Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου: Ημερίδα "Ιστορία, Περιβάλλον, Πολιτισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Δυτική Αθήνα - Αττική"


Η ημερίδα «Ιστορία – Περιβάλλον – Πολιτισμός και Βιώσιμη ανάπτυξη στη Δυτική Αθήνα, Αττική» είναι ένα σημαντικός σταθμός, ένας από τους τρεις πυλώνες, του διετούς προγράμματος «πάμε δυτικά – ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα» που υλοποιείται από το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ», με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πληροφορίες για τους Σκοπούς - το Πρόγραμμα -την Πρόσκληση - την Τοποθεσία -  τη Δυνατότητα Παρέμβασης - τη Συμμετοχή σας, στην ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήσαμε ΕΔΩ.

Έχει δημιουργηθεί event στο FACEBOOK ΕΔΩ


Δείτε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και την ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΔΩ

Αν σας ενδιαφέρει το θέμα προωθείστε την είδηση....

Αν σας ενδιαφέρει το θέμα σας περιμένουμε στην ημερίδα....



Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

31 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων | Ας θυμηθούμε τον "Παγκόσμιο Καταστατικό Χάρτη για το Δικαίωμα στην Πόλη" του Κοινωνικού Φόρουμ

Η Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων, 31 Οκτωβρίου, έχει ως θέμα της "Καλύτερη Πόλη, Καλύτερη Ζωή" και υπότιτλο "Δημιουργώντας Βιώσιμες και Ανθεκτικές Πόλεις". 
[Η επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων ΕΔΩ]

Για το κείμενο παρουσίασης του θέματος της φετινής διοργάνωσης (Final World Cities Day Concept Note) επισκεφτείτε την ιστοσελίδα FORUM για την πόλη και διαβάστε το τέλος της παρουσίασης το το θέμα μεταφρασμένο στα ελληνικά [ΕΔΩ].

Οι παλαιότεροι ας ξαναθυμηθούμε τον "Παγκόσμιο Καταστατικό Χάρτη για το Δικαίωμα στην Πόλη" 2004 και οι νεώτεροι ας τον μάθουν, αν και δεν έχει ιδιαίτερη πολιτική και κοινωνική σχέση με την Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων του ΟΗΕ.

---------
Ο Παγκόσμιος Καταστατικός Χάρτης/ΠΚΧ για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΠΟΛΗ
Με αφορμή,
  • την Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων 31 Οκτωβρίου, 
  • την Πρώτη Συνδιάσκεψη των Δημάρχων στο Βουένος Άιρες, 29 - 30 Οκτωβρίου, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των 20 πλουσιότερων χωρών, G20 [ΕΔΩ]
  • τις εκλογές  για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές, που θα γίνουν  τον Μάιο του 2019, 
οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, επαναφέρουν στη δημοσιότητα και στη μνήμη, τον Παγκόσμιο Καταστατικό Χάρτη/ΠΚΧ για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΠΟΛΗ. 



Ο ΠΚΧ για το Δικαίωμα στην Πόλη συζητήθηκε και ψηφίστηκε:
α) στο Κοινωνικό Φόρουμ της Αμερικανικής Ηπείρου, Κίτο, Ιούλης 2004  
β) στο Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ, Βαρκελώνη, Σεπτέμβριος 2004
[Διαβάστε τον ΠΚΧ ΕΔΩ - είναι η έκδοση του 2004 χωρίς τον εμπλουτισμό της το 2005]

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

25 Οκτωβρίου 2018: Εκδήλωση για την έναρξη της λειτουργίας του νέου Δικτύου για την Επίλυση Προβλημάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με έδρα το ΑΠΘ



Launch of the Sustainable Development Solutions Network SDSN Black Sea

SDSN Black Sea: Ένα νέο Δίκτυο για την Επίλυση Προβλημάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με έδρα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει την Προεδρία και θα αποτελεί την έδρα του νεοσύστατου Δικτύου για την Επίλυση Προβλημάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (SDSN Black Sea), ως τμήμα του υφιστάμενου παγκόσμιου δικτύου των Ηνωμένων Εθνών (UN Sustainable Development Solutions Network-SDSN Global).

Το νέο Δίκτυο θα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό πλαίσιο για την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και έναν οδηγό πολιτικής δράσης, αναφορικά με την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η εκδήλωση για την έναρξη της λειτουργίας του νέου Δικτύου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, στις 11:00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Για την απόσυρση των ΗΠΑ από την Αντιπυρηνική Συμφωνία του 1987 | "H INF είναι μια κόκκινη γραμμή που δε μπορεί να υπερβούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες" | Οι θέσεις των ΦτΦ


Ο σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν ανταλλάσσουν στυλό κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις ενδιάμεσης εμβέλειας στο Λευκό Οίκο στις 8 Δεκεμβρίου 1987
----
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για την απόσυρση των ΗΠΑ από την Αντιπυρηνική Συμφωνία INF του 1987
Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty

Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη Συμφωνία INF προξενεί βαθύτατη ανησυχία, γιατί πλήττει την Ευρωπαϊκή ασφάλεια και αποτελεί ένα επικίνδυνο βήμα προς μια νέα εποχή Ψυχρού πολέμου.

Η Συμφωνία Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty είχε υπογραφεί από τους Ronald Reagan and Mikhail Gorbachev το 1987 και δέσμευε τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση να προχωρήσουν σε μείωση με στόχο την εξαφάνιση όλου του πυρηνικού τους οπλοστασίου καθώς και των βαλλιστικών πυραύλων βεληνεκούς 500-5.500 χμ. και καθόριζε τρόπους επιθεώρησης των βημάτων πραγματοποίησης της Συμφωνίας. Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 846 πυραύλους και 32 θέσεις εκτόξευσης ενώ οι Σοβιετικοί 1846 και 117 αντίστοιχα, Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή από τις δύο τότε υπερδυνάμεις 2,692 πυραύλων από την έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας την 1 Ιουνίου 1991. 

Το 2007 ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διακήρυξε ότι η Συνθήκη δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα τη χώρας του. 
Το 2014, ο πρόεδρος Obama κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση της Συνθήκης, αλλά μετά από πίεση των Ευρωπαίων ηγετών ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε το ξεκίνημα μιας νέας κούρσας εξοπλισμών, αποφάσισε να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη.
Σε ένα όλο και πιο επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον και την εβδομάδα που ο ΟΗΕ έχει καθιερώσει για τη μείωση των εξοπλισμών, ο πρόεδρος Trump πυροδότησε ένα νέο μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο Ψυχρό πόλεμο και κανείς δεν ξέρει, αν αυτή τη φορά θα είμαστε τόσο τυχεροί. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ειδικά των χωρών του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι η INF είναι μια κόκκινη γραμμή που δε μπορεί να υπερβούν. 

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών για το αίτημα χαρακτηρισμού της ΠΥΡΚΑΛ (Ελευσίνα) | Οι ΦτΦ προσυπογράφουν....

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece υποστηρίζει το αίτημα και προσυπογράφει.

Κατεβάστε το κείμενο συλλογής υπογραφών από ΕΔΩ

Ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών για το αίτημα χαρακτηρισμού της ΠΥΡΚΑΛ


Αμέσως μετά την ανάκληση των αδειών κατεδάφισης όλων των κτισμάτων του ιστορικού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, αναλάβαμε διάφορες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των συμπολιτών μας, αλλά και της κοινής γνώμης, για την μεγάλη ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται στην πόλη και τις προοπτικές που ανοίγονται. Παράλληλα απευθυνθήκαμε σε όλους τους φορείς που ασχολούνται με την προστασία της βιομηχανικής κληρονομιάς.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Παρουσίαση της Έκθεσης Κατάστασης Περιβάλλοντος 2018 (ΕΚΠ), την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

[Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece προβάλλει ειδήσεις και θέματα που έχουν σχέση με το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τον Πολιτισμό, όχι αποκλειστικά δικής του παραγωγής. Η πολιτική αυτή "επιβραβεύεται" και από τις απαντήσεις που λάβαμε στο ερωτηματολόγιο για τη δημιουργία της νέας ιστοσελίδας που σχεδιάζεται για το 2019. Έτσι λοιπόν αναρτούμε και την είδηση που έχει σχέση με την πρόσφατη έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή/ ICCP του ΟΗΕ]
-----

Το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης και η Πρόεδρος κ. Βροντίση Ζωή σας προσκαλούν στην Εκδήλωση με θέμα την  Παρουσίαση της Έκθεσης Κατάστασης 
Περιβάλλοντος 2018 (ΕΚΠ), την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018, στις 17:30, στο Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα MC2. 

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της 1ης Συνάντησης για τα Ευρωπαϊκά Ποτάμια | Σαράγεβο στις 27-29/09/2018 | 3 ρεπορτάζ από τις εργασίες


Συνέχεια των προηγούμενων αναρτήσεων για την 1η Συνάντηση για τα Ευρωπαϊκά Ποτάμια, Σαράγεβο στις 27-29/09/2018 παρουσιάζουμε τη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ σε μετάφραση του οργανισμού "ΠΙΝΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ". Διευκρινίζουμε ότι  ΦτΦ δεν συμμετείχαν στη συνάντηση λόγω άλλων υποχρεώσεων...

Αρχικά τα τρία ρεπορτάζ για τις εργασίες της συνάντησης:
  • Της Κίνησης Πολιτών Ηλιούπολης/ Κι.Π.Η [ΕΔΩ]
  • ΠΙΝΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ [ΕΔΩ]
  • Γιάννης Παπαδημητρίου [ΕΔΩ]
------------------------------------------
Κοινοποιούμε μεταφρασμένη στα ελληνικά τη διακήρυξη της 1ης Συνάντησης για τα Ευρωπαϊκά Ποτάμια που έγινε στο Σαράγεβο στις 27-29/09/2018. Το κείμενο των συμμετεχόντων και τα αιτήματα που προβάλλει μπορούν να αποτελέσουν έναν οδηγό για τη δράση σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, όποιου και όποιας ενδιαφέρεται να συμβάλλει στον αγώνα για τη σωτηρία των ποταμών της Ευρώπης.
[Μετάφραση- Εισαγωγικό: ΠίνδοςΠεριβαλλοντική, συμμετείχε στην 1η Συνάντηση  για τα Ευρωπαϊκά Ποτάμια στο Σαράγεβο (27-29/09/2018)]

Διακήρυξη
Σεπτέμβρης 2018

Κατά τη διάρκεια της 1ης Συνάντησης για τα Ευρωπαϊκά Ποτάμια στο Σαράγεβο (27-29/10/2018) εμείς – οι συμμετέχοντες στη συνάντηση – συμφωνήσαμε στην παρακάτω λίστα αιτημάτων για την προστασία των τελευταίων ποταμών ελεύθερης ροής στην Ευρώπη και για την αποκατάσταση ποταμών και τμημάτων ποταμών μεγάλης οικολογικής σπουδαιότητας.

Τα ποτάμια οικοσυστήματα αποτελούν περιοχές βιοποικιλότητας παγκόσμιας σπουδαιότητας. Συγχρόνως, περιλαμβάνονται στους πλέον απειλούμενους οικότοπους σε όλο τον κόσμο. Τα ποτάμια της Ευρώπης δεν εξαιρούνται: σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, σχεδόν τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών ποταμών είναι σε κακή οικολογική κατάσταση. Μία από τις κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν τα ποτάμια είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον εξάπλωση και υπερεκμετάλλευση αυτής της παρωχημένης, οικολογικά καταστρεπτικής πηγής ενέργειας θέτει σε κίνδυνο τα τελευταία ποτάμια ελεύθερης ροής και ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Τα ακόλουθα αιτήματα εξασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων της Οδηγίας-Πλαίσιο για τα Ύδατα της Ε.Ε.

Ζητούμε 

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018, ώρα 12:00-13:30 | Συνέντευξη Τύπου: «Πρωτοβουλία για τα Δάση»


[Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece στηρίζει την Πρωτοβουλία. Ο πρόεδρος των ΦτΦ Κώστας Φωτεινάκης έχει προσυπογράψει το σχετικό κείμενο. Περισσότερα ΕΔΩ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Συνέντευξη Τύπου
στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018, ώρα 12:00-13:30 μ.μ.

Η «Πρωτοβουλία για τα Δάση», είναι μια συντονισμένη παρέμβαση καθηγητών πανεπιστημιακών και τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητών δασικών ερευνητικών Ινστιτούτων, νομικών, ελεύθερων επαγγελματιών και στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενημέρωση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, προκειμένου να ληφθεί η απαραίτητη κεντρική πολιτική απόφαση για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δασοπροστασίας της Χώρας.

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

"Νεροφαγώματα" στον κεντρικό δασικό δρόμο του Ποικίλου Όρους | Ενημερωτική επιστολή προς Πυροσβεστική, Δασαρχείο κ.ά.


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. : 215 5257408 - 6932638523
URL: http://naturefriends-gr.blogspot.gr 

12.10.2018

Προς:
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας | 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών (Περιστερίου) | Δασαρχείο Αιγάλεω

Κοιν:
Δήμο Ασπροπύργου | Δήμο Χαϊδαρίου | ΑΣΔΑ | Α/περιφέρεια Δυτικής Αττικής |Α/περιφέρεια Δυτικού Τομέα

ΘΕΜΑ: "Νεροφαγώματα" στον κεντρικό δασικό δρόμο του Ποικίλου Όρους

Σας ενημερώνουμε ότι μεγάλο τμήμα του κεντρικού  δασικού  δρόμου  κατά μήκος της κορυφογραμμής, ανεβαίνοντας από Νεόκτιστα Ασπροπύργου και μέχρι τουλάχιστον τη διασταύρωση με το δασικό δρόμο που ξεκινάει από το Άνω Δάσος Χαϊδαρίου, (πεσμένη βαρέλα), βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. 

Τα «νεροφαγώματα» έχουν προκαλέσει διάβρωση του εδάφους, έχουν σχηματιστεί χαντάκια τα οποία, σύμφωνα με την εμπειρία μας, δυσχεραίνουν τη πρόσβαση πυροσβεστικών μέσων ή άλλων μηχανημάτων διάσωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλων φυσικών καταστροφών.

Σας στέλνουμε σχετικές φωτογραφίες.

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος των ΦτΦ


Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.: Δημιουργία Δικτύου Πολιτών για την πολιτική προστασία στο Χαϊδάρι | 4 κύκλοι επιμόρφωσης από 25.10 - 10.12.2018


[Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών, 13 Οκτωβρίου, παρουσιάζουμε το θέμα που έχει σχέση με την εκπαίδευση των πολιτών από τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου.]

Θέμα: Δημιουργία Δικτύου Πολιτών για την πολιτική προστασία στο Χαϊδάρι

Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου , ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ συντονίζει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα:
«Developing Skills in Dealing with Emergencies: Civil protection for people » - CPP .
To CPP είναι ένα διετές πρόγραμμα (2017-2019) στα πλαίσια του Erasmus+ KA2, εκπαίδευση ενηλίκων, στο οποίο συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα ( ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ- Συντονιστής), η Ιταλία (Training2000 και Nucleo di Protezione Civile Falchi Della Rover), η Γεωργία (Technical University) και η Τουρκία (Akdeniz University).

Ο Στόχος είναι:

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

13 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών και οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ | International Day for Disaster Reduction | Ο άνθρωπος δεν είναι κυρίαρχος της φύσης




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.10.2018


13 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών και οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ "Ο άνθρωπος δεν είναι κυρίαρχος"

Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου. 

Με αφορμή την ημέρα αυτή γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη μείωση και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, σεισμοί, κατολισθήσεις, τσουνάμι, ξηρασία κ.ά). 

[Πατήστε στη φωτογραφία για να μεγεθυνθεί]

Σύμφωνα με στοιχεία του UNISDR - The United Nations for Disaster Risk Reduction, στο διάστημα 1998 – 2017, το 71% των φυσικών καταστροφών παγκοσμίως οφείλονται στις πλημμύρες και στις καταιγίδες. 

Στο ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 1,4 εκατ. νεκροί και 4,4 εκατ. τραυματισμένοι ή αναγκασμένοι να μεταναστεύσουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

8.10.2018 | Η έκθεση του IPPC προειδοποιεί: η αύξηση της θερμοκρασίας περισσότερο από 1,5 β. θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη φύση και στην κοινωνία


Δόθηκε σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου 2018, στη δημοσιότητα η έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή/ ICCP του ΟΗΕ, η οποία διαπιστώνει ότι απαιτούνται άμεσες αλλαγές σε χρήση γης, ενέργεια, βιομηχανία κ.λπ.

Εάν δεν περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 1.5 βαθμούς Κελσίου τότε θα προκύψουν μεγάλες καταστροφές στη φύση, στην οικονομία και στην αντιμετώπιση της φτώχειας.

H έκθεση Global Worming of 1,5o C αναφέρει ότι η ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα πρέπει να λήξει έως το 2050, αν θέλουμε να περιορίσουμε την άνοδο της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 1,5C. 

Η ειδική έκθεση του ICCP  ΕΔΩ.

Παρουσίαση της έκθεσης στο THE GUARDIAN


Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη": Αλήθεια, χρειαζόμαστε τις εξορύξεις υδρογονανθράκων;

[Οι βασικές θέσεις των ΦτΦ γενικότερα για την ενέργεια και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα μας είναι δημοσιοποιημένες από το 2013. [Διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩ σ.36 "Οι Θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ για την Ενέργεια με αναφορά στην κοινωνία και τη φύση"]

-------------------

Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη": Αλήθεια, χρειαζόμαστε τις εξορύξεις υδρογονανθράκων;

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τις εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου νότια της Κρήτης είναι στην Περιφέρεια Κρήτης για γνωμοδότηση και θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018. Δεν έχουμε όμως ακόμα καταλάβει το μέγεθος της απειλής. Όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η οικονομία της χώρας μας που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα του τουρισμού και της αλιείας απειλείται ευθέως από το ενδεχόμενο μιας ή περισσότερων πετρελαιοκηλίδων αλλά και από τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου από το Ιόνιο μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος. Οι εξορύξεις αυτές σχεδιάζεται να γίνουν σε πρωτόγνωρα βάθη χιλιάδων μέτρων με άγνωστες συνέπειες καθώς δεν υπάρχει ακόμα η κατάλληλη τεχνολογία. Ήδη από το στάδιο των σεισμικών ερευνών η ζωή στις θάλασσές μας, τα δελφίνια, οι φάλαινες φυσητήρες αλλά και οι θαλάσσιες χελώνες κινδυνεύουν θανάσιμα. Τα οικονομικά επιχειρήματα υπέρ των εξορύξεων αμφίβολων ποσοτήτων υδρογονανθράκων από πολύ μεγάλα βάθη είναι σαθρά. Ο ανταγωνισμός στο χώρο της ενέργειας είναι πολύ έντονος και ήδη έχουμε εμπλακεί σε γεωπολιτικές συγκρούσεις χωρίς να γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. 

Εξαιρετικά αμφίβολο το οικονομικό όφελος!

Τα τελευταία χρόνια προετοιμάστηκε μεθοδικά το έδαφος με εκατοντάδες εκδηλώσεις, συνεντεύξεις και άρθρα με αστεία επιχειρήματα ότι η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στη στεριά και στη θάλασσα της πατρίδας μας θα λύσει ως δια μαγείας το πρόβλημα του χρέους, θα κάνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και θα μετατρέψει τη χώρα σε μεγάλο ενεργειακό παίκτη στη Μεσόγειο. Η αλήθεια όμως απέχει πολύ. Στην πραγματικότητα τα κοιτάσματα στο Ιόνιο και την Κρήτη είναι ακόμα άγνωστα, το κόστος εξόρυξης από πολύ μεγάλα βάθη (αν γίνει ποτέ) θα είναι πολύ υψηλό και τα πιθανά κέρδη θα πάνε κυρίως στις εταιρείες εξόρυξης και εκμετάλλευσης. Ακόμα στην απίθανη περίπτωση να ήταν μεγάλα τα κοιτάσματα της Ελλάδας και να είναι εφικτή η εξόρυξή τους, θα είχαμε κάποιο αξιόλογο όφελος; Το κράτος αναμένεται να εισπράξει περίπου το 20%. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Κύπρου, αν εξορυχθούν τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί, αυτό το κέρδος υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Κι αυτό χωρίς να υπολογίζεται το κόστος της στρατιωτικής υποστήριξης των εγκαταστάσεων που πιθανότατα θα χρειαστεί, ούτε το κόστος των δημόσιων υποδομών που συνδέονται με τις εξορύξεις ούτε το κόστος των επιπτώσεων στην υγεία, ούτε το κόστος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης ή μιας πολύ πιθανής μεγάλης οικολογικής καταστροφής.

Μεγάλο το ρίσκο!

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

14 - 30 Σεπτεμβρίου: Απολογισμός 17 Μέρες - 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης #17days17goalsgr | Οι ΦτΦ συμμετείχαν

[Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece συμμετείχε στην εκστρατεία με την εκδήλωση που πραγματοποίησε στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 ΕΔΩ]

Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

17 ΜΕΡΕΣ 17 ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 14 – 30 Σεπτεμβρίου 2018

Αθήνα, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κατερίνη, Λάρισα, Ρόδο, Σέρρες, Χαλκιδική
Από τις 14 έως τις 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη σε διάρκεια και εμβέλεια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα για τους Παγκόσμιους Στόχους, σε συντονισμό της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη, με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων από την υιοθέτησή τους και στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους».

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Οι ΦτΦ προτείνουν και θα πάνε: Κυριακή 7 Οκτωβρίου -Γιορτή Πουλιών στον Υγρότοπο Βραυρώνας |


[Οι ΦτΦ θα επισκεφτούν των υγρότοπο Βραυρώνας]

Γιορτή Πουλιών στον Υγρότοπο Βραυρώνας

Ημερομηνία : 7 Οκτ 2018  | Έναρξη: 10:00   Έως: 14:00 

Περιγραφή εκδήλωσης : 
Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου και ώρες 10:00-14:00, σας προσκαλούμε στην προστατευόμενη περιοχή του υγροτόπου της Βραυρώνας, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 210 είδη πουλιών, για μια ξεχωριστή ημέρα στη φύση με παρατήρηση πουλιών και πλήθος άλλων δράσεων αφιερωμένες στη φθινοπωρινή μετανάστευση!

Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ένα ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 100 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International. Στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα. Φέτος γιορτάζουμε την 25η επέτειο της Ευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών!

Χώρος εκδήλωσης: προαύλιος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνας
(δείτε οδηγίες πρόσβασης στο: ΕΔΩ)

Οι δραστηριότητες της εκδήλωσης περιλαμβάνουν: 
• Παρατήρηση Πουλιών
• Περιήγηση
• Περιβαλλοντικές δραστηριότητες για τα παιδιά
• Απελευθέρωση πουλιών 
σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ
• Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας
• Εθελοντικό καθαρισμό του υγροτόπου σε συνεργασία με τη Σχολή Μωραΐτη

* Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη

Η εκδήλωση υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τον Δήμο Μαρκόπουλου, την ΑΝΙΜΑ, τη Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής και το Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας στο πλαίσιο του Προγράμματος Προστασίας και Ανάδειξης Υγροτόπου Βραυρώνας.

Email : info@ornithologiki.gr 
Περισσότερες πληροφορίες: ΕΔΩ ΕΔΩ  ΕΔΩ
-------
Η Γιορτή Πουλιών θα επαναληφθεί από την Ορνιθολογική στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» στο Ίλιον την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες 11:00-14:00 (χώρος ευκαλύπτων, κεντρικές λίμνες του Πάρκου).

Συνεργαζόμενοι φορείς:  
Φίλοι του Πάρκου 
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας 
ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής

[Από τη δράση στη Βραυρώνα.... Μεγάλη συμμετοχή... πραγματικά γιορτή... Ήταν και οι ΦτΦ εκεί...]


Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Γενεύη 13 - 20 Οκτωβρίου 2018: Εβδομάδα κινητοποίησης των λαών για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα | WEEK OF PEOPLES MOBILISATION - Human Rights





Με αφορμή την "τέταρτη σύνοδο της ανοικτής/ δημόσιας διακυβερνητικής ομάδας εργασίας για τις διεθνικές επιχειρήσεις και άλλες επιχειρήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα" του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, το Δίκτυο 200 οργανώσεων από όλο τον κόσμο STOP CORPORATE IMPURITY διοργανώνει εβδομάδα κινητοποιήσεων, δράσεων και εργαστήρια.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ για τις κινητοποιήσεις και ΕΔΩ για τη διοργάνωση 4th OEIGNWG.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece συμμετέχει και στηρίζει το Δίκτυο STOP CORPORATE IMPURITY.