Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: Η επόμενη ημέρα μετά τη συμφωνία της Βαλλονίας και του Βελγίου για τη CETA





Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28/10/2016

Η επόμενη ημέρα μετά τη συμφωνία της Βαλλονίας και του Βελγίου για τη CETA

Είναι η ώρα η Ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τις καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω Βαλλονίας, να επανεξετάσει τη θέση της και να πει ΟΧΙ στη CETA.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εμπλεκομένων μερών, η Περιφέρεια της Βαλλονίας τελικά ενέδωσε στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά. Έδωσε την έγκριση που απαιτούσε η κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου για την έναρξη της προσωρινής εφαρμογής της CETA.

Όπως προκύπτει από τη συμφωνία που έκανε το Βέλγιο, τα 4 από τα 7 περιφερειακά κοινοβούλιά του λένε στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου1, πως δεν θα επικυρώσουν την CETA, αν δεν γίνουν αλλαγές στο δικαστικό σύστημα επενδύσεων γνωστό και ως ICS. Καθώς όμως η E.E. και Καναδάς θέλουν να δώσουν γρήγορα μια λύση στις ενστάσεις του Βελγίου, ώστε να προχωρήσει άμεσα η προσωρινή εφαρμογή της CETA υποχρεούνται σε ουσιώδεις και νομικά δεσμευτικές λύσεις.

Επιπρόσθετα το Βέλγιο ζήτησε τη γνωμοδότηση του ανωτάτου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ECJ2) για την νομιμότητα των διαιτητικών μηχανισμών ISDS και ICS σε σχέση με τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια εξέλιξη που ικανοποιεί μια από τις πάγιες απαιτήσεις του κινήματος ενάντια στην νέα γενιά εμπορικών συμφωνιών.
Το βασικό επιχείρημα της Βαλλονίας, έναντι του μηχανισμού επίλυσης διαφορών επενδυτή κράτους ISDS/ICS είναι πως το ισχύον νομικό καθεστώς της Ε.Ε. και του Καναδά παρέχει επαρκή προστασία στους επενδυτές και δεδομένου αυτού δεν απαιτείται ένα επιπλέον αμφιλεγόμενο ιδιωτικό σύστημα διαιτησίας για την περαιτέρω ενίσχυσή του.
Εάν τελικά το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε (ECJ2) γνωμοδοτήσει αρνητικά, δηλαδή πως η CETA δεν είναι συμβατή με τις συνθήκες της Ε.Ε. αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την οριστική μη εφαρμογή της CETA. Σύμφωνα δε με πρόσφατη δημοσίευση της οργάνωσης Client Earth έγκριτοι νομικοί εκφράζουν ισχυρές αμφιβολίες για την νομιμότητα του ICS και του ISDS.
Γίνεται κατανοητό πως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, η Βαλλονία διατηρεί το δικαίωμα να θέσει veto αν δεν ικανοποιηθούν οι ενστάσεις που έθεσε ενώ δεν θα επικυρώσει την συμφωνία πριν την οριστική γνωμοδότηση του ECJ. Επιπλέον για να μπορέσει να λάβει τελική έγκριση η CETA από το Βέλγιο θα πρέπει να υποστεί βασικές τροποποιήσεις και να περάσει πάλι για έγκριση από το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών της Ε.Ε. Ενώ προκειμένου να ξεκινήσει η προσωρινή εφαρμογή θα πρέπει να περάσει προς ψήφιση και από το Ευρωκοινοβούλιο.
Τα κράτη μέλη οφείλουν να εκμεταλλευτούν το κρίσιμο αυτό χρονικό περιθώριο που προέκυψε μέχρι την έκδοση της απόφασης του ECJ και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βαλλονίας, να αναλύσουν τα κείμενα της συμφωνίας, και να εκδώσουν ψηφίσματα για το αν πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις τους θα πρέπει να υπογράψουν αυτές τις 1600 σελίδες, χωρίς να αλλάξει ούτε μια λέξη.

Είναι η ώρα η Ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τις καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω Βαλλονίας να επανεξετάσει τη θέση της και να πει ΟΧΙ στη CETA.
 
H Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψη της πριν επικυρώσει τη CETA:
Α) Ότι 46 φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ανακηρυχτεί «Ελεύθερες Ζώνες από τις συμφωνίες CETA και TTIP», ένας αριθμός που αυξάνεται καθημερινά!
Β) Τις ενστάσεις που έχουν καταθέσει οι ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΚΕΔΕ και οι ενώσεις Καταναλωτών.
Γ) Την πλήρη διαφωνία των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που συμμετέχουν στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής  για τις Εμπορικές Συμφωνίες.
Δ) Την πλήρη αντίθεση του κόμματος που την έχει αναδείξει ως κυβέρνηση, σύμφωνα με την πρόσφατη πολιτική απόφαση και το άρθρο 9 του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (13-16 Οκτωβρίου 2016)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1- Περιφέρεια Βαλλονίας, Γαλλική κοινότητα, Γερμανόφωνη κοινότητα, Περιφέρεια Πρωτεύουσας των Βρυξελλών.
2- European Court of Justice.

------------------------
Το Ελληνικό Δίκτυο "Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI[1] συμμετέχουν 45 εθνικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Στο πλαίσιο των δράσεων τους, οι ΦτΦ είναι εθνικοί συντονιστές για την Ελλάδα της εκστρατείας people4soil που θα ξεκινήσει επίσημα το Φθινόπωρο του 2016 με σκοπό να χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. και να προστατευτεί νομικά το έδαφος  ως  κοινό αγαθό[2]. Επιπρόσθετα συμμετέχουν και στο Διεθνές  Δίκτυο για το Δίκαιο Εμπόριο, Our World Is Not For Sale[3].Οι ΦτΦ συμμετέχουν ενεργά στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA καθώς και σε παρόμοιες Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου