Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

3η Διεθνής Διάσκεψη Κορυφής των Συνεταιρισμών, Québec, Canada, 11-13 Οκτ. 2016

 
[Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece δεν περιορίζουν τις δράσεις τους στο Φυσικό και στο Αστικό περιβάλλον. Τα ενδιαφέροντά τους επεκτείνονται στους τομείς της κοινωνίας, της οικονομίας, των δικαιωμάτων, της εκπαίδευσης, της ψυχαγωγίας κ.λπ. Οι επισκέπτες του blog θα έχουν διαπιστώσει το ενδιαφέρον των ΦτΦ και οι δράσεις που αναπτύσσουν , αυτόνομα αλλά και σε συνεργασία με άλλους φορείς, ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες CETA TTIP TiSA όπως στις 8 Οκτωβρίου 2016 [ΕΔΩ]. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε και στηρίζουμε συνεταιριστικά παραγωγικά και καταναλωτικά εγχειρήματα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο ως εναλλακτικά μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Το ενδιαφέρον των ΦτΦ για τα συνεταιριστικά εγχειρήματα και τις επιχειρηματικές μορφές Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας θα εκφραστεί και πρακτικά τους επόμενους μήνες.]
----------------
ΑΠΟ ΤΟ  ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΑ
 
Η Διεθνής Διάσκεψη Κορυφής των Συνεταιρισμών διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (ICA - International Co-operative Alliance) και του Συνεταιριστικού Ομίλου Desjardins, Canada. Είναι η κορυφαία παγκόσμια εκδήλωση για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών και αποτελεί ένα μοναδικό χώρο για προβληματισμό, συζήτηση, συνεργασία και κατάρτιση στα τρέχοντα και μελλοντικά κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Αποδεικνύοντας ότι οι συνεταιρισμοί είναι μια απάντηση στα μεγάλα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα της εποχής μας, η διάσκεψη κορυφής έχει ως στόχο να προωθήσει και να ενισχύσει την ανάπτυξη των συνεταιρισμών σε όλες τις χώρες. Η διάσκεψη έχει πάνω από 200 προσκεκλημένους ομιλητές και περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες από περίπου 100 χώρες.

Η 1η Διεθνής Διάσκεψη Κορυφής των Συνεταιρισμών το 2012, ανέδειξε την καταπληκτική δύναμη των συνεταιρισμών μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, καινοτόμες μελέτες και ευρέως αναγνωρισμένους ομιλητές.

Η 2η Διεθνής Διάσκεψη Κορυφής των Συνεταιρισμών το 2014, ανέδειξε τη μοναδική ικανότητα των συνεταιρισμών να προσαρμοστούν και να καινοτομούν ώστε να ανταποκρίνονται με συνέπεια στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των μελών τους. Μπορεί να είναι πάνω από εκατό ετών, αλλά σήμερα το συνεταιριστικό μοντέλο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Το 2016, η 3η Διεθνής Διάσκεψη Κορυφής των Συνεταιρισμών σκοπεύει να πάει ακόμα μακρύτερα με το θέμα "Συνεταιρισμοί: Η δύναμη να δρουν». Θα τονισθεί η δύναμη των συνεταιρισμών να δράσουν με σημαντικά αποτελέσματα σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Θα δοθεί επίσης η ευκαιρία να αναδειχθεί η δυνατότητα των συνεταιρισμών να συμβάλουν στην επίλυση των βασικών παγκόσμιων ζητημάτων.

Ιδιαίτερη έμφαση και προσανατολισμός στην 3η Διάσκεψη, θα δοθεί στην αλληλεπίδραση των συνεταιρισμών με τη ραγδαία αναδυόμενη συνεργατική οικονομία, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, τις πλατφόρμες υπηρεσιών, τη χρηματοδότηση του πλήθους (crowdfunding), την ανταλλακτική οικονομία, την οικονομία του μοιράσματος, τις οριζόντιες σχέσεις κλπ.

Ενδεικτική είναι η πολυτομεακή ενότητα της 3ης Διάσκεψης, που διοργανώνεται με την υποστήριξη της Coop FR (η οργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος της Γαλλίας) και έχει τίτλο: "Συνεταιρισμοί, προκλήσεις και επιχειρησιακές ευκαιρίες στο πλαίσιο της Συνεργατικής Οικονομίας", όπου θα αναλυθεί το φαινόμενο και η σημασία του για τους συνεταιρισμούς, ενώ παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση συνεταιρισμών από διάφορες χώρες και τομείς δραστηριότητας, που είναι ήδη πρωτοπόροι σε αυτήν την νέα συνεργατική οικονομία.
Προσκεκλημένοι ομιλητές σε αυτήν την ενότητα είναι οι:
- Jean-Louis Bancel, Πρόεδρος της Coop FR (Ένωση Συνεταιρισμών της Γαλλίας)
- David Rodgers, Μέλος της Επιτροπής Αρχών της ICA (Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία)
- Hugues Sibille, Πρόεδρος του Labo de l'ESS (Εργαστήριο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, Γαλλία)
- Κώστας Νικολάου, Καθηγητής-Σύμβουλος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
- Nathan Schneider, Ερευνητής στο University of Colorado Boulder (ΗΠΑ)
- Nicole Alix, Πρόεδρος του La Coop des Communs (Ο Συνεταιρισμός των Κοινών, Γαλλία)
- Stéphanie Savel, Πρόεδρος του WiSEED (πλατφόρμα χρηματοδότησης του πλήθους - crowdfunding, Γαλλία)
- Alexandre Bigot-Verdier, Σύνδεσμος OuiShare (διεθνής συνεργατική συλλογικότητα, Καναδάς).

Οι διοργανωτές της Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής των Συνεταιρισμών:


Η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία είναι μια ανεξάρτητη, μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1895 για να ενώσει, εκπροσωπήσει και υπηρετήσει τους συνεταιρισμούς σε όλο τον κόσμο. Παρέχει μια παγκόσμια φωνή και φόρουμ για γνώσεις, εμπειρία και συντονισμένη δράση για και σχετικά με τους συνεταιρισμούς. Τα μέλη της Συμμαχίας είναι διεθνείς και εθνικές συνεταιριστικές οργανώσεις από όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, των τραπεζών, των καταναλωτών, την αλιεία, την υγεία, τη στέγαση, την ασφάλιση και τους εργαζόμενους. Η Συμμαχία έχει μέλη από 100 χώρες, που εκπροσωπούν περίπου 1 δισεκατομμύριο άτομα σε όλο τον κόσμο. 250 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται και ζουν μέσω ενός συνεταιρισμού. Η Συμμαχία είναι ο θεματοφύλακας της συνεταιριστικής ταυτότητας, των συνεταιριστικών αξιών και αρχών.


Ο Όμιλος Desjardins είναι ο μεγαλύτερος συνεταιριστικός χρηματοοικονομικός όμιλος στον Καναδά και ο πέμπτος μεγαλύτερος συνεταιριστικός χρηματοοικονομικός όμιλος στον κόσμο, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 229 δισεκατομμυρίων $. Έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής και πιστοληπτικής ικανότητας. Το 2014, χαρακτηρίσθηκε ως η τέταρτη ασφαλέστερη τράπεζα στη Βόρεια Αμερική από το περιοδικό Global Finance, και η δεύτερη ισχυρότερη τράπεζα στον κόσμο από το Bloomberg News.

Η ιστοσελίδα της Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής των Συνεταιρισμών:
https://www.sommetinter.coop/en

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου