμα και ως εκ τούτου και από το πετρέλαιο. 
Υπογραμμίζουμε ότι η οποιαδήποτε μελλοντική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο πρέπει να γίνεται από το δημόσιο, προς όφελος του Ελληνικού λαού και όχι των πολυεθνικών ή άλλων ξένων παραγόντων."

Όταν προέκυψε το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο αμέσως τοποθετηθήκαμε με το πόστερ που βλέπετε παρακάτω με το οποίο επιβεβαιώνουμε την αρχική γενική θέση του 2013 και την επικαιροποιούμε με την ειδική θέση "Όχι στις εξορύξεις πετρελαίου - χρυσού στην Ήπειρο, στη Χαλκιδική και σε όλη την Ελλάδα." 
Η αναφορά "και σε όλη την Ελλάδα" γίνεται για να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν συμφωνούμε με την επιλεκτική άποψη "μακριά από τον τόπο μας και όπου να είναι".

Με αυτή την έννοια είμαστε αρνητικοί στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και σε όλη την Ελλάδα.
[για το θέμα θα επανέλθουμε]

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Ελληνική έκδοση: SaveLIVES - δέσμη μέτρων για την Οδική Ασφάλεια από τον Π.Ο.Υ. | Ο στόχος 3.6 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ προβλέπει 50% μείωση των θανάτων και των τραυματισμών από οδικές μετακινήσεις



[ΠΗΓΗ: SOS Τροχαία Εγκλήματα | Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece στηρίζει και συνεργάζεται με τον Πανελλήνιο Σύλλογο SOSTE | Αντίτυπα της έκδοσης θα είναι διαθέσιμα και από τους ΦτΦ | Οι ΦτΦ προβάλλουν τους 17 στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ και στην περίπτωση της μείωσης των θανάτων και των τραυματισμών από τις οδικές μετακινήσεις το στόχο 3.6 ]

Με πρωτοβουλία του SOS Τροχαία Εγκλήματα, για πρώτη φορά κείμενο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Οδική Ασφάλεια μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα ελληνικά.

Την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα» με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ν. Βούτση. Μετά από διεξοδική συζήτηση για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την Οδική Ασφάλεια, ανάμεσα σε άλλα αποφασίστηκε να εκδοθεί από το τυπογραφείο της Βουλής το εγχειρίδιο Save LIVES [σύνδεσμος για την αγγλική έκδοση]. Το Save LIVES – μιά δέσμη μέτρων για την Οδική Ασφάλεια εκδόθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2017. Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα προσέφερε το κείμενο μεταφρασμένο στα ελληνικά, σελιδοποιημένο – έτοιμο προς εκτύπωση. Το κείμενο τυπώθηκε σε 10.000 αντίτυπα για να μοραστεί δωρεάν σε όλους τους εμπλεκόμενους στο σχεδιασμό της πολιτικής οδικής ασφάλειας φορείς το Δεκέμβρη του 2017.

Τα κεφαλαία γράμματα στον αγγλικό τίτλο SaveLIVES είναι τα αρχικά των 6 αξόνων στους οποίους στηρίζεται μια ολιστική προσέγγιση για την Οδική Ασφάλεια, η οποία όταν εφαρμόζεται φέρνει έμπρακτα αποτελέσματα:
Speed management (Διαχείριση της ταχύτητας)
Leadership on road safety (Ηγεσία των φορέων για την Οδική Ασφάλεια)
Infrastructure design and improvement (Σχεδιασμός και βελτίωση των υποδομών)
Vehicle safety standards (Πρότυπα ασφαλείας των οχημάτων)
Enforcement of traffic laws (Επιβολή της νομοθεσίας για την κυκλοφορία)
Survival after a crash (Επιβίωση μετά τη σύγκρουση)

Από τον πρόλογο της έκδοσης

Η Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 περιλαμβάνει έναν φιλόδοξο στόχο, να μειώσει κατά 50% τους θανάτους και τους τραυματισμούς από τις οδικές μετακινήσεις μέχρι το 2020. Ελπίζω ότι αυτός ο στόχος θα συμβάλει στην ανανέωση της δυναμικής για τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011 - ­2020. Οι κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της Δεκαετίας Δράσης έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο: α) στην υιοθέτηση και επιβολή νέων νόμων για την οδική ασφάλεια που αφορούν κινδύνους όπως η υπερβολική ταχύτητα, β) στον επανασχεδιασμό των δρόμων με προστατευτικές υποδομές π.χ. πεζοδρόμια, και γ) στη διασφάλιση ότι τα οχήματα διαθέτουν συστήματα προστασίας. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουν να επιταχύνουν γρήγορα τις προσπάθειές τους για την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 3.6.

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, ο Βιώσιμος Τουρισμός και η Κυκλική Οικονομία


Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, ο Βιώσιμος Τουρισμός και η Κυκλική Οικονομία

Με αφορμή την 7η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2018, παρουσιάζουμε ορισμένες πληροφορίες που έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το ενδιαφέρον των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ για το βιώσιμο τουρισμό δεν είναι κάτι το νέο, βρίσκεται στο DNA τους, μιας και ο παγκόσμιος οργανισμός Naturefriends, του οποίου είμαστε τακτικά μέλη από το 2008, ιδρύθηκε το 1895 στη Βιέννη από τρεις προοδευτικούς νέους από την «ανάγκη» για υπαίθρια ψυχαγωγία, άθληση και έρευνας. Ο ένας από τους τρεις νέους έγινε το 1947 Πρόεδρος της Αυστρίας.



Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, ο τουρισμός και η βιώσιμη ανάπτυξη.

ΤΟ ΝΕΡΟ είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα | WATER is a Human Right | H αναδιατύπωση της οδηγίας για το πόσιμο νερό είναι θετική, ωστόσο δεν το αναγνωρίζει ως ανθρώπινο δικαίωμα


[Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece συμμετείχε από την αρχή της εκστρατείας "Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα - Σώστε το νερό". Διαβάστε περισσότερα στο SAVE GREEK WATER [ΕΔΩ]. | Αναρτούμε το Δελτίο Τύπου (31.01.2018) της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU) με θέμα την νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα επανέλθουμε με την παρουσίαση της έκθεσης που παρουσιάστηκε στις 08.02.2018 με θέμα "New study demands Commission to support institutional environment for Human Right to Water – and to avoid threats to it" | Παρουσίαση του θέματος και στο DER SPIERGEL - CNN Greece (ΕΔΩ)]

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU)

Δελτίο Τύπου - 31 Ιανουαρίου 2018


Η αναδιατύπωση της οδηγίας για το πόσιμο νερό προχωρεί προς τα εμπρός, αλλά χάνει την ευκαιρία να αναγνωρίσει το δικαίωμα του ανθρώπου στο νερό.

(Βρυξέλλες, 31 Ιανουαρίου 2018) Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει την αναδιατύπωση της οδηγίας για το πόσιμο νερό (DWD). Είναι η πρώτη φορά που η νομοθεσία λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις της πρώτης επιτυχημένης Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) Right2water. Η ΠΠΠ συγκέντρωσε πάνω από 1,8 εκατομμύρια υπογραφές ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία για την εφαρμογή του ανθρώπινου δικαιώματος στην ύδρευση και αποχέτευση, όπως αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).

Η αναδιατυπωμένη οδηγία λαμβάνει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδίως με την υποχρέωση των κρατών μελών να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό για ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες. Παρόλα αυτά, η παροχή συμβουλών υγείας και πληροφοριών σχετικά με την ποιότητα του νερού δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας.

Η οδηγία αναδιατύπωσης δεν καταφέρνει να φτάσει σε όλη τη διαδρομή και να αναγνωρίσει αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν γίνεται αναφορά στο σημαντικό έργο των ειδικών εισηγητών του ΟΗΕ για το δικαίωμα του ανθρώπου στο νερό και την αποχέτευση. Αυτοί οι εισηγητές έχουν κάνει πολλές προτάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό το δικαίωμα. Ενώ η Επιτροπή αναγνωρίζει τα αιτήματα των πολιτών και τη συνεχή στήριξη για την εφαρμογή του ανθρώπινου δικαιώματος στην ύδρευση και αποχέτευση, αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στο νομοθετικό κείμενο.

Ο κ. Jan Willem Goudriaan, Γενικός Γραμματέας της EPSU και ο αντιπρόεδρος Right2water, δήλωσε ότι «Είναι ένα επίτευγμα για τους υποστηρικτές της δικαιοσύνης ότι τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα για να παρέχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό για ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων. Είμαι απογοητευμένος, η ΕΕ δεν κατάφερε να γίνει παγκόσμιος ηγέτης αναγνωρίζοντας αυτό το δικαίωμα στη νομοθεσία της. Αναμένουμε από την Επιτροπή να αναλάβει επίσης το δικαίωμα στο νερό και την αποχέτευση στην οδηγία πλαίσιο εργασίας.

Η EPSU έχει υποστηρίξει ενεργά το ECI Right2water και θα συνεχίσει την εκστρατεία με το Ευρωπαϊκό Κίνημα για το Νερό και άλλα για να επιτύχει σαφή δέσμευση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων σχετικά με την εφαρμογή του ανθρώπινου δικαιώματος στην ύδρευση και αποχέτευση, όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να γνωμοδοτήσει και να υποβάλει προτάσεις. Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζουν με συνέπεια αυτό το δικαίωμα.

Η EPSU ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να το κάνει αυτό κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με την επικείμενη οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα (WFD) δημοσιεύοντας ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη τις απόψεις του Right2water.

Για περισσότερες πληροφορίες Pablo Sanchez psanchez@epsu.org +32 474 626 633


Ιστορικό
Κείμενο της Δικαιοσύνης των Ευρωπαίων Πολιτών Δικαιοσύνης2
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία για την εφαρμογή του ανθρώπινου δικαιώματος στην ύδρευση και την αποχέτευση όπως αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και την προώθηση της παροχής ύδατος και αποχέτευσης ως βασικών δημόσιων υπηρεσιών για όλους. Η νομοθεσία της ΕΕ θα πρέπει να απαιτεί από τις κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν και να παρέχουν σε όλους τους πολίτες επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό και αποχέτευση.
  
Προτρέπουμε:
1. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εξασφαλίζουν ότι όλοι οι κάτοικοι απολαμβάνουν το δικαίωμα στην ύδρευση και την αποχέτευση.
2. Η ύδρευση και η διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν υπόκεινται στους «κανόνες της εσωτερικής αγοράς» και οι υπηρεσίες ύδατος αποκλείονται από την ελευθέρωση.
3. Η ΕΕ αυξάνει τις προσπάθειές της για την καθολική πρόσβαση στο νερό και την αποχέτευση.

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

18η Γιορτή Σπόρων του ΠΕΛΙΤΙ | 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων: 11 -14 Απριλίου 2018 στη Δράμα | Οι ΦτΦ στηρίζουν τον ΠΕΛΙΤΙ


Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece στηρίζει και προωθεί το μήνυμα του ΠΕΛΙΤΙ για τη συγκέντρωση χρημάτων για την πραγματοποίηση της 2ης Ολυμπιακής Γιορτής στο  Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, από τις 11 έως τις 14 Απριλίου 2018. 
----
Αγαπητοί φίλοι. 

Με την καμπάνια μας αυτή, θέλουμε να συγκεντρώσουμε χρήματα για τη 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και στην 18η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, οι οποίες θα λάβουν χώρα στη Γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, από τις 11 έως τις 14 Απριλίου 2018. 

Η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων γεννήθηκε μετά από πρόταση του Πελίτι(www.peliti.gr) στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση για το μέλλον των σπόρων και της τροφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Χάγη, στις 14-16 Οκτωβρίου 2016. 

Η 1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων οργανώθηκε από το Πελίτι, με την υποστήριξη των κινημάτων Navdanva και Seed Freedom και έλαβε χώρα από τις 19 έως τις 22 Απριλίου του 2017. Στη γιορτή συμμετείχαν άνθρωποι, κινήματα και οργανώσεις από 17 χώρες. 

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ξεκίνησε το 1999 είναι η πρώτη δημόσια ανταλλαγή σπόρων στην Ελλάδα. 

Το 2013 χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη γιορτή σπόρων στον πλανήτη [ΕΔΩ]

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

ΕΑΑ - ΜΕΤΕΟ: Περιορισμένη χιονοκάλυψη ως και 66% σχετικά με το 2017

Πολύ περιορισμένη είναι η χιονοκάλυψη της χώρας στις αρχές Φεβρουαρίου του 2018. Ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών που πραγματοποίησε το meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών καταδεικνύει ότι στις 06/02/2018 περίπου 11.000 km2 είναι καλυμμένα με χιόνι (λευκά στίγματα στο Σχήμα 1) ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017 (Σχήμα 2) το χιόνι κάλυπτε περίπου 32.000 km2 , δηλαδή μείωση περίπου 66% σχετικά με πέρυσι.


Σχήμα 1: Χιονοκάλυψη (δορυφορική εκτίμηση) στις 06/02/2018

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Η φύση στην καρδιά της Αθήνας | Παρουσιάζουμε το νεώτερο κατάλογο άνω των 500 ειδών και υποειδών φυτών στο Λυκαβηττό!!!

 Η φύση στην καρδιά της Αθήνας 
Παρουσιάζουμε το νεώτερο κατάλογο άνω των 500 ειδών και υποειδών  φυτών στο Λυκαβηττό!!!

Ο κατάλογος ΕΔΩ

Επιμέλεια καταλόγου και ενημερωτικό σημείωμα στο blog: Ερωτόκριτος Καλογερόπουλος

Τουρκοβούνια, Λυκαβηττός, Ακρόπολης στη σειρά τρεις λόφοι από βορρά προς δύση περιτριγυρισμένοι από κτήρια.

Ο κωνικός λόφος ενδιάμεσα της Ακρόπολης και των Τουρκοβουνίων είναι ο Λυκαβηττός. Ασβεστολιθικό το υπόστρωμά του έχει υψόμετρο 277 μέτρα. Δεσπόζει στη βορειοανατολική πλευρά της Αθήνας. 

Το παλαιότερο όνομα του ήταν Αγχεσμός (ονομασία που κατόπιν δόθηκε στα Τουρκοβούνια). Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες από που προήρθε η σημερινή ονομασία του, όμως αναφορές από την αρχαιότητα κάνουν λόγο για την ύπαρξη λύκων στην περιοχή (Λυκοβούνια). Μετά την μεταφορά της πρωτεύουσας της Ελλάδας από το Ναύπλιο στην Αθήνα (1834) στην κορυφή του Λυκαβηττού κτίστηκε μικρός ναός αφιερωμένος στον Αγ.Γεώργιο στα θεμέλια προϋπάρχοντος ναΐσκου από τα μεσαιωνικά χρόνια. Τα αρχαία χρόνια υπήρχαν λατομεία που προμήθευαν με οικοδομικό υλικό την πόλη της Αθήνας. Εδώ ας σημειωθεί ότι ο Λυκαβηττός ήταν εκτός της πόλης των Αθηνών, πράγμα που εξηγεί και την μη-ύπαρξη ναών στο λόφο.

Κατά την αρχαιότητα αναφέρεται (Πλάτωνας, Ξενοφών) ως χωρίς δένδρα, νερό με πετρώδες έδαφος. Κατά το έτος 1882 έγινε φύτευση πεύκων και κυπαρισσιών που με εξαίρεση ορισμένα διαλείμματα εξακολούθησε να γίνεται (όπως και άλλων φυτών λ.χ. Δενδρώδης μηδική). Παρόλα τα επιβαρυντικά στοιχεία όπως λατομεία, βόσκηση-στάνες, και στρατιωτικές εγκαταστάσεις ο Λυκαβηττός σήμερα διαθέτει, σχετικά, αξιόλογη αυτοφυή βλάστηση.

Στο αρχείο αναφέρονται τα φυτά που έχουν συλλεχθεί από το Λυκαβηττό από το 1849 και μετά, συνεπώς υπάρχουν δείγματα σε διάφορα ερμπάρια. Οι ερασιτέχνες βοτανικοί δεν διαθέτουν δείγματα (η παρατήρησή τους αναφέρεται σαν «γκρίζα βιβλιογραφία») όμως η συμβολή τους στην έρευνα της χλωρίδας μιας περιοχής είναι σημαντική και αναγνωρίσιμη.   

Επιμέλεια καταλόγου και ενημερωτικό σημείωμα στο blog: Ερωτόκριτος Καλογερόπουλος


Ο Λυκαβηττός «γυμνός» ως Βοσκότοπος το 1850 | ΠΗΓΗ: ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ


Η διαμόρφωση του τοπίου του Λυκαβηττού, 1886. Ένα ζωγραφικό σχέδιο του Τσίλλερ που περιλαμβάνει αναπαυτήρια, «σκιάς μετά γεφύρας», «υδροτεχνάσματα», εξέδρες, στοές, πανόραμα, «δροσιστικά ενδιαιτήματα». Σχέδιο που δυστυχώς δεν εκτελέστηκε ποτέ. | ΠΗΓΗ: ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Σχόλια - Προτάσεις των ΦτΦ στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της χώρας»


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. : 215 5257408 - 6932638523

02.02.2018

Σχόλια -  Προτάσεις των ΦτΦ στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ με τίτλο
«Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της χώρας» / ΦΟΣΔΑ

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece με την εκστρατεία που έχει δρομολογήσει και εξελίσσεται με τίτλο, «Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη ζωή», προβάλει τα τέσσερα προηγούμενα στάδια για τη μείωση των αστικών αποβλήτων, πριν καταλήξουν στους χώρους ταφής. Τα προηγούμενα στάδια είναι: Πρόληψη, Ελαχιστοποίηση όγκου, Επανάχρηση, Ανακύκλωση.

Ωστόσο θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε ένα αποκεντρωμένο και κοινωνικά δίκαιο σύστημα διαχείρισης των αστικών αποβλήτων και ένα εκσυγχρονισμένο πλαίσιο της οργάνωσης και λειτουργίας  των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα που να είναι σύμφωνο με τον «Εθνικό  Σχεδιασμό Πρόληψης,  Δημιουργίας Αποβλήτων και τον  Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων» (ΦΕΚ B 2706/2015) και  με τον πρόσφατο Νόμο (4042) για την Ανακύκλωση.

Η άποψή μας είναι ότι το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Εσωτερικών, «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της χώρας/ ΦΟΣΔΑ», κινείται στη σωστή κατεύθυνση με μια έντονη όμως ένσταση που αφορά την Περιφέρεια της Αττικής, της περιφέρειας δηλαδή που σε ένα μόνο και υπερσυγκεντρωμένο ΧΥΤΥ, στη Φυλή, συγκεντρώνει το σύνολο των αποβλήτων της Αττικής.

Παρατηρήσεις σε τρία άρθρα:

Άρθρο 01 «Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στους δήμους της ηπειρωτικής χώρας».
Στην παράγραφο 1 προβλέπεται ότι «Στις Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας, πλην της Περιφέρειας Αττικής συστήνονται Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) από τους Δήμους της οικείας Περιφέρειας με τη μορφή είτε νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με τη μορφή του συνδέσμου, είτε ανώνυμης εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος.»

Η θέση των ΦτΦ είναι ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστούν οι  Δήμοι  της Περιφέρειας Αττικής να συστήσουν  μέχρι 3 ή 4  ΦΟΣΔΑ (ανατολικά, δυτικά, βόρεια, νότια) με χωροταξικά, περιβαλλοντικά και πληθυσμιακά κριτήρια, και με τις ίδιες προϋποθέσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 2,3,4,5,6 του παρόντος άρθρου 01.

Άρθρο 4 «Αρμοδιότητες των Δήμων»
Το άρθρο αυτό συμπυκνώνει αρκετές από τις βασικές αρχές του Εθνικού Σχεδιασμού. Ωστόσο οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν την οικονομική, τεχνική αλλά και την επιστημονική δυνατότητα να τις εφαρμόσουν. Ακόμα όμως και αν εξασφαλιστούν οι ανωτέρω προϋποθέσεις χρειάζεται να αλλάξει η κουλτούρα του πολιτικού και διοικητικού προσωπικού των Δήμων. 
Για να αλλάξει η κουλτούρα, εκτός των άλλων, χρειάζεται εκπαίδευση των εμπλεκομένων  π.χ. μέσω των  ΚΑΕΔΙΣΠ (Κέντρων Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης, Διαλογής στην Πηγή) ή και άλλων συστημάτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι  η εκπαίδευση και η συμμετοχή των πολιτών, όπως άλλωστε προβλέπεται στον Εθνικό Σχεδιασμό «για την αλλαγή συμπεριφοράς και αντίληψης» εφαρμόζοντας το σύστημα Defra MODEL 4E (Enable/ Καθιστώ ικανούς – Engage/ Προκαλώ τη συμμετοχή – Encourage/ Ενθαρρύνω –Exemplify/ Αναδεικνύω καλές πρακτικές). 
Η πρότασή μας είναι να αναφέρονται στο άρθρο 4 και οι κυρώσεις για όσους Δήμους δεν συνεργάζονται και δεν αξιοποιούν τις αρμοδιότητες που δίνει ο νόμος (αρ.18 Πειθαρχικό αδίκημα).


Άρθρο 19 «Τελικές – Μεταβατικές Διατάξεις»
Στην παράγραφο 2  προβλέπεται «Η λειτουργία των ειδικών διαβαθμιδικών συνδέσμων δήμων και περιφερειών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις 105 και 211 του ν.3852/2010 και οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί δυνάμει του ν. 3389/2005 και δυνάμει της παρ. 5, δεν θίγονται».

Η θέση των ΦτΦ είναι ότι η πρόταση νόμου είναι μια ευκαιρία για να γίνει ένας απολογισμός για τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα  του υδροκέφαλου και συγκεντρωτικού Ειδικού  Διαβαθμιδικού  Συνδέσμου Νομού Αττικής / ΕΔΣΝΑ και αν χρειαστεί να «θιχτεί». Η άποψη των ΦτΦ είναι ότι ο ΕΔΣΝΑ που συστάθηκε το 2011, δεν μπορεί να υλοποιήσει τον εθνικό σχεδιασμό, στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, την Αττική,  με τον καλύτερο, οικολογικότερο, οικονομικότερο και δικαιότερο τρόπο.

Πληρώνω Όσο Πετάω.
Αν και η γενικότερη θέση των ΦτΦ είναι ότι πρέπει οι άνθρωποι να παίρνουν αποφάσεις κυρίως με ηθικά, επιστημονικά και οικολογικά και λιγότερο με οικονομικά κριτήρια και ατομικά οφέλη, θεωρούμε ότι το σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετάω»(Pay as You Throw), που σε πειραματικό στάδιο εφαρμόζεται τοπικά και προαιρετικά σε ορισμένους Δήμους, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο νόμο.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πέντε ημέρες αργότερα, στις 7 Φεβρουαρίου 2018, η Περιφερειάρχης Αττική κα Ρένα Δούρου έγραψε άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών στο οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι η "σύσταση περισσότερων του ενός ΦοΔΣΑ στην Αττική είναι βέβαιο πως θα συμβάλλει στην πραγματική αποκέντρωση, την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, την δίκαιη κατανομή στις εγκαταστάσεις διαχείρισης και τελικής διάθεσης σε όλη την Αττική, με στόχο να μπει τέλος στην πρακτική της ταφής τεράστιων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων σε έναν χώρο (Φυλή) και όλα αυτά με πιο χαμηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος και με τη μέγιστη δυνατή ανταποδοτικότητα". [ΕΔΩ]

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

ΦτΦ: Υπογράφουν για α) το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού β) την Προστασία των Ρεμάτων γ) το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας


Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece:

  1. Συνυπέγραψε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού [ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ΦτΦ είναι η μοναδική Περιβαλλοντική οργάνωση στην Ελλάδα με νομική μορφή, με Ευρωπαϊκή και με Διεθνή δικτύωση που συνυπέγραψε την προσφυγή στο ΣτΕ] Διαβάστε ΕΔΩ. | Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής καταψήφισε ομόφωνα το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) την Τετάρτη 01.02.2018
  2. Συνυπέγραψε την "Κοινή διακήρυξη περιβαλλοντικών φορέων, κινήσεων και κινημάτων για την προστασία των ρεμάτων" η οποία διακινήθηκε  στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής την Τετάρτη 01.02.2018. [ΕΔΩ]
  3. Συνυπέγραψε  το ΥΠΟΜΝΗΜΑ για την απόρριψη της «ΜΠΕ Οριοθέτησης και Διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» και την εκ νέου ανάθεσή της με σύγχρονες προδιαγραφές πράσινης διαχείρισης». [ΕΔΩ]
--------
"Οι ΦτΦ/ NFGR έχουν επιλέξει την πλευρά της ενεργούς συμμετοχής, της παρεμβατικής πολιτικής, της δικτύωσης και της συνεργασίας, σε εθνικό Ευρωπαϊκό και Διεθνές Επίπεδο, για την «Περιβαλλοντική και Κοινωνική Δικαιοσύνη», και επιχειρούν με βάση το καταστατικό τους, χωρίς πολιτικές και οικονομικές εξαρτήσεις, να συμβάλλουν στην «προετοιμασία ενός βιώσιμου μέλλοντος» αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα οργάνωσης, λειτουργίας, διοίκησης και τεχνολογίας."
Απόσπασμα από τον "Επιχειρησιακό Σχεδιασμό 2018 - 2022" των ΦτΦ που θα δημοσιευτεί αρχές Φεβρουαρίου 2018. | Αποσπάσματα από τον Επ.Σχ. ΕΔΩ