Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Το 10ήμερο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους Δήμους της Αττικής είναι σκηνές από το μέλλον | Εμείς γιορτάζουμε..... Λιγότερα απόβλητα - Καλύτερη ζωή


Αυτό που βλέπουμε στους δρόμους της Αττικής για δέκα ημέρες είναι σκηνές από το μέλλον της Αττικής αν δεν εφαρμοστεί ένας άλλος τρόπος Διαχείρισης των Αστικών/ Στερεών Αποβλήτων. 

Ποιός τρόπος;
Εκείνος που περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή και στην Εθνική νομοθεσία [ΕΔΩ]
Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θεωρεί ότι η Μείωση και η Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων είναι το πολυπλοκότερο, δυσκολότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει και να επιλύσει η Ελληνική κοινωνία.

Ο λόγος;
Εμπλέκονται πάρα πολύ φορείς, οι περισσότεροι Δήμοι αλλά και υπηρεσίες είναι βολεμένοι με το υπάρχον σύστημα, συμφέροντα, ατολμία, παραίτηση κ.ά.

Υπάρχουν ευθύνες;
Σαφώς και υπάρχουν ευθύνες. Όμως δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες και αυτές δεν επιμερίζονται "εξ αδιαιρέτου". Στην περίπτωση της Αττικής οι ευθύνες της Περιφέρειας και του Ειδικού  Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής/ ΕΔΣΝΑ είναι μεγαλύτερες και ακολουθούν οι ευθύνες των Δήμων και των πολιτών. 
Οι πολίτες όμως μαθαίνουν, προσαρμόζονται αρκεί να υπάρχει ένα αξιόπιστο, αποκεντρωμένο και κοινωνικά δίκαιο σύστημα Διαχείρισης των Αστικών Αποβλήτων και μια πολιτική ενημέρωσης, συμμετοχής. Το σύστημα της ενημέρωσης των πολιτών προβλέπεται στην Εθνική νομοθεσία αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται. To σύστημα «αλλαγής συμπεριφοράς και αντίληψης» ονομάζεται Defra MODEL 4E.

Τι κάνουν οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece;
Οι ΦτΦ έχουν δώσει προτεραιότητα στη δράση τους με την εκστρατεία "Λιγότερα απόβλητα - Καλύτερη ζωή" η οποία α) προβάλλει καλές πρακτικές από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο β) ασκεί τεκμηριωμένη κριτική στην κυβέρνηση, περιφέρειες δήμους γ) προσπαθεί να εφαρμόσει με τα οικονομικά μέσα που διαθέτουμε στην «αλλαγή συμπεριφοράς και αντίληψης» των πολιτών.


Η  εκστρατεία «Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη ζωή» και πώς μπορεί να την εφαρμόσει ο κάθε πολίτης στην πράξη:
Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τρόποι για να υποστηρίξεις την εκστρατεία «Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη ζωή».
Ο πρώτος τρόπος είναι να παράγεις λιγότερα απόβλητα… να επαναχρησιμοποιείς, να χαρίζεις, να δανείζεις, να επισκευάζεις, να ανακυκλώνεις…
Ο δεύτερος τρόπος είναι να γίνεις «πρεσβευτής» και να διαδόσεις το μήνυμα και το blog «Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη ζωή», δηλαδή αυτόν το σύνδεσμο:  https://zerowastegr.wordpress.com/
Ο τρίτος τρόπος είναι να απαιτήσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, Περιφέρειες και Δήμους να εφαρμόσουν τους νόμους και τα αντίστοιχα τοπικά σχέδια μείωσης και διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Αυτό μπορείς να το κάνεις μαζί μας ή με άλλες πρωτοβουλίες πολιτών ακόμα και μόνος σου ή με τους φίλους σου.

ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΟ BLOG «Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη ζωή»
Στο blog μπορείς να διαβάσεις πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία, να αξιοποιήσεις καλές πρακτικές, να παρακολουθήσεις video και να διαβάσεις - διαδόσεις καλές πρακτικές, να ενημερωθείς για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τη Μείωση και τη Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων κ.λπ.
Αν εκτιμήσεις το blog ενδιαφέρον τότε ενημερώνεις τους φίλους σου.
Στο μενού του blog υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες που για να τις συλλέξουμε, για να τις κατηγοριοποιήσουμε και να τις προβάλλουμε με έναν χρηστικό τρόπο αφιερώσαμε εκατοντάδες ώρες.

Σήμερα, 20 Ιουνίου 2018 που διαβάζεις αυτό το κείμενο, γιορτάζουμε.
Γιορτάζουμε τις 100 αναρτήσεις στο blog «Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη ζωή». 
Κλικάρετε ΕΔΩ για να επισκεφτείτε το blog και ΕΔΩ για να κάνετε ένα τεστ...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου