Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: 25 χρόνια υποκρισίας και κακών πρακτικών είναι αρκετά | 2 – 13 Δεκεμβρίου 2019 η 25η COP Διάσκεψη του ΟΗΕ στη Μαδρίτη για την κλιματική αλλαγή


Ανθέων 72, 12461 | Τηλ. FAX: 215 5257408 - 6907720897 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com |

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02.12.2019

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece: 25 χρόνια υποκρισίας και κακών πρακτικών είναι αρκετά
2 – 13 Δεκεμβρίου 2019 | 25η COP Διάσκεψη του ΟΗΕ στη Μαδρίτη για την κλιματική αλλαγή


Α. Η 25η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης  των Ηνωμένων Εθνών για τη κλιματική αλλαγή (COP25)

Η 25η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη κλιματική αλλαγή (COP25) θα πραγματοποιηθεί από 2-13 Δεκεμβρίου 2019 στη Μαδρίτη1. Όπως είναι γνωστό στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» η COP25 είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Σαντιάγο αλλά ακυρώθηκε από την κυβέρνηση της Χιλής, σε μια προσπάθεια να κρύψει από τους 10.000 συμμετέχοντες στη διάσκεψη τη βίαιη αστυνομική καταστολή του κινήματος ενάντια στην αντικοινωνική, φιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Σεμπαστιάν Πινιέρα (Miguel Juan Sebastián Piñera Echenique).

Η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών (Conference of the Parties - COP) είναι το «ανώτατο σώμα» (supreme body) της Σύμβασης, δηλαδή η υψηλότερη αρχή της λήψης αποφάσεων. Στη Διάσκεψη μετέχουν όλες οι χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης.

Η Σύμβαση - Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή υπεγράφη από 154 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 1992 στο Ρίο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη. Η Ελλάδα2 επικύρωσε την Σύμβαση με τον Νόμο 2205/1994 (ΦΕΚ 60/Α/15-4-1994).

Β. Ένας απολογισμός αρνητικός από το Α μέχρι το Ω – Από την COP 1 στην COP24 «ο κατακλυσμός πλησιάζει»
Σύμφωνα με τον Daniel Tanuro3 «Ο απολογισμός αυτής της διαδικασίας είναι αρνητικός από το Α μέχρι το Ω. Από την COP1 έως την COP24, οι κυβερνήσεις βάλθηκαν να βρουν μέσα για να μην μειώσουν τις εκπομπές τους, ή να τις κάνουν να μειωθούν από άλλους, ή να κάνουν σαν να τις μειώνουν μετακομίζοντάς τες, ή να αποκτήσουν νέες αγορές ως αντιστάθμισμα της δέσμευσής τους να τις μειώσουν με ομοιοπαθητικές δόσεις, ή να κάνουν να υιοθετηθεί η παράλογη ιδέα ότι το να μην κόβεις ένα δέντρο ισοδυναμεί με το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείς ορυκτά καύσιμα.
Το αποτέλεσμα αυτών των μεγαλοστομιών είναι ότι οι ετήσιες εκπομπές του κύριου αερίου του θερμοκηπίου, του CO2, είναι πάνω από 60% μεγαλύτερες από το επίπεδο του 1990 και αυξάνονται σήμερα ακόμα πιο γρήγορα από όσο στον εικοστό αιώνα. Η συνέπεια είναι ότι η ατμοσφαιρική συγκέντρωση CO2, που ήταν 350 ppm  το 1990, είναι τώρα 415 ppm...»

Γ. Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece για την κλιματική αλλαγή4 και την COP25
Οι ΦτΦ έχουν πάρει σαφή θέση για την κλιματική αλλαγή και την κλιματική δικαιοσύνη. Έχουν καταγγείλει την υποκρισία των κυβερνήσεων, τόσο για την κλιματική αλλαγή, όσο και για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης5/ 17SDGs.

Γ.1 Εξάρτηση από το λιγνίτη – Εξορύξεις υδρογονανθράκων – Οι θέσεις των ΦτΦ
Ενώ οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή είναι ορατές σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά εξακολουθούν στην πράξη την ίδια πολιτική σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Σχεδιάζουν νέα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ και δρομολογούν τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, στα Ιόνια, στην Κρήτη. (Σημείωση: για το θέμα της απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ υπάρχει αυξημένη κινητικότητα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και θα επανέλθουμε)

Γ.2 Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Η κοινωνία δεν αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή με σοβαρότητα και με τα χαρακτηριστικά του επείγοντος. Οι κυβερνήσεις και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις υπογράφουν συμφωνίες, δεσμεύσεις υποτίθεται, χωρίς όμως να παίρνουν τα ανάλογα πρακτικά μέτρα. Οι οργανώσεις και γενικότερα η Κοινωνία των Πολιτών μπορεί να έχει συναίσθηση της απειλής, ωστόσο ανάλογα με το ιδεολογικό ή με το πολιτικό της υπόβαθρο αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή μέσα από τη δική τους διόπτρα, υποτιμώντας ή απαξιώνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τις διαφορετικές προσεγγίσεις ή μεθόδους διεκδίκησης.

Οι ΦτΦ δεν υποτιμούν και δεν απαξιώνουν καμία προσέγγιση και μέθοδο διεκδίκησης μέτρων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο δεν θεωρούν ότι μια life style αντιμετώπιση, ή ένας «ακτιβισμός μέσω διαδικτύου» μπορεί να έχει αποτελέσματα και να ασκήσει πίεση προς τις κυβερνήσεις, τα κόμματα, τις τοπικές αυτοδιοικήσεις για να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.

Γ.3 FRIDAYS FOR FUTURE και η GRETA
Οι ΦτΦ χαιρετίζουν το κίνημα των νέων Fridays for Future που για ένα ολόκληρο χρόνο αφυπνίζουν με τον τρόπο τους την κοινωνία, με αποτέλεσμα να έχει προγραμματιστεί μια Παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή από 20 – 27 Σεπτεμβρίου 2019. Πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα. Χωρίς τη Greta και τους υποστηρικτές της, χωρίς το κίνημα Fridays for Future δεν θα μιλάγαμε σήμερα σε «κατάσταση επείγοντος» για την κλιματική αλλαγή.

Αποτέλεσμα της κινητοποίησης της νεολαίας είναι το γεγονός ότι το «59% των πολιτών της Ε.Ε. πιστεύει ότι οι διαμαρτυρίες με πρωτοβουλία των νέων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είχαν αντίκτυπο στην πολιτική της Ε.Ε.6». Ως προτεραιότητα δράσεων του Ευρωκοινοβουλίου οι πολίτες επιλέγουν α) Κλιματική αλλαγή 52% β) Ατμοσφαιρική ρύπανση 35% γ) Θαλάσσια ρύπανση 31% δ) Αυξανόμενη ποσότητα αποβλήτων 28% ε) Αποψίλωση δασών 28%. Ωστόσο και οι πέντε προτεινόμενες δράσεις που καλείται το Ευρωκοινοβούλιο να πάρει μέτρα συνδέονται άμεσα με τη λήψη μέτρων που έχουν σχέση την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Παρά το έντονο ενδιαφέρον και της ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών που καταγράφεται στην έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου6, και με βάση το τι έχει προηγηθεί, είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τις δράσεις και τα πρακτικά μέτρα που θα πάρουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Δ. Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece και οι συνεργασίες σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο για την κλιματική αλλαγή και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι ΦτΦ συνεργάζονται σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο με οργανώσεις της ΚτΠ για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων, η κλιματική αλλαγή και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ενημερώνουμε μόνο για τις τρεις τελευταίες παρεμβάσεις και συνυπογραφές επιστολών και ψηφισμάτων:
Δ1. Οι ΦτΦ και 200 άλλοι οργανισμοί απαιτούν από την Ε.Ε. απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα7 | Cut Fossil Fuels Out Of Our Politics  (24.10.2019)
Δ2. Call to participate in the Social Summit for Climate in Madrid | Beyond COP25: People for Climate8 (28.11.2019)
Δ3. Open letter on the Energy Charter Treaty9 (ECT) (05.12.2019)

Ε. Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θα συνεχίσει να συνεργάζεται εντός και εκτός Ελλάδας με φορείς της ΚτΠ  να αποκαλύπτει την υποκρισία των κυβερνήσεων και όλων εκείνων που υπογράφουν δεσμεύσεις  για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς να τιμούν τις υπογραφές τους.

 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1.       UN Climate Change Conference - December 2019   https://unfccc.int/cop25
2.       ΥΠΕΝ - ΣΥΜΒΑΣΗ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ Η.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ   https://bit.ly/35JFDNU
3.       Daniel Tanuro "Από COP σε COP, ο κατακλυσμός πλησιάζει"   https://bit.ly/35LCKfo
4.       Αλλάζουμε το σύστημα - Όχι το κλίμα | Παγκόσμια Ημέρα Δράσης | SYSTEM CHANGE - NOT CLIMATE CHANGE  https://bit.ly/2LbhurK
5.       17 Οκτωβρίου, Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας και η υποκρισία των διεθνών οργανισμών | International Day for the Eradication of Poverty 2019 | END POVERTY – END HIPOCRISY https://bit.ly/2q8YnqR
6.       2019 (EB 92.2) 2019 PARLEMETER Focus on climate change | H ολοκληρωμένη έρευνα θα δημοσιευτεί στις 10 Δεκεμβρίου 2019.  [ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η περίληψη είναι διαθέσιμη σε μορφή PDF]
7.       Οι ΦτΦ και 200 άλλοι οργανισμοί απαιτούν από την Ε.Ε. απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα | Cut Fossil Fuels Out Of Our Politics https://bit.ly/2LcfTSB
8.       Call to participate in the Social Summit for Climate in Madrid | Beyond  COP25: People for Climate https://bit.ly/2R9r4PK
9.       Open letter on the Energy Charter Treaty https://bit.ly/2R745ok


Ανθέων 72, 12461 | Τηλ. FAX: 215 5257408 - 6907720897 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com |
ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω
Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΑΜ Φορέα: 3358)
Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece, έχει νομική μορφή σωματείου, ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς  Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). https://www.nf-int.org/ . Από το 2018 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Seattle to Brussels και εκπρόσωπός του στην Ελλάδα  http://s2bnetwork.org.
Οι ΦτΦ είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο  integrated Civil Society Organizations (iCSO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.  http://esango.un.org/civilsociety/login.do
Οι ΦτΦ/NFGR ήταν εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό και συνεργάζονται με Ευρωπαϊκές και Διεθνείς οργανώσεις και Κοινωνικά Δίκτυα για το περιβάλλον, το δίκαιο εμπόριο, τον πολιτισμό κ.ά.



1 σχόλιο:

  1. Η δομή μας διαθέτει κεφάλαια από 2.000 έως 8.000.000 ευρώ με απόδοση σύμφωνα με τον προϋπολογισμό σας. ο τόκος είναι 3%. Για οποιοδήποτε αίτημα επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email: pierredubreuil35@gmail.com
    Wathsapp: +33 7 55 13 33 12

    ΑπάντησηΔιαγραφή