Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

2020 - Πρωτοχρονιάτικη επιστολή του Κώστα Φωτεινάκη προέδρου των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece (δημόσιος απολογισμός) | "Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα"


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

"Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα" https://joom.ag/04aY

Αγαπητά μέλη/ Φίλες/ Φίλοι/ Συνεργάτες
Το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης δίνει στη δημοσιότητα για 5η συνεχή χρονιά τον Ετήσιο Απολογισμό του 2019 και βασικά στοιχεία του Προγραμματισμού για το 2020. 
Παρουσιάζουμε συνοπτικά παρακάτω τις δράσεις που υλοποιήσαμε το 2019 και τον προγραμματισμό μας για την επόμενη χρονιά, το 2020.

A.   Παρουσίαση έργου – δράσεων έτους 2019


[Από την ημερίδα «Ιστορία – Περιβάλλον – Πολιτισμός και Βιώσιμη ανάπτυξη στη Δυτική Αθήνα, Αττική» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Πάμε Δυτικά - Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα, Αττική"]


Α.1.  Σχεδιασμός – Υλοποίηση έργων
Με βάση τον 5ετή Επιχειρησιακό Σχεδιασμό μας 2018 – 2022,με τίτλο τη γνωστή φράση του Μάλκομ Χ. «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα», το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece, σχεδίασε και υλοποίησε τα παρακάτω έργα:
ü  «Πράσινη Ενέργεια και Πολίτες: Σχεδιασμός, Εκπαίδευση, Εφαρμογή» με τη συνεργασία και άλλων φορέων και συνεργατών (Community Energy River, Σχολείο της Γης κ.ά.) Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο και είναι το πρώτο έργο που υλοποίησαν οι ΦτΦ με τη συνδρομή δημόσιου φορέα. [περισσότερα ΕΔΩ]
ü  «Πάμε Δυτικά – Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα». Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται το 2018 και ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2020, με την οικονομική στήριξη (δωρεά) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. [περισσότερα ΕΔΩ]
ü  «Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη ζωή». Είναι ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και επιμόρφωσης που ξεκίνησε το 2017 και υλοποιείται αποκλειστικά με ιδίους πόρους και με την συμμετοχή εθελοντών. [ΕΔΩ]


Α.2      Ακτιβιστικές – Περιβαλλοντικές - Πολιτιστικές Δράσεις
Το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greeceσυμμετείχε / υποστήριξε, ενδεικτικά, τις παρακάτω ακτιβιστικές – περιβαλλοντικές - πολιτιστικές δράσεις:
Ö        Ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και παράλληλα υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας και την αξιοποίηση των ΑΠΕ.
Ö        Ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.
Ö        Στήριξη προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το αεροδρόμιο του Ελληνικού, την Ίο κ.λπ.
Ö        Κατά του Περιβαλλοντικού Ρατσισμού που υφίστανται τόσο τα οικοσυστήματα όσο και οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας, Αττικής από την μακροχρόνια λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής.
Ö        Ταχθήκαμε υπέρ της αποφόρτισης και στη συνέχειατης διακοπής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής με την ταυτόχρονη δημιουργία νέων ΧΥΤΥ και σε άλλους Δήμους της Αττικής, διατηρώντας κριτική στάση απέναντι στις αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής και του ΥΠΕΝ που λήφθηκαν από τις Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα, στηρίζουμε τη δράση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και τις πρωτοβουλίες των 7 Δημάρχων της Δυτικής Αθήνας για τη διακοπή λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής. [ΕΔΩ]
Ö        Υπέρ της προετοιμασίας της «Ελευσίνας – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021» χωρίς να αποκρύπτουμε τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Η επιτυχία της «Ελευσίνας 2021» αποτελεί για τους ΦτΦ Εθνικό στόχο.
Ö        Υπέρ της προβολής των πολιτιστικών στοιχείων, της ιστορίας, των οικοσυστημάτων της Δυτικής Αθήνας, Αττικής ως αντίδοτο στη διαχρονική υποβάθμιση της περιοχής.
Ö        Υπέρ της διατήρησης και την προστασίας των ρεμάτων στην Αττική, στηρίζοντας τις προτάσεις του Δικτύου «ΡΕΜΑΤΤΙΚΗ».
Ö        Υπέρ των Ενεργειακών Κοινοτήτων, στηρίζοντας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και υλοποιώντας το έργο «Πράσινη Ενέργεια και Πολίτες: Σχεδιασμός, Εκπαίδευση, Εφαρμογή» (Α.1.1)
Ö        Κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων – μεταναστών και κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.
Ö        Ενάντια στον υπερτουρισμό και υπέρ ενός Βιώσιμου Τουρισμού με σεβασμό στα οικοσυστήματα, την τοπική κοινωνία και οικονομία. [Γ.5]
Ö        Υπέρ της κλιματικής δικαιοσύνης, αναδεικνύοντας διαχρονικά τις ευθύνες των ανεπτυγμένων χωρών απέναντι στην ανθρωπότητα και τις δραματικές επιπτώσεις που αναμένεται να έχει η κλιματική κρίση στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και της φτώχειας, τόσο στις φτωχές και υποανάπτυκτες χώρες, όσο και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Ö        Υπέρ της συνεργασίας των Ευρωπαϊκών κρατών και οργανισμών και της Βαλκανικής συνεργασίας.
Ö        Υπέρ του δίκαιου εμπορίου και τον έλεγχο των πολυεθνικών - την κατάργηση του ISDS (Επίλυση διαφορών κράτους και επιχειρήσεων σε ιδιωτικά δικαστήρια).
Ö        Υπέρ της προώθησης των «17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης/ AGENDA 2030» προβάλλοντας, διεκδικώντας και εξειδικεύοντας στόχους και υποστόχους  σε θεματικές όπως π.χ. για τον τουρισμό, τη μείωση των αποβλήτων, τον πολιτισμό, τον τουρισμό. Παράλληλα αποκαλύψαμε, και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε, την υποκρισία  πολλών κυβερνήσεων, οι οποίες ενώ έχουν δεσμευτεί με την υπογραφή τους για μια Παγκόσμια Βιώσιμη Ανάπτυξη στην πράξη πράττουν ακριβώς το αντίθετο. [Γ.10].


Α.3. Συμμετοχή σε έρευνες – ψηφίσματα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι Φίλοι της Φύσης παρακολουθούν σε διαρκή βάση διεθνή επιστημονικά κείμενα και έρευνες για τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται, ενημερώνουν τακτικά τα μέλη και τους φίλους και συμμετείχαν σε δράσεις συνυπογράφοντας αντίστοιχα ευρωπαϊκά – διεθνή ψηφίσματα.

Β. Προγραμματισμός – Δράσεις για το 2020
Οι Φίλοι της Φύσης με αφορμή το "2020 - Έτος αφιερωμένο στη Μελίνα Μερκούρη" από το Υπουργείο Πολιτισμού,  προγραμματίζουν μια σειρά από εκδηλώσεις προς τιμήν της, αρχίζοντας από την έκδοση του ημερολογίου του οργανισμού (το εξώφυλλο κατωτέρω).




Επίσης, για το 2020 οι Φίλοι της Φύσης προγραμματίζουν:
Ö        Νέες δράσεις σύμφωνα με τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό 2018 – 2022 και το Καταστατικό των ΦτΦ για την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. https://joom.ag/04aY

Ö        Δράσεις αφιερωμένες στα 125 χρόνια από την ίδρυση (1895) της Περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Φύσης στη Βιέννη. Μια από τις δράσεις που προγραμματίζονται είναι η έκδοση μπροσούρας με το ιστορικό της οργάνωσης.
Ö        Διοργάνωση Συνεδρίου (εκλογική Συνέλευση) το Φθινόπωρο του 2020 (πιθανή ημερομηνία Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου). Πληροφορίες για το συνέδριο θα ανακοινωθούν το Μάρτιο του 2020.
Ö        Ανανέωση της ιστοσελίδας των ΦτΦ
Ö        Ολοκλήρωση του Προγράμματος «Πάμε Δυτικά – Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα», Μάρτιος 2020. Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων θα συνεχιστεί με ειδικές επισκέψεις σε ιστορικούς  τόπους που δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό.
Ö        Βαρύτητα στο Βιώσιμο Τουρισμό. Θα επιδιώξουμε συνεργασίες και κοινές δράσεις με άλλους οργανισμούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Ö        Επέκταση της συνεργασίας με δίκτυα και οργανισμούς στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Ö        Επιμόρφωση στελεχών και μελών των ΦτΦκαι προώθηση της «Επιστήμης των Πολιτών» για την καταγραφή της χλωρίδας και της πανίδας, τη σήμανση ιστορικών ιχνών κ.ά.
Ö        Προετοιμασία δράσεων για το 2021 – Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με αναφορές στην έδρα των ΦτΦ, στο Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο, Χαϊδάρι.
Ö        Δράσεις για την ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  ώστε να λάβει μέτρα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, τιμώντας την «υπογραφή των Δημάρχων για την ενέργεια και  κλίμα». Το σύνθημα των ΦτΦ είναι «Εάν η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμια πρόβλημα, οι λύσεις είναι τοπικού χαρακτήρα».
Ö        Αξιολόγηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ/ AGENDA 2030 μιας και αρκετοί στόχοι είχαν στόχο το 2020, όπως π.χ. η δεκαετία 2010 – 2020 για τη Βιοποικιλότητα.

Δ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Παίρνοντας υπόψη την έρευνα, μέσω ερωτηματολογίου, που πραγματοποιήσαμε το Νοέμβριο του 2019 θα βελτιώσουμε την επικοινωνιακή πολιτική μας, την οργάνωση και τη λειτουργία του οργανισμού. Ιδιαίτερο βάρος θα δώσουμε στην ανάδειξη νέου στελεχικού δυναμικού σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο.

Θα δρομολογήσουμε τη λειτουργία και την ανάπτυξη του οργανισμού με ένα συνδυασμό εθελοντών αλλά και επαγγελματικών στελεχών. Η ανεύρεση οικονομικών πόρων μέσω προγραμμάτων και δωρεών με τις προϋποθέσεις που σαφώς ορίζονται στο Καταστατικό (άρθρο 8.5) των ΦτΦ αποτελεί προτεραιότητα. Οι συνδρομές των μελών και οι ενισχύσεις φίλων δεν αρκούν για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του οργανισμού.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Σε όλους τους εθελοντές, μεταφραστές, συνεργάτες, γραφίστες, ειδικούς επιστήμονες που συνέβαλαν στην επεξεργασία, στην προβολή και στη διάδοση των θέσεων των ΦτΦ.
           
Κώστας Φωτεινάκης - Πρόεδρος των ΦτΦ


[Από την ημερίδα «Ιστορία – Περιβάλλον – Πολιτισμός και Βιώσιμη ανάπτυξη στη Δυτική Αθήνα, Αττική» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Πάμε Δυτικά - Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα, Αττική"]


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1.    Δημόσιος Απολογισμός  2018 ΕΔΩ  https://bit.ly/2SwV74q ]

2.    Ενδεικτική παρουσίαση αναρτήσεων και δράσεων των ΦτΦ:
Ö        ΦτΦ: Αξιολόγηση της συνόδου COP25 των ΗΕ για την κλιματική αλλαγή | Κριτική – θέσεις – προτάσεις για την ενέργεια και το κλίμα (Δεκέμβριος 2019)  https://bit.ly/37iatOy
Ö        Ανοικτή επιστολή 278 Οργανισμών προς τους Υπουργούς, Επιτρόπους, Μέλη των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου για τη "Συνθήκη για το Χάρτη Ενέργειας" / Openletter on the Energy Charter Treaty (ECT) (Δεκέμβριος 2019) https://bit.ly/2Q10KpL
Ö        Δημοσιεύτηκε η 5ετής έκθεση SOER 2020 "Το Ευρωπαϊκό περιβάλλον - Κατάσταση και προοπτικές 2020" | Ένα βιώσιμο μέλλον είναι ακόμη εφικτό: σε ποιους τομείς πρέπει να αναληφθεί δράση; (Δεκέμβριος 2019) https://bit.ly/2rAbGS2
Ö        Να μην ανακληθεί ο χαρακτηρισμός της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας ως ιστορικό τόπος | Η επανεισαγωγή του θέματος του χαρακτηρισμού στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων δεν είναι τυχαία | ΨΗΦΙΣΜΑ και από το Δ.Σ. Ελευσίνας (Νοέμβριος 2019) https://bit.ly/2t4YkNV
Ö        «Το Λιμάνι του Πειραιά: ένα λιμάνι βιώσιμο, ένα λιμάνι για όλους …» | Ημερίδα του ΚΠΕ Δραπετσώνας (Νοέμβριος 2019) https://bit.ly/352kb5M
Ö        Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ παρουσιάζει τις θέσεις του για το ΧΥΤΑ Φυλής και τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής | Οι ΦτΦ συμμετέχουν (Νοέμβριος 2019) https://bit.ly/2Q3RMZ7
Ö        ΟΧΙ στις Εξορύξεις υδρογονανθράκων | Οι ΦτΦ συμμετέχουν στην Κινητοποίηση την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019 στις 6μ.μ. στο Σύνταγμα (Οκτώβριος  2019) https://bit.ly/2rvPzfn
Ö        17 ΜΕΡΕΣ - 17 ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ | Οι ΦτΦ συμμετείχαν - #17days17goalsgr (Σεπτέμβριος 2019) https://bit.ly/2ZqmKNU
Ö        GREEN10: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να απορρίψει την προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχή "One in oneout" | GREEN 10 OPENLETTERTO EUROPEAN PARLIAMENT ON “ONE IN, ONEOUT” PRINCIPLE  (Σεπτέμβριος 2019) https://bit.ly/361dPF9
Ö        Αλλάζουμε το σύστημα - Όχι το κλίμα | Παγκόσμια Ημέρα Δράσης | SYSTEMCHANGE - NOTCLIMATECHANGE (Σεπτέμβριος 2019) https://bit.ly/2sqFzo5
Ö        ΜΑΘΕ ΤΙ ΤΡΩΣ | Ζητήστε από την Ε.Ε. να προστατέψει την υγεία μας και να αποτρέψει τις διατροφικές απάτες | Υπόγραψε τώρα - Οι ΦτΦ υποστηρίζουν την εκστρατεία (Αύγουστος 2019) https://bit.ly/2ssc8SL
Ö        Όχι άλλη Χιροσίμα | Εκδήλωση του ΠΑΔΟΠ στο Δημαρχείο Βύρωνα | Κώστας Φωτεινάκης: "Το περιβαλλοντικό κίνημα πρώτα απ' όλα είναι ειρηνικό" (Αύγουστος 2019) https://bit.ly/2MyWQlV
Ö        Δελτίο Τύπου - ΦτΦ: Τα θερινά πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι και η προγραμματική δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη (Ιούλιος 2019) https://bit.ly/2ruJL5O
Ö        "ΟΙΚΟ -ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΕΣ" | Σταυρόλεξα - Κρυπτόλεξα με θέμα το Περιβάλλον | Εκδότης: Νέοι Φίλοι της Φύση (Ιούνιος 2019) https://bit.ly/2Sx0TmC
Ö        151 Ευρωπαϊκοί και Εθνικοί οργανισμοί: Ανοικτή επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ: "​​Το βιώσιμο μας μέλλον πρέπει να ξεκινήσει τώρα" (Ιούνιος 2019) https://bit.ly/2t51HEz
Ö        Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει απλουστευμένη επισήμανση «Nutriscore» στα τρόφιμα | Οι ΦτΦ σας ενημερώνουν και σας προτείνουν να στηρίξετε με την υπογραφή σας το αίτημα (Μάιος 2019) https://bit.ly/2MtTKzC
Ö        ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: Ούτε ένα ψηφοδέλτιο πεταμένο. Όλα τα μη χρησιμοποιημένα ψηφοδέλτια στην ανακύκλωση | 39.063 εκλογικά τμήματα: περισσότεροι από 5.000 τόνοι χαρτί (Μάιος 2019) https://bit.ly/2EXjnom
Ö        To 2020 πλησιάζει... Οι Στόχοι του ΟΗΕ για τη δεκαετία 2010 - 2020 για τη βιοποικιλότητα και η ενσωμάτωσή τους στους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη/ AGENDA 2030 (Μάιος 2019) https://bit.ly/2EUytuD
Ö        Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής 2019 – Ελλάδα (Απρίλιος 2019) https://bit.ly/363h6DZ
Ö        ΦτΦ: Από το «παράθυρο» του 2019 επιχειρούν να περάσουν αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις για τον αιγιαλό και την παραλία που δεν πέρασαν από την «πόρτα» το 2014 (Απρίλιος 2019) https://bit.ly/399FUvY
Ö        Συνέδριο Πολιτών για τα αδιέξοδα & τις λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων | ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | Οι ΦτΦ συμμετέχουν (Απρίλιος 2019) https://bit.ly/2QpBzMC
Ö        12η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία | Πεδίον Άρεως 12:00 | Οι ΦτΦ και φέτος συμμετέχουν και στηρίζουν τη δράση (Απρίλιος 2019) https://bit.ly/2rvSNQ1
Ö        Ο τουρισμός χρειάζεται ποιότητα και όχι ποσότητα | QUALITY BEFORE QUANTITY – also in tourism! | Έκθεση για τον τουρισμό στο Βερολίνο 6 - 10 Μαρτίου 2019 ITB BERLIN (Μάρτιος 2019) https://bit.ly/2ZuF1cR
Ö        Επιστολή εκπροσώπων από 40 χώρες της Ευρώπη και της Β.Αμερικής προς τους Προέδρους των ΗΠΑ και Ρωσίας να παραμείνουν στην ιστορική συμφωνία INF Treaty για τη μείωση των πυρηνικών και συμβατικών πυραύλων (Ιανουάριος 2019) https://bit.ly/37nDxnR
Ö        "Κοινωνία και Κλιματική Αλλαγή - Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ " | Ομιλία στο συνέδριο του ΓΕΩΤΤΕ (Ιανουάριος 2019) https://bit.ly/2t7peoe

1 σχόλιο:

  1. Η δομή μας διαθέτει κεφάλαια από 2.000 έως 8.000.000 ευρώ με απόδοση σύμφωνα με τον προϋπολογισμό σας. ο τόκος είναι 3%. Για οποιοδήποτε αίτημα επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email: pierredubreuil35@gmail.com
    Wathsapp: +33 7 55 13 33 12

    ΑπάντησηΔιαγραφή