Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 - ώρα 12:00 | Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για το ΧΥΤΑ Φυλής - ΟΧΙ στον Περιβαλλοντικό ρατσισμό


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13.12.2019


ΚΑΛΕΣΜΑ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ – ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΌ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – 12:00 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ


Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece συμμετέχει στο Συλλαλητήριο που διοργανώνει ο Δήμος Πετρούπολης με αίτημα αιχμής  να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Με την ευκαιρία του συλλαλητηρίου παρουσιάζουμε ένα τμήμα των θέσεων των ΦτΦ για τη μείωση και τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ):
  1. Να ακυρωθεί η απόφαση  248/2019 της Ε.Ε. ΕΔΣΝΑ για νέες εσωτερικές επεκτάσεις και την ανάθεση μελέτης για επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής σε νέα περιοχή (Γ’ φάση).
  2. Ο ΧΥΤΑ Φυλής που από το 1991, όταν έκλεισε η χωματερή του Σχιστού, δέχεται όλα τα απόβλητα της Αττικής ή της μισής Ελλάδας, πρέπει να σταματήσει με χρονοδιάγραμμα τη λειτουργία του. Είναι «περιβαλλοντικός ρατσισμός» οι «φτωχοί να τρώνε τη ρύπανση». Θα πρέπει να χωροθετηθούν με σαφήνεια και με χρονοδιάγραμμα νέοι χώροι ΧΥΤΥ και Μονάδες Επεξεργασίες Αποβλήτων/ ΜΕΑ στην Αττική. (Στην ίδια θέση λειτουργούσε ο ΧΥΤΑ Φυλής ως ΧΑΔΑ Άνω Λιοσίων από το 1965),
  3. Η θέση «λατομείο Μουσαμά» στο Ποικίλο Όρος που περιγράφεται με σαφήνεια στον «Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων Αττικής  με έγκριση ως κατάλληλων, θέσεων για εγκαταστάσεις, ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων. Ν.3164/2003, άρθρο 33 [Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων έργων  Βάσω Παπανδρέου] δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί α) βρίσκεται στον αστικό ιστό (μετά από 16 χρόνια έχει γίνει επέκταση της πόλης) β) γιατί η «όχληση» παραμένει στη Δυτική Αττική αλλά και για άλλους λόγους.
  4. Να απαιτηθεί από το Δήμο Φυλής να δώσει στη δημοσιότητα, όπως είναι υποχρεωμένος να κάνει με την εισαγγελική παραγγελία (8 Απριλίου 2019), την έρευνα της  ASPROFOS ENGINEERING με αντικείμενο «την αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και την «αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής». ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είχαν κατατεθεί δύο μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος για την απόκρυψη των ερευνών από το Δήμο Φυλής (Δήμαρχος κ.Παππούς) από το Δυτικό Μέτωπο και το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ.
  5. Να σταματήσουν τα «αντισταθμιστικά οφέλη» προς τους Δήμους που διαφθείρουν συνειδήσεις, ακόμα περισσότερο με την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου. Σύμφωνα με το άρθρο 13 του νέου νόμου  «τυχόν εναπομείναντα από το όφελος ποσά, δύναται να διατίθενται από τους Δήμους αυτούς για την ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΔΑΠΑΝΗΣ, κατά προτεραιότητα όμως σχετιζόμενης με περιβαλλοντική αντιστάθμιση από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων», σε αντίθεση με το νόμο Κλεισθένη που προέβλεπε «Τα ποσά του αντισταθμιστικού οφέλους διατίθενται από τους Δήμους αποκλειστικά για περιβαλλοντικά έργα και δράσεις…». Η διαφορά μεταξύ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΔΑΠΑΝΗΣ και «αποκλειστικά για περιβαλλοντικά έργα και δράσεις» είναι προφανής.
  6. Οι θέσεις του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανώλη Γραφάκου ότι  «Η μόνη σταθερά παραμένει η Φυλή, η οποία με τις παρεμβάσεις στο υφιστάμενο κύτταρο και την επέκταση της Γ’ φάσης δίνει σημαντικές ανάσες ζωής στα απορρίμματα της Αττικής, αλλά στο μεταξύ θα πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας» (11.08.2019) καθώς και οι θέσεις του Περιφερειάρχη Αττικής κ.Γιώργου Πατούλη που τις παρουσίασε στους 66 Δημάρχους της Αττικής «μέχρι την εφαρμογή τους θα κρατήσουμε ανοιχτό το ΧΥΤΑ Φυλής για να μην πνιγούμε στα σκουπίδια», εκτιμούμε ότι διαιωνίζουν και συνεχίζουν τη λειτουργία του, με το γνωστό και εκβιαστικό επιχείρημα «να μη πνιγούμε στα σκουπίδια» ή σε άλλες περιπτώσεις «να μη πνιγούμε», «να καούμε» κ.ο.κ.
Ανθέων 72, 12461 | Τηλ. FAX: 215 5257408 - 6907720897 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com |
ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω
Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΑΜ Φορέα: 3358)
Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece, έχει νομική μορφή σωματείου, ιδρύθηκε το 2008 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς  Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). https://www.nf-int.org/ . Από το 2018 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Seattle to Brussels και εκπρόσωπός του στην Ελλάδα  http://s2bnetwork.org.
Οι ΦτΦ είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο  integrated Civil Society Organizations (iCSO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.  http://esango.un.org/civilsociety/login.do
Οι ΦτΦ/NFGR ήταν εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό και συνεργάζονται με Ευρωπαϊκές και Διεθνείς οργανώσεις και Κοινωνικά Δίκτυα για το περιβάλλον, το δίκαιο εμπόριο, τον πολιτισμό κ.ά.

1 σχόλιο:

  1. Η δομή μας διαθέτει κεφάλαια από 2.000 έως 8.000.000 ευρώ με απόδοση σύμφωνα με τον προϋπολογισμό σας. ο τόκος είναι 3%. Για οποιοδήποτε αίτημα επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email: pierredubreuil35@gmail.com
    Wathsapp: +33 7 55 13 33 12

    ΑπάντησηΔιαγραφή